BASINDAN YAZILAR
Meslek Mensupları Bağımsız Denetim Yönetmeliğini Bekliyor / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Meslek Mensupları Bağımsız Denetim Yönetmeliğini Bekliyor / Osman Arıoğlu

 Bağımsız denetim konusu 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) kurulması ile yeni bir boyut kazandı.

Elbette hem Ticaret Kanunu'nun 400'üncü maddesinde hem de 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de bağımsız denetçi olmak için ön koşulun 3568 Sayılı Kanun'a göre yetki almış meslek mensupları olması, olayın en önemli ama bize göre zaten doğal olarak olması gereken yanıydı.

İşin ikinci önemli yanı bağımsız denetimle ilgili tüm yetkinin Kamu Gözetimi Kurumu'nda olması. SPK, BDDK, EPDK gibi diğer üst kurulların bağımsız denetimden beklentilerini Kamu Gözetimi Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçiler eliyle yürütmesi, bu kurumların raporlarda görmek istedikleri bilgiler dışında kimlerin bu denetimleri yapacağı konusunda ayrıca bir yetki kullanmamaları önemlidir. Elbette KGK bazı denetimlerin bireysel olarak bağımsız denetçi tarafından bazı denetimlerin de kurumsal bağımsız denetçilerce oluşturulacak bağımsız denetim ekipleri aracılığıyla yapılmasını düzenleyebilecektir.

Geçiş dönemi iyi kurgulanmalı

KGK bu düzenlemeyi yaparken bağımsız denetim kapsamına alınacak mükelleflerin sırf bu nedenle daha önce mali müşavirliğini veya yeminli mali müşavirliğini yapmakta olan meslek mensuplarının elinden halen mevcut kurumsal yapılara kaymasını önleyici mahiyette ya da daha açık deyimiyle kendileri de bağımsız denetçi yetkilendirmesi kapsamında olan meslek mensubuna iş kaybı yaratmayacak bir geçiş dönemi sağlamalıdır.

Bağımsız denetçi yetkilendirmeleri

Şu anda işin en önemli ve meslek camiası tarafından da pür dikkat takip edilen yanı bağımsız denetçi yetkilendirmesi konusudur. Öyle anlaşılıyor ki kurum bu noktada bir geçiş dönemi sağlayacak. Bunu yaparken de AB uyum sürecine aykırı düşmeyecek bir yapı ile bu geçiş dönemini formüle etmeye çalışacak. Şu anda kamuoyuna yansıyan kadarıyla Yeminli Mali Müşavirler ve 15 yıllık mesleki kıdemi olan mali müşavirlere bağımsız denetçilik sınava tabi tutulmaksızın verilecek. Bu 15 yıllık süre de aslında üniversite ve SMM staj süresi çıkarıldığında 9 yıllık bir kıdeme tekabül edecek. İşin ikinci yanı bu yetkilendirme yapılırken kurumca öngörülen eğitim şartının da işin içinde bulunması. Aslında meslek mensubu açısından yeni bir yetkilendirme olacak bir konuda geçiş döneminde bir eğitim şartının aranması da doğal. Burada önemli olan KGK düzenlemesi yapılmadan önce, meslek kuruluşu olarak gerekli hazırlığı yapmak anlamında TÜRMOB tarafından düzenlenen ve meslek mensuplarının büyük çoğunluğunun katıldığı eğitimlerin bu aşamada değerlendirilip, değerlendirilmemesi.

KGK'nın bu anlamda bir ön yargısı olduğunu düşünmemiz elbette söz konusu değil. Nitekim yapılan görüşmelerde ve KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın konuya ilişkin değerlendirmelerinde aksi bir izlenim söz konusu değil. KGK bu noktada yapacağı yetkilendirmenin uluslararası normlara uygun ve geçerli olacak şekilde olmasına hassasiyet gösteriyor. O nedenle eğitimlerin akademik ölçüye uygunluğunun sağlanmasının gereğinin altını çiziyor. Meslek örgütü de yapılan eğitimlerin bu anlamda boşa gitmemesine çaba gösteriyor. Yapılan eğitimlerde bir ölçme uygulamasının yapılmamış olması belki de işin en zayıf tarafını gösteriyor.

Meslek mensubu açısından hem eğitimler nedeniyle önemli bir mesainin tekrar ayrılacak olması hem de yapılacak eğitim için öngörülecek maliyetin getireceği külfet işin en hassasiyetle takip edilen yanını oluşturuyor.
Bizim önerimiz KGK tarafından bulunabilecek asgari kriterlere uygunluğu çerçevesinde TÜRMOB tarafından yapılan eğitimlerin ruhsatlandırma sırasında dikkate alınması, bu hiçbir şekilde mümkün olmayacaksa meslek mensubuna maddi külfeti minimumda tutacak ve yine mesai kaybını minimumda tutacak, mekan ve zaman seçeneklerinin sunulabileceği bir çözümün sağlanmasıdır.

Elbette konuya ilişkin bununla da bitmeyen önemli ayrıntılar söz konusudur. Bunlara cuma günü değineceğiz.
Sonraki aşamalarda öngörülen staj şartının SMM stajı ile birlikte yapılabilmesi en önemli yanlardan biridir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM