BASINDAN YAZILAR
İşe Girişlerde Raporları İşyeri Hekimi Verecek / Arif Temir - MuhasebeTR

İşe Girişlerde Raporları İşyeri Hekimi Verecek / Arif Temir

 Bilindiği üzere sağlık alanında konuya göre değişik raporlar düzenleniyor. Çalışma hayatında hangi raporların düzenleneceğini 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu düzenliyor. 
Kanuna göre alınması gereken   sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminden veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınacak. İşyeri hekimleri; çalışanların ilk işe girişlerinde, iş değişikliğinde, iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacakların yapacakları işe uygunlukları konularında rapor verecek. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılacak. Hakem hastaneler tarafından verilen kararlar kesin olacak. 
***
Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverenlerce karşılanacak ve çalışanlara yansıtılmayacak. Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulacaktır.
***
İşyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü bulunmayan işyerlerinde örneğin ev hizmetlerinde işe giriş raporlarının nasıl alınacağı konusunda 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun'da  bir açıklık bulunmuyor. 
6331 sayılı Kanun'da  işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü bulunmayan işyerlerinde çalışanların belirtilen raporları nasıl alacaklarına ilişkin  bir düzenleme yapılmasında fayda var.

Taşeron ücreti ödemezse ne yapılır?
Soru:
İzmir'de bir  taşeron firmada çalışıyorum. İki aydan beri ücretimi alamıyorum. Ne yapabilirim? L.Tanır
Cevap: Taşeronun işçilerine ödemediği ücretlerden asıl işverende sorumludur. Sayın Tanır, ücretinizin ödenmediğini asıl işverene bildirin ve asıl işverence ödemesini isteyin. Taşeron ve asıl işveren tarafından ücretleriniz ödenmezse çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne yada ALO 170'e başvurabilirsiniz.

Tam ve kısmi süreli çalıma
Soru: 
Bilişim uzmanıyım. İşe gitmeden evimden işlerimi yapıyorum. İki şirkette  sigortalı olma durumum var. Bilişim uzmanı olarak bir şirkette tam süreli bir şirkette de kısmi süreli çalışabilir miyim? İ.Kolukısa
Cevap: Sayın Kolukısa, bir şirkette tam zamanlı diğer bir şirkette de kısmi süreli olarak çalışabilirsiniz. Ödeyeceğiniz prim matrahının toplamı asgari ücretin 6.5 katını geçerse  geçen kısmın hissenize düşen sigorta primlerini de iade alırsınız.

Gazi maaşı çocuklara bağlanır mı?
Soru:
 Kayınvalidem 2010 yılında Bağ-Kur'lu olan eşini kaybetti. 
Halen rahmetliden kalan maaşını almaktadır. 
Kayınvalidem bunun yanında rahmetli olan gazi babasından maaş alabilir mi? R.Metin
Cevap: Gazi maaşları gazinin ölümü halinde gazilerin dul eşlerinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almaması ve çalışmaması halinde  30 günlük net asgar” ücretin % 75'i olarak ödeniyor. Bunun dışında çocuklara bağlanmıyor. Sayın Metin, kayın validenizin gazi babasından dolayı gazilik maaşı alamaz.

Düzeltme: 21.01.2013 tarihli yazımda; '01.09.2012 tarihinden geçerli olmak üzere kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, işyerlerinin tehlike sınıflarına bakılmaksızın sigortalının prime esas kazancının %2'si olarak belirlendi' cümlesindeki 01.09.2012 tarihi 01.09.2013 olması gerekirken yanlış yazılmıştır.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 28.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM