BASINDAN YAZILAR
Bağ-Kur (4/b) Borçlarını Ödemeden Yargı Kararıyla Ölüm Aylığı Alınıyor / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Bağ-Kur (4/b) Borçlarını Ödemeden Yargı Kararıyla Ölüm Aylığı Alınıyor / Ahmet Arıcan

 5510 sayılı yasanın 53’üncü maddesine göre ise, ölen kişinin ölüm tarihinde son tabi olduğu sigortalılık statüsü (4/a, 4/b veya 4/c) hangisiyse, o kapsamda ölüm aylığı bağlanmaktadır.
1 Ekim 2008’den sonra vefat eden bütün kişilerin hak sahiplerine kaç günlük prim ödeme gün sayısı üzerinden aylık bağlanacağı, 5510 sayılı yasanın 32’nci maddesi hükümlerine göre belirlenmektedir. Buna göre, ölen kişinin ölmeden önce son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/b (Bağ-Kur) veya 4/c (Emekli Sandığı) ise, 1800 gün prim ödeme gün sayısı gereklidir. Ölen kişinin ölmeden önce son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/a (SSK) ise, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün prim ödeme gün sayısının olması gereklidir.


Ahmet ARICAN
sosyalguvenlik@yeniasya.com.tr
SGK, günümüz itibariyle 1 Ekim 2008’den önce sigortalılığı olan veya 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa sigortalı olanlardan, 1 Ekim 2008’den sonra ölenlerin SSK (4/1-a) kapsamındaki hizmet süreleri tek başına ölüm aylığı bağlanmasına yetiyor olsa bile, ölen kişinin Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılığına ilişkin prim borcu varsa, ölenin eş, çocuk, ana ve babasına, Bağ-Kur (4/1-b) prim borçlarını ödemeden ölüm aylığı bağlamamaktadır.
SGK’nın bu uygulamasına muhatap olanlar, ölen kişinin son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/b olsa ve bu sigortalılıktan dolayı ölenin SGK’ya prim borcu olsa bile, iş mahkemelerine SGK aleyhine dâvâ açtıklarında, açtıkları dâvâların sonucunda hizmet birleştirilmesi yapılmaksızın ve 4/b’ye ait prim borçları ödenmeden SSK (4/a) şartlarında ölüm aylığı alabilmektedirler. SGK’nın bu uygulamasıyla karşılaşan vatandaşlarımıza üstteki dâvâ örneğini esas alarak, SGK aleyhine iş mahkemelerinde dâvâ açmalarını ve Bağ-Kur prim borçlarını ödemeden SSK (4/a) kapsamında ölüm aylığı almalarını önemle tavsiye ederiz.

Kocası Bağ-Kur’lu kadın çocuğu üzerinden sağlık yardımı alabilmelidir
Değerli okurlar, SGK’nın uygulamasını yaptığı bir işleme göre, kocası Bağ-Kur’lu olan ve Bağ-Kur’a kocasının borcu olan kadın, oğlu memur veya SSK’lı ise oğlu üzerinden SGK’dan sağlık yardımı alamıyor. Bu durumun mevzuatta hiçbir dayanağı yoktur. SGK yetkilileri, böyle bir durumuna kadına sağlık yardımı verilebilmesi için, ya kadının kocasının Bağ-Kur borcunun kapanmasını istiyor veya Bağ-Kur sigortalılığının sona erdirilmesini istiyor. Halbuki, koca karısına birinci derece bakmakla yükümlü ama koca eğer bu yükümünü yerine getiremiyorsa, kadının sosyal güvencesi olan oğlu ve kızından sağlık yardımı alabilmesi gerekmektedir. Bu konunun SGK yetkililerince bir an önce düzeltilmesi ve vatandaşın mağdur olmaması çok büyük önem arz etmektedir.

 

(Kaynak: Yeni Asya | 07.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM