BASINDAN YAZILAR
Emeklilerin Türkiye 'De Çalışma Hayatı / Dilek Ete - MuhasebeTR

Emeklilerin Türkiye 'De Çalışma Hayatı / Dilek Ete

 Türkiye’de emekli olduktan sonra sadece emekli maaşınız ile hayatınızı devam ettirmeniz oldukça zordur. Türk İş ‘in bu yıl açıkladığı rakamlara göre dört kişilik bir ailenin bir ay içinde yapması geren gıda harcaması en az 1.000 Liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim ,sağlık gibi yapılması zorunlu harcamalarda işin içine girdiğinde bu rakam 3.265 Liraya kadar çıkıyor.

Yine 2012 yılı sonu itibariyle ülkemizde yaklaşık 6 milyon SSK emeklisi, 2.5 milyon Bağ -Kur Emeklisi ve 2 milyona yakın Emekli Sandığı emeklisi bulunmaktadır. Ülkemizde nüfusun 10.5 milyon gibi hiç de azımsanmayacak kısmını emekliler oluşturuyor. Yine  2012 sonu itibariyle ortalama ,SSK aylıkları 855-28000 Lira ,Bağ -Kur aylıkları 800-2241 Lira, Emekli Sandığı aylıkları 1050-4800 Lira arasında bulunuyor.

Yoksulluk sınırının 3.265 lira olduğu ve gıda harcamasının 1.000 Lirayı bulduğu ülkemizde başka geliriniz yoksa emekli maaşı ile çalışmadan bir yaşam sürmeniz oldukça zordur. Geçim sıkıntısı çeken yüzbinlerce emekli çalışmaya emekli olduktan sonra da devam ediyor.

Geçen hafta Ankara Milletvekili Aylin NAZLIAKA meclise yasa tasarısı vererek emeklilere yılda iki kez ikramiye ödenmesini önerdi. Oldukça güzel ve umut doğuran bir teklif   inşallah yasallaşır.

Emekliler çalışma hayatına devam etmeleri halinde 1999 tarihine kadar herhangi bir kesintiye maruz kalmıyorlardı. İlk kez 8.09.1999 tarihinde Bağ- Kur ‘ dan aylık alırken ticari faaliyete başlayan ve gelir vergisi mükellefi olanların SGDP ödemelerine karar verildi. Her ay kendileri %10 oranında Bağ- Kur ‘a SGDP ödüyorlardı.

SSK ve Emekli Sandığından emekli olup gelir vergisi mükellefi olanların SGDP ödemeleri ise 2.08.2003 tarihinde başlamıştır. SSK, Emekli Sandığı, Bağ- Kur emeklisi olup da LTD.ŞTİ.’ ne  ortak olan veya A.Ş. Kurucu ortağı aynı zamanda yönetim kuruluna seçilmiş olanların SGDP ödemeleri 28.01.2004 tarihi itibariyle başlamıştır.

Bugün için tüm emekliler emekli olduktan sonra çalışmaları halinde SGDP öder. Burada  bir tek ayrım oldukça önemlidir.Tüm emekliler  SGDP tabii olarak memur statüsünde çalışamaz. Kamu dışında ücretli olarak çalışabildikleri gibi kendi nam ve hesaplarına şirket kurabilir, işyeri açabilir ve sigortalı olarak çalışabilir. Tüm çalışmalarından SGDP ödemek ana koşuldur. Emekli maaşlarını almaya devam ederler sadece % 15 kesinti olur. Ücretli olarak çalışıyorlarsa çalıştıkları işyeri SGDP öder.

SGDP tabii olarak çalışmanın çalışmayı bıraktıktan sonra da emekliye bir katkısı yoktur.Yani emekli olduktan sonra ne kadar çalışırsanız çalışın emekli maaşınıza artış sağlamaz.Sadece çalışırken iş kazası veya meslek hastalığına karşı sizi koruyan bir sigorta primidir.

Memur emeklisi de işyeri açarak veya bir şirkete ortak olarak çalışmaya devam ederse aylığından %15 kesinti yapılıyor.Fakat bu kesinti en yüksek Bağ-Kur emeklisi aylığından kesilen SGDP fazla olamıyor.

 Sosyal Güvenlik Destek Primini bugüne kadar ödemeyen emeklilerin emekli maaşlarından SGDP her ay emekli maaşının %25 ini geçmeyecek şekilde kesilir.

(Kaynak: Alitezel.com | 25.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM