BASINDAN YAZILAR
Kapıcı Olan Apartmana İş Güvenliği Uzmanı / Arif Temir - MuhasebeTR

Kapıcı Olan Apartmana İş Güvenliği Uzmanı / Arif Temir

 Okurlarımdan, apartmanların iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmaya ne zaman başlayacağına ilişkin çok sayıda soru aldım.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte bir çok kişi bu kanunun yükümlülüklerinin neler olduğunu araştırmaya başladı. Apartmanlarda da İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanacak olması bütün apartman sakinlerini ister istemez tedirgin etti.  
Hemen belirtelim  iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma  yükümlülüğü bütün apartmanları kapsamıyor. Kapıcı/güvenlik görevlisi vb çalıştıran apartmanlar ile işçi statüsünde yönetici çalıştıran apartmanları kapsıyor. Buna göre apartman yönetimi/kat malikleri kuruluiş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalıştırmaları yada bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirmeleri gerekiyor.
Mevcut mevzuata  göre(değişiklik yapılmadığı takdirde) apartmanların 30 Haziran 2014tarihine kadar işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli çalıştırma yada bu hizmeti dışardan  satın alma yükümlülükleri bulunmuyor.

Patronun yüzüne tüküren çalışan tazminat alır mı?
Soru:
 Bir züccaciye mağazasında14 aydan beri tezgahtar olarak çalışıyorum. Son bir ay içerisinde iki vazo elimden düşerek kırıldı.Patronum ikinci vazoyu kırdığım gün bana tepki göstererek  yüzüme tükürdü ve defol  git dedi. Bende işyerinden bunun üzerine ayrıldım. Tazminat hakkım var mı? S. Kırmızı
Cevap: Patronunuz sizi ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranarak işten çıkardığı için ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Tazminatınızı isteyin. Ödenmezse yasal yollara başvurabilirsiniz.

Kimler iş güvenliği uzmanı olabiliyor?
Soru:
 Bir fabrikada kimyager olarak görev yapıyorum. İş güvenliği uzmanı olacağım söyleniyor. İş güvenliği uzmanı olabiliyor muyum? T. Arda
Cevap: Sayın Arda,  mühendis, mimar,teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları iş güvenliği uzmanı olabiliyor. Bunun için yaklaşık 180 saat eğitim almanız ve eğitim sonucunda yapılan sınavı kazandıktan sonra belge almanız gerekiyor.

Sigortasız tespiti prim indirimini keser
Soru:
 Sosyal Güvenlik Kurumunun beş puanlık prim indiriminden yararlanıyordum. Sosyal güvenlik denetmenleri işyerimde  denetim yaparken3 günden beri sigortasız çalışan bir işçimi tespit ettiler. Sosyal güvenlik kurumu bunun üzerine 5 puanlık indirimimi bir yıl süre ile durdurdular. Bu uygulamanın kanunda yeri var mı? K.Özen
Cevap: Sayın Özen, Sosyal Güvenlik mevzuatına göre işveren olarak beş puanlık indirimden yararlanmanın koşullarından biri kayıtdışı işçi çalıştırmamaktır. Kayıt dışı işçi çalıştırdığınız için hakkınızda yapılan uygulama mevzuata uygun.

Yetim maaşı alanın maaşı çalışınca kesilir mi?
Soru:
 Babam Emekli Sandığı'ndan emekli idi. Babamdan dolayı yetim maaşı alıyorum. Bir işyerinde işçi olarak çalışmak istiyorum. Ancak kafam karışık. Bazıları maaşımın kesileceğini bazıları ise kesilmeyeceğini söylüyor. Bu konuda beni aydınlatır mısınız? E.Budak
Cevap: Emekli sandığına tabi olan anne veya babasından dolayı yetim maaşı alanlar emekli sandığına tabi bir işte çalışma durumları hariç  yetim maaşları kesilmez. Sayın Budak, sizin işçi olarak çalışmanız babanızdan dolayı almış olduğunuz yetim maaşınızın kesilmesine sebep olmaz.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 22.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM