BASINDAN YAZILAR
Aktif Bağ-Kur'luya Yapılandırma Yok / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Aktif Bağ-Kur'luya Yapılandırma Yok / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, benim 17 aylık Bağ-Kur borcum var. Muhasebecimle diyalog eksikliğinden dolayı 6111 Sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırma hakkımızı kaybetmişiz.

Acaba bugünlerde bahsedilen yeni yapılandırmadan yararlanabilir miyiz? Bunun için ne yapmamız gerekiyor?Seher A.

Cevap: Seher Hanım şu an başvuruları başlamış olan yapılandırma uygulaması sizin gibi aktif sigortalılar için değil, emeklilikte çalışan Bağ-Kur'luları ilgilendiriyor. Sizin durumunuzdaki borçlular için bir af ya da yapılandırma şu an gündemde yok. Dolayısıyla borcunuzu mevcut ödeme koşullarıyla ödemek durumundasınız.

Yönetim kurulu üyeleri SSK'lı olabilir

Soru: Sadettin Bey, şirketimiz beş ortaklı bir anonim şirket. İki ortak aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olup, kendileri 1995 yılından bu yana SSK emeklisidir. Yönetim kurulu üyelerimiz şirkette bilfiil mesai yapıp diğer çalışanlarla beraber ücret bordrosunda gösterilmektedir. Tabii emekli oldukları için destek primiyle bildirim yapıyoruz. Bunda mevzuat açısından bir eksiklik veya yanlışlık var mı? Ayrıca maaşlarından SGDP kesintisi yapılması gerekir mi? SGK geriye dönük bizden prim talep edebilir mi? Ahmet K.

Cevap: Ahmet Bey, 1 Ekim 2008 tarihine kadar anonim şirket yönetim kurulu üyeleri kendi şirketlerinde sigortalı olarak çalışabiliyorlardı. Bu tarih itibariyle şirket ortaklarının kendi şirketlerinden sigortalı (4/a) olma imkanı kaldırıldı. Ancak önceden beri sigortalılığı devam edenler, kesinti olmamak şartıyla 1 Ekim 2008'den sonra da sigortalı olarak devam edebiliyorlar. Aynı durum destek primi ödemesi için de geçerli. Yönetim kurulu üyeleriniz 1995'ten beri SSK'lı olarak SGDP ödediklerinden şu an da aynı şekilde ödemeye devam edebilirler. SGK sizden ayrıca geriye dönük prim istemeyeceği gibi maaşlarından da kesinti yapılmaz.

Çift aylık eksik anlaşılmış

Soru: Sadettin Bey, 8 Şubat 2013 tarihli "isteğe bağlı emekliye çift maaş" yazınız üzerine size sormak istediğim bir konu var. Ben 1992 yılında kendi çalışmalarım ve son 7 yılımı isteğe bağlı pirim ödeyerek emekli oldum. 1999 yılında da eşimden ayrıldım. Babam ve annem 2003 yılından önce vefat ettiler. Ben babamdan yetim aylığı almak üzere başvurmuştum ama kendim emekli olduğum için reddedilmişti. Ancak sizin yazınızdan anladığım kadarıyla, isteğe bağlı prim ödediğim için yetim aylığı da alabilirim. Acaba doğru anlamış mıyım? Bana tavsiyeniz nedir? Sabahat A.

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz yazıda önemli bir Yargıtay kararını irdelemiştim. Ancak konu biraz eksik anlaşılmış. Yargıtay, 06.08.2003'ten önce anne/babası vefat eden bayanların, isteğe bağlı ödeyerek emekli olmaları halinde yetim aylığı ile birlikte kendi aylıklarını da alabileceklerini söylüyor. Ayrıca hem isteğe bağlı ödeyip hem de çalışması olanların, sadece isteğe bağlı primleri emeklilik için yeterliyse, bunların da çift aylık alabilecekleri belirtiliyor. Ancak siz sadece isteğe bağlı primle emekli olmadığınız gibi sadece isteğe bağlı primleriniz dikkate alındığında emekliliğe hak kazanamıyorsunuz. Dolayısıyla bahsi geçen Yargıtay kararına göre size yetim aylığı bağlanmaz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM