BASINDAN YAZILAR
MERSİS Uygulaması İzmir’de Başlıyor! (2) / Engin Malay - MuhasebeTR

MERSİS Uygulaması İzmir’de Başlıyor! (2) / Engin Malay

 Dün başladığımız MERSİS uygulaması ile ilgili yazımıza bugün ikinci ve son bölüm ile devam ediyoruz.

Bilgi sisteminin oluşturulması

“-238 Ticaret Sicil Memurluğu’ndan Sicil Esas Defteri kayıtlarında yer alan gerçek veya tüzel kişiliklere ilişkin Şirket Türü, Unvan, Adresi, İl, İlçe, Faaliyet Durumu, Ticaret Sicil Numarası, Tescil Tarihi, Vergi Dairesi, Vergi No, Süresi, Tescil Tarihi, Şube Bilgileri, Şirket amaç ve konusu, Temsilcilerin TC kimlik no, ad soyad, yetki süresi, yetki adı, ortakların TC kimlik numarası, sermaye miktarı, firma acentası, ticaret sicil gazetesi bilgileri, noter bilgisi,

-Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan; Dernek Kütük Numarası, Dernek Adı, Dernek Vergi No, Adresi, Telefon, Faks, E-Posta, Dernek Kuruluş Amacı (metin bilgisi tutulacak) bilgileri,

-Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Vakıf Kütük Numarası, Vakıf Adı, Adres, İl,İlçe, Telefon, Faks, E-Posta, Vakıf Türü bilgileri” gibi gerekli tüm bilgiler toplanarak MERSİS projesi ile birlikte tüm tüzel kişilikler ortak bir yapıyı kullanarak tüm kamu kurumlarından online hizmet almaya başlayabilecektir. Bilindiği gibi TC kimlik numarası kullanarak vatandaşlar artık bankacılıktan diğer tüm kamu işlemlerine kadar her türlü işlemi online işlem yapabilmektedirler. MERSİS numarası yaygınlaştığında tüzel kişilikler de birçok online hizmetten yararlanacaklardır. Uygulama ile verilecek hizmetler kapsamında kurumlar arası entegrasyon çalışmaları hız kazanacaktır. Bu projenin uygulamaya alınması ile ortak kullanıma açılması, kurumların mevcut standart dışı yapıyı bir kenara bırakarak MERSİS numarası üzerinden işlem yapar hale gelmeleri ile dönüşüm sürecindeki süreç sahipliği sıkıntısı ortadan kalkmış olacaktır.

Hedef:

1-Kurumların, tüzel kişilikler ile ilgili yürüttükleri hizmetlerde MERSİS numarası ile işlem yapar hale gelmeleri sonucunda şirketlerle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere de güvenli, hızlı ve kolay ulaşabilmesi.

2. Vatandaşlarımızın Kamu kurumları ile ilgili iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyulan bilgilere sistem üzerinden güncel olarak ulaşabilmesi.

3. Tüzel kişilere ilişkin verilerin MERSİS sistemi ile, MERNİS, TAKBİS, ADNKS gibi merkezi bir yapıya kavuşturulması.

4. AB Şirketler Hukuku'nun uygulanmasında önemli bir rol oynayan Ticaret Sicil Teşkilatları bakımından ülkemizde uygun altyapı oluşturulması. (Avrupa Birliği'nin 68/151/EEC, 2003/58/EC ve 89/666/EEC sayılı şirketler hukuku direktifleri uyarınca, ticaret sicili kayıtlarının merkezi olarak tutulması ve üye ülkelerde 1 Ocak 2007 tarihine kadar sicil kayıtlarının elektronik ortama alınması gerekmektedir.) Bu çerçevede, İlan edilmesi gereken ticaret sicil bilgilerinin elektronik ortamda derlenebilmesi ve üçüncü kişilerin de aleni olan bu bilgilere elektronik ortamda erişebilmelerine imkân sağlanması gerekmektedir.

MERSİS Bilgi Sistemi ile ticaret sicil bilgileri merkezi bir yapıya kavuşmuş ve elektronik ortamda erişilebilir hale getirilmiş olacaktır.

Faydaları

Projeden beklenen faydalar; kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Kısa vadede:
Yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları ve genel kurul bildirimi çevrimiçi yapılabilecek, onaylanabilecek ve arşivlenebilecektir. İşe başlama, kapama gibi süreçle hızlandırılarak bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır.
Orta vadede:
Çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları, vergi beyan ve ödemeleri, v.b. işlemler çevrimiçi yapılabilecek, onaylanacak ve arşivlenecektir. Elektronik ortamda azalan bürokrasiyle birlikte yabancı yatırımcılar için de kolaylık sağlanmış olacaktır. Ülkemizde şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dâhil edilecektir.

Uzun vadede:
Tüm kurumların, tüzel kişilikler ile ilgili iş ve işlemlerinin tek noktadan yapabilmelerini sağlanacaktır. Kamu hizmetlerinin 7/24 esası ile vatandaşa internet üzerinden hizmet götürebilmesi ile; hizmette farklılık, hızlılık ve vatandaşın daha az maliyetle işinin görülmesi sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımız işlerinin çözümü için kamu kurumlarına gitmeyecek, beklemeyecek, işlemini hızlı ve güvenli bir şekilde internet üzerinden yapacaktır.

Buna bağlı olarak da e-imzanın ön plana çıktığı görülüyor. Bu nedenle gelecek yazıda e-imza konusuna değineceğiz.

(Kaynak: Yenigün Gazetesi | 06.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM