BASINDAN YAZILAR
Yeni Ttk, Bankacılık ve Vergi Usulü Kanunları Birbiriyle Çelişiyor - MuhasebeTR

Yeni Ttk, Bankacılık ve Vergi Usulü Kanunları Birbiriyle Çelişiyor

 Şirket sahiplerinin muhasebe başta olmak üzere tüm belgelerini saklamalarının gerektiğini vurgulayanKızılot, yeni kanuna göre yemek, çiçek, seyahat, cep telefonu gibi tüm faturalarının her işlemin fotokopilerinin çekilmesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın davetlesi olarak Diyarbakır'a gelen Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu Bilgilendirme Semineri verdi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminere, kentteki iş adamları, şirket yöneticileri ile esnaf katıldı. Kızılot, Şubat ayında kabul edilen ve 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun avantaj ve dezavantajlarını anlattı.

Hürriyet'te yer alan haberde 1956 yılından bu yana kullanılan ticaret kanununun yüzde 45'lik kısmında sadece bazı isim ve maddelerinin değiştirildiğini belirten Kızılot, toplam 1535 kanunun hepsinin değişmediğini söyledi. Yeni Ticaret kanunun dolu taraflarının çok olmasına rağmen, acilen düzeltilmesi gereken konuları olduğunu anlatan Kızılot, çok önemli değişiklikler, şirketlerin yapması gereken çok sayıda işlem, ciddi para cezaları ve hapis cezaları olduğuna dikkat çekti.

HAPİS CEZALARI ÇOK

Yürürlülüğe girmesi beklenen yeni TTK'nun birçok maddesinde hapis cezaları olduğunu belirten Kızılot, şirket ortaklarının, yönetim kurulu üyeleri ve akrabalarına borçlanma yasağı getirildiğini ifade etti. Kızılot, geçmiş borçların 3 yıl içerisinde ödenmesi gerektiğini ve ortaklardan birinin şirket hesabından borç para çekmesi halinde 730 güne kadar adli para cezası verileceğini anlattı.

Alınan borç paranın ödenmemesi halinde 300 ila 730 gün arası hapis cezası öngörüldüğünü kaydeden Şükrü Kızılot, bu cezaların hakim karşına çıkmadan doğrudan hapis cezasının verildiğini açıkladı.

Çekilen borç miktarının da kanun karşısında önemli olmadığını belirten Şükrü Kızılot, bin TL çekene de 1 milyon TL çekilince de aynı cezanın uygulanacağını ifade etti. Yeni TTK'nın tüm şirketlere zorunlu internet sitesi getirdiğini belirten Kızılot, şirketlerin bu sitelerde tüm bilgilerinin özellikle gelir ve giderlerin ayrıntılı bir şekilde yayınlanması gerektiğini belirtti.

HER BELGENİN FOTOKOPİSİ MUTLAKA GEREKLİ

Yasanın 1 Temmuz'da başladığını hatırlatan Şükrü Kızılot, üç ay içerisinde yapılmaması halinde hem para, hem de hapis cezası olduğunu anlattı. Yasanın ticari sırların korunması açısından olumsuz olduğunu ve bunun Bankacılık Kanunu ve Vergi Usulü Kanunu ile çeliştiğini sözlerine ekleyen Şükrü Kızılot, şöyle konuştu:

"Şirketin alacakları, borçları, kasadaki ve bankadaki parası, malları, geliri, gideri, faaliyetleri ve gelecekle ilgili planlamalar gibi tüm detayların internetten yayınlanmasını istiyor. Ayrıca şirketin yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve tüm çalışanların maaşları ile ikramiyelerini de istiyor ve finansal tablolar yayınlanmasını istiyor. Bazı şirket yöneticileri arayıp, 'Borçluları arayıp, sıkışız ödemenizi yapın diyoruz. Bu uygulamadan sonra adam internet sitemize girecek bakacak borcumuz yok. Ayrıca borç isteyenlerin ardı arkası kesilmeyecek, borç isteyenlere versem sermaye yetmez. Adam internete girecek hangi bankada ne kadar paramın olduğunu bana söyleyecek.' İnternet sitesinde yayınlamayanlar hem para hem de hapis cezası verilecek. Eksik olsa bile ceza var. Bir de bu konuda anlaşılmayan bir şey var. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Bankacılık Kanunu ve Vergi Usulü Kanunu çelişiyor. Bankacılık Kanunu 'Müşterilerin sırlarını açıklamak yasak, müşterinin sırını açıklarsan 1-3 yıl hapis cezası 5 bin gün adli para cezası verilir. Bu nedenle müşterilerin parasını açıklama' diyor. Vergi Usulu Kanunu'nun 5'inci maddesi de 'Vergi mükelleflerinin bilançosunu, beyannamesini ve bankadaki parasını açıklama, açıklarsan 3 yıla kadar hapis cezası yersin' diyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu bunların açıklanmasını açıklanmaması halinde hapis cezasını öngörüyor. Bu durumda hapis kesin. İki kanuna göre açıklarsan hapis, üçüncüsüne göre açıklamasan hapis."

Şirket sahiplerinin muhasebe başta olmak üzere tüm belgelerini saklamalarının gerektiğini vurgulayanKızılot, yeni kanuna göre yemek, çiçek, seyahat, cep telefonu gibi tüm faturalarının her işlemin fotokopilerinin çekilmesi gerektiğini söyledi. Kanun maddesini esprili bir dille eleştiren Kızılot, 'artık geceleri aniden irkilip 'acaba fotokopi çekmeyi unuttum mu diyerek' evden çıkılacağını ve bu duruma da eşlerin olumlu bakmayacağını söyledi. Şirket sahipleri ve esnafa da önemli bir uyarıda bulunan Kızılot, şirketin unvanının yer aldığı levhanın asılmaması halinde hapis cezası verileceğini sözlerine ekledi.

(Kaynak: Haberler.com | 12.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM