BASINDAN YAZILAR
Kısmi Süreli Çalışanların Genel Sağlık Sigortalılığı! - MuhasebeTR

Kısmi Süreli Çalışanların Genel Sağlık Sigortalılığı!

 Kısmi Süreli Çalışanlar Geriye Kalan (Eksik) Günlerini Borçlanabilirler mi?

Yada Kısmi Süreli Çalışanların Genel Sağlık Sigortalılığı!!!

 

Öncelikle kısmi süreli çalışan sigortalıların o ay içinde geriye kalan günlerini borçlanmaları hakkında bilgi verelim;5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesine (6111 sayılı kanun 30 uncu maddesi ile) eklenen (i) bendi ile Bu bendin yürürlüğe girdiği 25/2/2011 tarihinden sonraki süreler kapsama alınarak, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanmalarına imkan sağlanmıştır.

 

Sigortalıların veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/30 md.) (i) bendi kapsamında borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı % 20 oranı üzerinden hesaplanır.

Bu bent uyarınca yapılacak borçlanmalar Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.Yani bu süreler SSK çalışması olarak kabul edilecektir.

Kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içerisinde geriye kalan günlerine ait primlerini ödemek için SGK’ya talepte bulunmamaları halinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinde ; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur. Bu durumda olan sigortalıların eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında ödenir.

Hükmü gereğince kısmi süreli olarak çalışıp ay içinde kalan sürelerini genel sağlık sigortalısı olarak tamamlayacakların genel sağlık sigortası primlerini ödemek zorundadır. Bu primlerin ödenmemesi halinde ise 60 günden fazla genel sağlık sigortası prim borcu olanların sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkün olmamaktadır.

Bu nedenle kısmi süreli çalışıyorsanız ve ay içerisindeki geriye kalan günlerinizi borçlanmak istemiyorsanız hemen sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmanız ve gelir testi sonucuna göre belirlenen genel sağlık sigortası primlerinizi ödemeniz gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumunca gelir testi yaptırmanız gerektiğine ait tebligat elinize ulaştıktan sonra 1 ay içerisinde gelir testine başvurmamanız halinde Sosyal Güvenlik Kurumu gelirinizin asgari ücretin iki katından fazla olduğunu kabul ederek asgari ücretin 2 katının %12 si üzerinden genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirecektir. (Bugün için bu tutar 234,86.-TL dir.)

Gelir testi sonucunda ailenizdeki gelirinizin kişi başına düşen tutarı asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilmesi halinde ise genel sağlık sigortası priminiz devlet tarafından karşılanmaktadır.

Kısmi süreli çalışan kişilerin sağlık yardımlarından yararlanmaları hususunda mağduriyet yaşamamaları için durumlarını gözden geçirerek eksik günlerine ait primleri ödeme talebinde bulunarak ödemeleri yada genel sağlık sigortası primlerini süresinde ödemeleri önem arz etmektedir.

(Kaynak: sgkrehberi | 20.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM