BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliğinde Kemer Gevşedi / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İş Güvenliğinde Kemer Gevşedi / Sadettin Orhan

 Önceki gün gazetemizin manşetten verdiği "6000 lira ödememek için" başlıklı yazımız, özellikle küçük işyerlerini telaşlandırmışa benziyor.

Söz konusu yazıda risk değerlendirmesi ve acil durum planlarının bütün işyerleri için zorunlu olduğunu ve şubat ayı itibariyle cezalı duruma düşüleceğini belirttik. Bir kişinin çalıştığı işyerine bile yaklaşık 6000 lira ceza uygulanacağını dikkate alırsak, işverenlerin telaşlanması normal.

Diğer taraftan dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle, iki konuda işverenlerin eli rahatladı. Birincisi, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri'nin (OSGB) bulundukları ile komşu olan illere de hizmet vermeleri sağlandı. Böylece OSGBbulunmayan illerdeki işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alabilmeleri kolaylaşmış oldu.

Bir diğer değişiklik de iş güvenliği uzmanlarının yetkileri konusunda yapıldı. Normalde (C) sınıfı iş güvenliği uzmanları çok tehlikeleri işyerlerine hizmet veremiyorlardı. Tehlikeli işyerlerine ise geçici bir süre için hizmet verebileceklerdi. Yapılan Değişiklikle (C) sınıfı uzmanların tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine yedi yıl süreyle hizmet vermeleri sağlandı. Bu düzenleme oldukça yerinde oldu zira işverenler (A) ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanı bulamıyorlardı. 30 binden fazla işveren adeta birkaç yüz uzmana mahkum olmuştu. Yapılan iki düzenlemeyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlerin kemeri en azından bir diş gevşedi diyebiliriz.

Dava açmanız gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, babam 2012'de emekli olmaksızın vefat etti. Sigorta başlangıcı 1985 yılı olup 192 gün sigortası vardı. Ayrıca 24 ay askerlik yapmış. Eğer askerlik borçlanması yaparsak 900 günü oluyor. SGK müdürlüğüne bu şartlarda anneme aylık bağlanması için danıştığımızda bunun mümkün olamayacağını söylediler. Oysa sizin yazılarınızdan takip ettiğimiz kadarıyla anneme dul aylığı bağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bilgilere göre anneme aylık bağlanabilmesi için ne yapmamız gerekir? Kadir C.

Cevap: Değerli okurum, SGK 1 Ekim 2008'den sonra vefat eden SSK'lıların, 900 günden eksik süreleri borçlanma yoluyla tamamlamalarını kabul etmiyor. Fakat Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, annenizin durumunda olan dul ve yetimlerin borçlanarak 900 günü tamamlayabilecekleri yönünde karar verdi. Siz de öncelikle SGK müdürlüğüne yazılı olarak müracaat edeceksiniz, reddedilmesi halinde iş/sosyal güvenlik mahkemesinde dava açacaksınız.

Eşinizin aktivasyon işlemi yapılacak

Soru: Sadettin Bey, ben devlet memuruyum. Eşim 2010 yılında isteğe bağlı sigortalı oldu fakat 5-6 ay sonra ödeme yapmadık. Daha önce eşim benim sağlık güvencemden yararlanıyordu. Şimdi eşimin tekrar benim üzerinden sağlık yardımlarını alabilmesi için ne yapmamız gerekiyor? Ertan Ö.

Cevap: Ertan Bey, eşiniz isteğe bağlı sigortalı olunca sağlık aktivasyonu kendi sigortalılığı üzerinden yapılmıştır. Şimdi tekrar sizin üzerinizden yararlanabilmesi için isteğe bağlı sigortanın sona erdiği ve sizin üzerinizden sağlık yardımı talep ettiğine dair ilgili SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM