BASINDAN YAZILAR
Kıdem Tazminatı Düzenlemesi Sızdırılır Mı? / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Kıdem Tazminatı Düzenlemesi Sızdırılır Mı? / Tahsin Sınav

 Kıdem Tazminatı hakkında hazırlanmış bir tasarı varsa, mutlaka bunun sahibi olmalıdır. Ve tarafların bilmediği ve sorumluluk almadığı bir yasal düzenleme de zaten Tasarı Taslağı olamaz. Ve böyle bir düzenleme yapılırken ve kamuoyunun görüşüne sunulurken, en azından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından sahiplenilmesi gerekir. Kamuoyunun nabzını ölçmek için Tasarı Taslağı'nı basına sızdırma taktiği, olsa olsa bir acemiliktir. Ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın böyle bir sürecin aktörü olması beklenemez. Bilhassa TBMM tatile girerken, böyle köklü yasal süreç oluşturmayı mantıklı bulmak, mümkün gözükmemektedir. Ve okuyucularımızın da böyle bir köklü düzenleme sürecinin ciddiyetini değerlendireceklerinden kuşkumuz bulunmamaktadır. Ancak kamuoyu, 2003 yılı Haziran ayından beri kıdem tazminatı hakkında yasal düzenleme beklentisi içerisindedir.

Bu konuda yapılacak düzenlemelerde çalışanların haklarında geriye gidiş olmayacağını söylemekte bir yanlışlık bulunmamaktadır. Nitekim Ankara'da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, piyasada dolaşan kıdem tazminatı konusunda yeni düzenlemeler getiren taslakla ilgili konuşmuştur. Kıdem tazminatı konusunun 2-3 senedir konuşulduğunu belirten Arınç, bunun çalışanların lehine bir düzenleme olarak konuşulduğunu vurgulama gereği duymuştur. Bu konuda bir çalışma yaparken ilgili tüm sosyal tarafların görüşünün alınmasının şart olduğunu da ifade eden Arınç, iş barışının gerektiği ortamda tarafları rahatsız etmenin anlamsız olacağını söyleyerek, kamuoyunda yanlışlıklar oluşmasının önüne de geçmiş bulunmaktadır. Çalışanların haklarında herhangi bir şekilde geriye gidişin sözkonusu olamayacağı hususunun altını da çizen Başbakan Yardımcısı Arınç, işveren ve işçilerin yararına olacak bir çözüme ihtiyaç olduğunu açıklamalarına eklemiştir. Ortada somut bir çalışma olmadığını da tekrarlayan Arınç, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın bile sahiplenmediği bir şeye tasarı veya taslak denemez. Ben tarafların anlaşacağına inanıyorum' diyerek sürecin yönelmesi gereken alanı da ortaya koymuştur. Böyle bir süreç için bir örnek de vererek, uzlaşma sağlanamadığı için Toplu İş İlişkileri Yasası'nın 7 aydır çıkarılamadığını hatırlatan Arınç, bu yüzden işçilerin zarar gördüğünü de söylemiştir. Bu anlamda sayın Bülent Arınç tarafından yapılan bu değerlendirme doğrultusunda, basına sızan taslağın sadece konunu düzenlenmesinde bir görüş olarak dikkate alınması dışında farklı bir öneminin olmadığı anlaşılmış bulunmaktadır.

Okuyucularım da konuya bu gözle bakmalıdırlar. Ve konu hakkında çözüm için farklı görüşlerin kamuoyuna yansımasından rahatsız olmamalıdırlar. Şimdi bir okuyucumun yazdığı hususları sizlerle paylaşıyorum. Mustafa KUTLU isimli bir okuyucum şöyle yazmış: "Tahsin Bey, merhaba. Malum kıdem tazminatı fonu ile ilgili taslağın son hali ışığında basında çıkan haberler ve yorumlar haliyle artmış durumdadır. Fakat ben, benim durumumdakiler için net bir sonuç çıkaramadım. Ben, şu anda 15 yıl ve 3600 günü doldurmuş emeklilik yaşını bekleyen bir kişiyim. Şu anda zaten istediğim zaman işten ayrılıp kıdem tazminatımı alabiliyorum. Fon ile ilgili yasa yürürlüğe girdikten sonra, 'mevcut birikmiş kıdem tazminatım fondaki hesabıma devredilecek ve fondan bu parayı alabilmek için, 10 yıl veya 15 yıl bekleyeceğim' şeklinde mi yorumlamalıyım?"

Okuyucumun yazdığı hususta, yani şu anda 15 yıl ve 3600 günü doldurmuş emeklilik yaşını bekleyen bir kişinin şu anda SGK'dan bu durumunu belgelemesi halinde zaten istediği zaman işten ayrılıp kıdem tazminatını alabilmesi hakkındaki uygulamanın kısa dönemde değişerek kıdem tazminatını bu şekilde alabilme hakkının tartışılması doğru olmayacaktır. Ancak her yasal düzenleme, yapıldığında bazı hakları ortadan kaldırılırsa da bu düzenlemenin mevcut hakları, işçilerin kullanmasını engellemeyeceği beklenmelidir. Kamuoyunun doğru oluşturulması adına spekülatif yorumlamalara şapka çıkarılmamalıdır. Yasakoyucunun kıdem tazminatı hakkını kadükleştirici bir sürece geçit vermeyeceğinden emin olunmalıdır.

(Kaynak: Yeni Şafak | 16.07.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM