BASINDAN YAZILAR
- MuhasebeTR

 Emekli maaşlarının intibak çalışması tamamlandı ve rakamlar netleşti.

SGK, önceki gün internet sitesine koyduğu sorgulama ekranıyla kimin ne kadar zam aldığını öğrenme imkanı sundu. Öncelikle memurundan üst yöneticilerine kadar SGK'yı tebrik etmek lazım. Milyonlarca dosya tarandı, zam farkları hesaplandı ve tam zamanında sisteme yüklendi.

Maaş gününden önce de internetten sorgulama imkanı sağlandı. Şahsen ben çalışmaların 2012 sonunda bitirilebileceği konusunda şüpheliydim. Belki de Türkiye'de bu türlü büyük projelerin uzamasına alışmışız, o yüzden zamanında bitirilince şaşırıyoruz.

Seyyanen zam değil intibak

Diğer taraftan intibak sorgulamalarında zam alamadığını gören emeklilerin hayal kırıklığına uğradığını görüyoruz. En azından bize gelen sorular bu yönde. Fakat bu hayal kırıklığı daha çok eksik bilgiden kaynaklanıyor. Yapılan onca bilgilendirmeye rağmen intibak zammını seyyanen zamla karıştıranemeklilerimiz var.

Seyyanen zam, emeklilerin geneline belli bir tutarda zam yapılmasıdır. Oysa intibak zammı, sadece 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara ve bunlardan da belirli bir prim günü ve kazançla emekli olanlara yapıldı. Amaç, zaman içerisinde maaşı eriyen emeklilere bir telafi ödemesi yapılmasıydı.

Tabii beklediği zammı göremeyip "dava açarsam ne olur" şeklinde soru yönelten emeklilerimiz de var. Bir kere ortada idari bir hatadan kaynaklanan mağduriyet yok. Bir yasa yapılmış ve bu yasaya göre SGK zamları hesapmış. Olsa olsa intibak yasasının anayasaya aykırı olduğu iddia edilebilir ki bu da uzun soluklu bir yasal mücadeleyi gerektirir. Bu mücadeleye de emeklilerimizin şahsen girişmeleri çok külfetli olur. Fakat görünen o ki önümüzdeki yıllarda biz yeni intibakları konuşmaya devam edeceğiz.

İsteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben özel dershanelerde öğretmenlik yapıyorum ve genellikle üç gün bir yerde üç gün başka bir yerde çalışıyorum. Sigortam da parça parça ödeniyor. Şu an aylık 12 gün sigortam yatırılıyor. Ben kalan günleri kendim isteğe bağlı ödeyebilir miyim? Ahmet C.

Cevap: Ahmet Bey, 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla sizin gibi kısmi süreli (part-time) çalışanlara, ay içindeki eksik günlerini tamamlama imkanı verildi. Bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne müracaat ederek, eksik günlerinizi isteğe bağlı sigortayla 30 güne tamamlayabilirsiniz.

Bağ-Kur'luya doğum borçlanması yok

Soru: Sadettin Bey, eşim 1990-1991 yıllarında SSK'lı çalıştı. Bundan sonra bir doğum yaptı ve doğumdan sonra Bağ-Kur'lu oldu. Bir süre sonra Bağ-Kur'dan da ayrıldı ve ikinci doğumunu yaptı. Biz SGK'ya doğum borçlanması talebinde bulunduğumuzda, birinci doğumu kabul ettiler fakat ikinci doğumdan önce Bağ-Kur'lu olduğu için borçlanma yapamaz dediler. Verilen cevap doğru mudur ve bu konuda ne yapabiliriz?İrfan A.

Cevap: Değerli okurum, mevcut uygulamada sadece SSK'lı çalışmadan sonra yapılan doğumlar borçlanılabiliyor. Bağ-Kur primi ödedikten sonra yapılan doğumlar borçlanılamıyor. Bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Eşinizin eksik günlerini ödemeye devam edeceksiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM