BASINDAN YAZILAR
Ticaret Kanunundaki Değişiklik KOBİ'leri 4.500 Liradan Kurtardı - MuhasebeTR

Ticaret Kanunundaki Değişiklik KOBİ'leri 4.500 Liradan Kurtardı

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda son yapılan değişikliklerle, KOBİ'lerin üzerinden yılda 4.500 liralık bir yükün kaldırıldığını söyledi. Yücel, şirket adına banka hesabına yatırılacak parada vergi numarası istenmesi probleminin de Maliye Bakanlığı ve Bankalar Birliği görüşmesiyle çözüldüğünü açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın 'İş dünyasını hızlandıracak otoban yaptık' diye tanımladığı 1535 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) kamuoyuyla yapılan istişareler sonucu bazı maddeleri değiştirilerek 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Ticari defterlerin ulusal gazetelerde yayınlanması gibi bir kısım mecburiyetler, "KOBİ'lere yıllık 4 bin ilâ 4 bin 500 lira ek maliyet getiriyor" diye eleştiri almıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, TTK'da yapılan 6335 sayılı değişikliğin ardından bu maliyetin ortadan kalktığını ifade etti. Ayrıca her şirketin internet sayfası hazırlaması şartı da kaldırıldı. Aslında şirketlerinin yüzde 70'inin web sayfası olduğunu ve esas itirazın içerikle ilgili olduğunu ifade eden Yücel, "İçerikten dolayı sitenin güvenli olması gereği maliyeti artıyordu." dedi. Diğer taraftan şirketin kapanışı için 7 defterin onaylanması gerekiyordu. Şimdi 2 defterin kapanış onayı yeterli bulunarak 5 defterin kapanış yükümlülüğü kaldırıldı. İnternet sitesi yapılmasına gerek kalmayınca internetteki eylemlerin defter kaydına da gerek kalmadı. Birleşme, bölünme ve tür değişikliği işlemlerinde tirajı 50 bin üzerinde olan ulusal sayfalarda ilan verme zorunluluğu ve finansal tabloların yayınlama yükümlülüğü de artık maliyet oluşturamayacak.

Yeni TTK'nın getirdiği diğer yeniliklerden bahseden Yücel, şirket ortaklarının şirket hesabından para çekmesinin önünün kapatıldığını ve artık hiç kimsenin çantayla vatandaşın güvenini istismar ederek para da toplayamayacağını kaydetti. Bağımsız denetçi şartının da değişiklikle Bakanlar Kurulu kararına bağlandığını, denetime tabi tutulacak şirketlerin yıl başına kadar belirleneceğini hatırlattı. Genel müdürlük olarak 55 yıldır bilgi ve birikime sahip oldukları için geçiş sürecini en az hasarla atlatacaklarının altını çizen Yücel, kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren uygulamaları dikkatle takip ettiklerini vurguladı.

Yeni TTK, şirket kuruluşu ve değişiklik işlemleri konusunda eskisinden farklı olarak sadece kurucuların beyanını şart koşuyor. Yücel, danışmanlığa ihtiyaç duyan vatandaşın ticaret sicil müdürlüklerine başvurabileceğini ya da kurucuların beyanlarını nasıl oluşturması gerektiğini ve örnek şirket ana sözleşmelerini bakanlığın www.gtb.gov.tr internet adresinden öğrenebileceğini söyledi. Yücel, bakanlığın hazırlıklarını tamamladığı, uygulamaya yön verecek nitelikteki 9 yönetmelik ve 8 tebliği kanunen 6 ay içinde yayımlaması gerekirken, 2 ay içinde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Yeni TTK, şirket kurulumlarında sermayenin yüzde 25'inin bankada bloke edilmesi gerekiyor. Ancak bankalar 'Şirket adına açılacak hesaba yatıralım, şirketin tüzel kişiliği ve vergi numarası olmadığı için problem oluşuyor' diyerek parayı kabul etmiyor. Yücel, bu durumun tamir edilmesi için Maliye Bakanlığı ve Bankalar Birliği ile görüşmeler sonucunda sorunun çözüldüğünü söyledi. Bu mecburiyet ortakların şirket sermayesini kullanamaması için getirilmişti.

Kanunun, Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne bir adım daha yaklaştırdığını belirten İsmail Yücel, Yeni TTK'nin artık 1. ligde oynayan Türk ekonomisi için altyapı sorununu ortadan kaldırdığını ifade etti. Yücel, "Yeni TTK ile şirketlerin AB'ye uyumunu sağlamış olacak. AB Komisyonu, kanun yürürlüğe girince şirketler faslını kapatırız dediler. Şimdi kapanmasını bekliyoruz." dedi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 16.07.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM