BASINDAN YAZILAR
Kamu Avukatları: 'Biz De Yargı Mensubuyuz' / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kamu Avukatları: 'Biz De Yargı Mensubuyuz' / Sadettin Orhan

 Kamudaki kariyer mesleklerden birisi de kamu avukatlığıdır.

Anayasa gereği idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine açık olduğundan, idarenin muhatap olduğu davaların takibini kamu avukatları yapar. Yani bir anlamda kamu menfaatini yargı nezdinde savunurlar.
Rutin davaların yanı sıra yer yer çok stratejik davalara da bakan kamu avukatları, uzun süredir sorunlarını ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Çalışma hayatının yazarı olarak biz de bu sorunlara duyarsız kalmak istemedik. Özet olarak kamu avukatlarımız diyorlar ki:

· "Biz de hakim ve savcılar gibi hukukçuyuz ve yargı mekanizmasının esaslı unsuruyuz.

· Hakim ve savcılar ortalama 5.500 TL maaş alırken, biz 2.500 TL alıyoruz. Aynı uçurum emeklilikte de kendini gösteriyor. Emekli bir hakim-savcı 3000 TL alırken biz 1.200 lirayla geçinmeye çalışıyoruz.

· Mesleki hatalarda ömür boyu ödemekle bitiremeyeceğimiz tazminatlara muhatap oluyoruz. Buna karşı hiçbir mesleki sigortamız yok.

· Az sayıda kamu avukatı olarak çok büyük bir iş yükü altında eziliyoruz.

· Kazandığımız davalarda, karşı taraftan tahsil edilen ve bize ödenmesi gereken vekâlet ücretine üst limit konulması ve bu limitin çok cüzi tutulması kabul edilemez."

Görüldüğü üzere kamu avukatlarımızın sorunları genel olarak statü ve özlük haklarına dair. Elçiye zeval olmaz, biz aracı olduk, takdir karar mercilerinindir.

1 Ekim 2008'den sonra ölen SSK'lı dezavantajlı

Soru: Sadettin ağabey, benim eşim 1984 doğumluydu. Yakın zamanda vefat etti. 2005 yılında sigorta girişi var. Toplam 575 gün sigortalı çalıştı. Bu süreye askerlik borçlanmasını da eklersek bana maaş bağlanabilir mi? Bana Allah için bir yol gösterebilir misiniz? Ayşe A.

Cevap: Ayşe kardeşim öncelikle sana başsağlığı, merhum eşine de Allah'tan rahmet diliyorum. Sana dul aylığı bağlanabilmesi için eşinin en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve 900 gün primi bulunması gerekiyor. Sigortalılık süresi yeterli ancak prim gününde eksik var. 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden SSK'lılar için askerlik borçlanmasıyla 900 günü tamamlama imkânı vardı. Fakat bu tarihten sonra vefat eden SSK'lılar için eksik günleri borçlanmayla tamamlama imkânı bulunmuyor. Yani 575 günü borçlanarak 900 güne tamamlasanız bile aylık bağlanmaz. Ancak eğer fiilen çalışması olduğu halde sigortası gösterilmeyen süreler varsa, bununla ilgili SGK'dan hizmet tespiti isteyebilir ya da dava açabilirsiniz.

Yetim aylığı alamazsınız

Soru: Sadettin Bey, annem SSK emeklisiydi ve 29.10.2012'de kanser nedeniyle vefat etti. Ben 27 yaşındayım ve bekarım. SSK'lı olarak çalışıyorum. Acaba annemin emekli aylığı bana bağlanır mı? Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Cansel Ö.

Cevap: Cansel Hanım, çalışan yetim kızlara yetim aylığı bağlanmaz. Kız çocukları, çalışmamak ve evli olmamak şartıyla yetim aylığı alabilirler. Ancak işten çıkmanız veya çıkarılmanız durumunda yetim aylığı için başvurabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM