BASINDAN YAZILAR
Yeni Yıl ‘Güncellemeleri’ / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

Yeni Yıl ‘Güncellemeleri’ / Yahya Arıkan

 Hatırlarsınız, geçen yıl “güncelleme” polemiği yaşamıştık. Yapılan vergi artışlarını, Sayın Maliye Bakanımız “güncelleme” olarak nitelemiş biz de bu artışların “zam” olduğunu, güncellemenin, sadece maktu yani rakamsal tutarlarda yapılabileceğini dile getirmiştik. 

En son 27 Eylül 2012 tarihli yazımızda yeni güncellemelerin 3 ay sonra yapılacağını ifade etmiştik. Zaman çabuk geçti! Günlük hayatta karşılaştığımız pek çok vergi tutarında güncelleme yapıldı. Maliye Bakanlığı’nca 2012 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 7.80 olarak tespit edildi ve bu oran 419 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilan edildi.
İşte bu yeniden değerleme oranı, aslında güncelleme oranı. Motorlu taşıtlar vergisinden harçlara; damga vergisinden, veraset ve intikal vergisine; özel iletişim vergisinden, emlak vergisine kadar birçok vergi tutarına yüzde 7.80 otomatik güncelleme yapıldı. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan birçok, istisna, muafiyet, vergilendirme sınır ve hadleri de bu oran kadar artırıldı. 
Konutlardaki KDV değişikliği ise herkes için sürpriz oldu. Bilindiği üzere, net alanı 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 18 KDV oranı uygulanmaktaydı. Konutlar için, inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak KDV oranı belirleme konusunda yetkisi olan Bakanlar Kurulu, bu yetkisini 1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile kullandı ve 150 metrekarenin altındaki bazı konutlar için KDV oranını yükseltti. Yapı ruhsatı, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra alınacak inşaat projelerine uygulanacak KDV oranı özetle şöyle olacak:
- Büyükşehir belediyesi olmayan illerde eski oranlar aynen geçerliliğini koruyacak.
- Büyükşehir belediyesi olan illerde, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 18 oranı uygulanmaya devam edilecek. 150 metrekarenin altındaki konutlarda ise;
1. Konutun yapılacağı arsa metrekare vergi değeri 500 TL’nin altında ise yüzde 1,
2. Konutun yapılacağı arsa metrekare vergi değeri 500 - 999 TL arasında ise yüzde 8,
3. Konutun yapılacağı arsa metrekare vergi değeri 1.000 TL ve üzerinde ise yüzde 18, KDV uygulanacak. Sektör temsilcileri bu oranlardan rahatsız, hükümet ısrarcı. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz.

Aklın Yolu Bir!

18 Ekim 2012 tarihli, “Teşvikte Hata Olmaz” başlıklı yazımızda, 7 numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’nın büyük bir yanlışlık içerdiğini ifade etmiştik. 
Bu yanlışlık, yurtdışında yerleşik kişi ve kurumlara verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmetlerinden elde edilen kazançlar için getirilen indirim uygulaması ile ilgiliydi. Maliye Bakanlığı taslakta yer alan açıklamalar ile hem yurtiçindeki kişilere hem de yurtdışındaki kişilere bu sayılan hizmetleri verenlerin indirimden yararlanamayacağını söylüyordu. 
Taslak, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlandı ve nihayet bu hatadan arındırılmış olarak yayımlandı. Aklın yolu bir…

 

Fiş Parası’na zam geldi!

 

Asgari ücretin artışıyla birlikte, halk arasında ‘fiş parası’ olarak bilinen Asgari Geçim İndirimi’ne (AGİ) de zam geldi. Sistemden ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararla­nabiliyor. AGİ, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan brüt 978.60 liralık asgari ücret üzerinden kişinin durumuna özel, çeşitli oranlara göre hesaplanıyor.

DUL VE YETİM MAAŞI HAKKI

1995 yılında vefat etmiş devlet memuru eşinden, dul maaşı alan biri, 1963 yılında vefat eden devlet memuru emeklisi babasından da yetim maaşı alabilir mi? İnci Kut
Alamaz, ancak bir hak kaybı olmaması için durumunuzu detaylı belirterek talepte bulunun.

SORU - CEVAP

Sorularınız için malicozum6ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek 
cevaplanacaktır. 

 

AGİ KİM İÇİN, NE KADAR? 

Medeni Hali Asgari Geçim

(2013 Yılı) İndirimi (TL) 

Bekâr 73.40 
Evli, eşi çalışan, çocuksuz 73.40 
Evli, eşi çalışan, 1 çocuklu 84.40 
Evli, eşi çalışan, 2 çocuklu 95.41 
Evli, eşi çalışan, 3 çocuklu 102.75 
Evli, eşi çalışan, 4 çocuklu 110.09 
Evli, eşi çalışmıyor, çocuksuz 88.07 
Evli, eşi çalışmıyor, 1 çocuklu 99.08 
Evli, eşi çalışmıyor, 2 çocuklu 110.09 
Evli, eşi çalışmıyor, 3 çocuklu 117.43 
Evli, eşi çalışmıyor, 4 çocuklu 124.77

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 10.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM