BASINDAN YAZILAR
SGK Doktorları ve Spor Kulüplerini Denetime Aldı, Prim Tahsilatı Arttı - MuhasebeTR

SGK Doktorları ve Spor Kulüplerini Denetime Aldı, Prim Tahsilatı Arttı

 2012 yılı kayıtdışılıkla mücadelede etkili bir yıl oldu. Kayıtdışılık çalışanın ve ailesinin sağlık hizmetlerinden yararlanması hakkını elinden almakta, bireylerin emeklilik hakkına ipotek koymakta, işveren açısından da haksız rekabet ortamı yaratmakta. 

2012'de kayıtdışılıkla mücadele sonuç verdi, SGK gelirleri arttı

Kayıtdışılık, çalışan ve işveren açısından bu sorunları ortaya çıkarırken, SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın gelirlerini azaltarak ülke ekonomisi anlamında da kayba neden olmakta.

2012 yılında SGK'nın yaptığı en önemli işlerden biri kayıtdışılıkla mücadele oldu. Kayıtdışılığı hedef alan SGK bu sayede prim gelirlerinde önemli artışlar sağladı. Bu mücadelede denetimlerin payı oldukça büyük oldu.

SGK denetimlerde strateji değiştirdi

SGK, yaptığı denetimlerde strateji değiştirdi ve daha anlamlı ve etkili bir yol izlemeye başladı. İşyerlerine doğrudan ceza kesmek yerine, başlangıçta işyerlerine rehberlik hizmeti vermek ve ardından da eksikliklerini ortaya koyarak, işyerlerinden bunların düzeltmelerini istedi. Bu prim gelirlerini arttırma anlamında işe yaradı.

Denetimlerde risk analizi merkezleri kullanılacak

Ayrıca yine SGK denetimleri çerçevesinde, risk analizi merkezleri tarafından kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu sektörler tespit edildi. Bu konuda geçtiğimiz nisan ve Mayıs aylarında örnek bir çalışma yapıldı. Yüksek ücretler alındığı bilinen futbol, basketbol ve voleybol kulüplerinde görev yapan profesyonel sporcuların ve teknik adamların sigorta primleri incelemeye alındı.

Spor kulüplerinde sporcuların tamamına yakınının priminin asgariden yatırıldığı tespit edildi

Spor kulüplerinin incelenmesi neticesinde, bu kulüplerin sporcularının ve teknik adamlarının neredeyse tamamına yakınını asgari ücretten sigortaladıkları tespit edildi. Bu tespit yapıldıktan sonra, SGK'nın yukarıda açıkladığımız yeni denetim stratejisi çerçevesinde, futbol, basketbol federasyonları yetkilileri ile bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri bazında toplantılar düzenlendi. Bu toplantılarda, kulüplerin temsilcilerine SGK'ya bildirdikleri prim tutarlarının ödenen gerçek ücretler üzerinden yapılması gerektiği konusunda uyarı ve bilgilendirme hizmeti verildi.

Kulüplerin uyarılması neticesinde sporcuların yüzde 90'ı en üst seviyeden SGK'ya bildirilmeye başlandı

Bütün bu çabalar neticesinde, spor kulüplerinin ekim ayındaki bildirimlerinde sporcularının yüzde 90'ını üst sınırdan bildirmeye başladıkları görüldü. SGK'nın bu konudaki rehberlik odaklı çalışması netice verdi ve prim gelirlerinde artış sağlandı.

Prim gelirlerindeki artış, 2012 yılının Mayıs ve Ekim ayları arasındaki bildirimlerden ortaya çıkmakta. Futbol ve basketbol kulüplerince SGK'ya 2012 Mayıs ayında bildirilen tutarla 2012 Ekim ayında bildirilen tutar arasında brüt olarak aylık yaklaşık futbolda 1.736.364,03 TL, basketbolda ise 1.152.362,36 TL artış sağlandı (SGK Sigorta Primleri Gn. Md. lüğü).

Basketbol ve futbolda prim gelirleri yıl bazında 34.6 milyon TL artacak

Bu bildirimin yıllık tutarı ise futbolda 20.836.368,36 TL basketbolda ise 13.828.348,32 TL olacak. Kuruma yapılan bildirimde yıllık toplamda 34.664.716,68 TL artış sağlanacak (SGK Sigorta Primleri Gn. Md. lüğü).

Neticede, SGK çerçevesinde denetimde yeni modele geçilmesiyle, teknik adamlar ve sporcuların mağdur olmasının önüne geçildi. Ayrıca SGK'nın prim tahsilatı arttırıldı.

Doktorlar da mercek altında

Bu denetimler sadece spor kulüplerine yapılmadı elbet. İlginç bir örnek olması anlamında, özel doktor muayenehaneleri de mercek altına alındı. Doktorların da sigorta ile olan ilişkisinde risk olduğu düşüncesinden hareketle SGK Risk Analizi Merkezi tarafından yapılan çalışmalarda bir takım olumsuz sonuçlara ulaşıldı.

Kaçak çalışanı olan doktorlara ceza kesildi

Türkiye genelinde faaliyette bulunan ve özel muayenehanesi olan doktorlara ait 1080 işyeri denetlendi. Yapılan bu denetimler sonucunda, bu muayenehanelerde çalışan 150 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişileri çalıştıran doktorlar hakkında yaklaşık 472.910 TL idari para cezası uygulandı (SGK Sigorta Primleri Gn. Md. lüğü).

2013 yılında SGK Risk Analizi Merkezi çalışmalarını daha da yoğunlaştıracak. Özellikle kamuoyunda da şüphelenen bir takım sektörlere şikâyet olmaksızın doğrudan gidilerek bunlar hakkında da inceleme yapılacak ve varsa yanlış bildirimlerini düzeltmeleri istenecek.

2013'de denetimler riskli sektörlere yönelecek

Yüksek gelir aldıkları tahmin edilen ses ve sinema sanatçıları, yapımcılar, lüks lokanta ve benzeri işyerleri mercek altına alınacak. SGK tarafından kayıtdışılığın yoğun olduğu diğer sektörlerin de tek tek tespitinin yapıldığı ve bu sektörlerde de denetiminin tüm hızıyla devam edeceği kurum yetkililerince ifade edilmekte.

Sonuç olarak, kayıt dışı çalışan kişilerin kayıt altına alınması, böylece prim gelirlerinin artması, diğer yandan uygulanan idari para cezaları SGK'nın gelirlerini yükseltecek.

Bununla beraber, Maliye Bakanlığı'nın ücretlerden alınan vergi gelirleri de artış gösterecek. Aslında en kazançlı çıkan ise sigortasız çalışan vatandaş olacak. Kayıt altına girmesi sağlanarak, hem bugününü hem de yarınını garanti altına alacak. 

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 03.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM