BASINDAN YAZILAR
Asgari Ücretten Çalışan Zararda / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Asgari Ücretten Çalışan Zararda / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, biz aynı işyerinde iki arkadaştık.

Arkadaşım 2008 Mayıs ayında 5.500 gün ile emekli oldu ve kendisi şu an 789 lira maaş alıyor. Ben çalışmayı tercih ettim ve 2012 Haziran ayında emekli oldum. Arkadaşımdan 1200 gün fazla pirim yatırdım. Buna karşı maaşım 697 lira olarak bağlandı. İkimiz de asgari ücret üzerinden emekli olduk ve ben 100 lira daha düşük maaş alıyorum. Bu tablo karşısında "Adaletin bu mu dünya" diyorum. Bana ne tavsiye edersiniz? Mehtap Y.

Cevap: Mehtap Hanım, daha önce de bu köşeden "Çalıştıkça emekli aylıkları düşüyor" şeklinde özetleyebileceğimiz yazılar yazdık. Bu düşüşün neden kaynaklandığını da örneklerle açıkladık. Emekli olmuşsunuz ve aylığınız bağlanmış. Bundan sonra size 'Emekliliğiniz hayırlı olsun' diyebilirim. Başka bir tavsiyede bulunmam mümkün değil. Ancak henüz emekli olmamış ve 2000 yılından önce başlangıcı olan SSK ve Bağ-Kur'lulara, mümkünse brüt kazançlarını 2.700 liranın üzerine çıkarmalarını tavsiye edebilirim.

Araştırma görevlisi de İSG uzmanı olabilir

Soru: Sadettin Bey, üniversitelerde çalışan araştırma görevlilerinin iş güvenliği sertifikası alma imkânları var mıdır? Ben bir üniversitede araştırma görevlisiyim ve şehir plancısıyım. Bu sertifikayı almanın bize bir faydası olur mu? Zeynep Ö.

Cevap: Değerli okurum, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası birkaç ay sonra (30 Aralık 2012) yürürlüğe giriyor. Yasanın tamamen uygulanmaya başlamasıyla birlikte şuan ki iş güvenliği uzmanının üç katı uzmana ihtiyaç duyulacak. En azından gelecek on yıl içerisinde iş güvenliği uzmanlığının revaçta olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca üniversiteler de dahil olmak üzere bütün kamu kurumları yasa kapsamında yer alıyor. Dolayısıyla araştırma görevlisi olarak aynı zamanda üniversitenizde veya diğer kamu kurumlarında iş güvenliği hizmeti verebileceksiniz. Kısacası, imkânınız varsa uzmanlık belgesini almanızı tavsiye ederim.

Fiilen çalışmanız gerekir

Soru: Sadettin Bey, ben inşaat mühendisiyim. Mesleğimle ilgili olmayan bir işte sigortalı olarak çalışıyorum. Diplomamı başka bir yerde kullanıp sigortalı olarak görünebilir miyim? SGK açısından sakıncası var mı? Emeklilikte prim faydası olur mu? Rumuz: Mühendis

Cevap: Değerli okurum, birden fazla işyerinden sigortalı olarak bildirilmeniz prim matrahınızı yükselteceği için emekli aylığınızı da yükseltir. Ancak fiilen çalışmadığınız halde bir işyerinden sigortalı gösterilmeniz 'sahte sigortalılık' kapsamına girer ve SGK tarafından tespit edilmesi durumunda tüm bildirimler iptal edilir.

Son 120 gün kesintisiz çalışmalısınız

Soru: Sadettin Bey, üç senedir çalıştığım firmadan istifa edip başka bir firmada çalışmaya başlamıştım. Ancak bu firmada bir ay çalıştıktan sonra adaptasyon nedeniyle deneme süresinde iş akdim feshedildi. Sigorta ödemelerimde firma değiştirme esnasında herhangi bir kayıp olmadı. Bu şartlarda işsizlik maaşı alabilir miyim? Emre Y.

Cevap: Emre Bey, işsizlik ödeneği için üç temel şart var;

· İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı çalışmış olmanız,

· İşten ayrılmadan önceki son 120 günde kesintisiz çalışmış olmanız ve

· İşten çıkarılmış veya haklı nedenle iş akdinizi feshetmiş olmanız gerekiyor.

İşten ayrılmadan önceki kesintisiz 120 günlük çalışmanın aynı işyerinde geçmesi şart değil. Arada bir gün bile boşluk olmaksızın birden fazla işyerinde çalışmış olsanız bile, diğer şartlar varsa işsizlik ödeneği alabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM