BASINDAN YAZILAR
Gazeteciler Yıpranmalı Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Gazeteciler Yıpranmalı Mı? / Sadettin Orhan

 Sosyal güvenlikle az buçuk ilgilenenler, bu alandaki mevzuat dağınıklığını iyi bilirler.

Fakat bir süredir SGK, bu dağınıklığı gidermek için çaba harcıyor. Daha önce kısa vadeli sigorta kolları ve işveren yükümlülükleri gibi konular derlenmişti. En son yayımlanan 2013/11 Sayılı Genelge'yle, sigortalılık işlemlerine ilişkin bütün süreçler tek bir genelgede toplandı. Aslında buna genelge değil de 'kitap' demek daha doğru olur. Zira 330 sayfalık bir çalışmayla, 75 milyon vatandaşın her türlü sigortalılık işlemine açıklık getirilmiş.

Genelgede kapsamında, basın çalışanlarına tekrar getirilen yıpranma hakkının nasıl uygulanacağı da açıklığa kavuşturuldu. Bildiğiniz gibi gazetecilerin 1 Ekim 2008'de kaldırılan erken emeklilik hakları geçtiğimiz günlerde yeniden verildi. Ayrıca geriye dönük dört yılın yıpranma farkını ödeyen gazeteci, geçmişe dönük olarak da yıpranma payı kazansın denildi. Bunun üzerine binlerce gazeteci "acaba geriye dönük ödemek mi avantajlı ödememek mi" sorusunu sormaya başladı. Biz de bu sorunun cevabı için SGK'nın yayımlayacağı genelgeyi bekleyin demiştik.

Borçlanmak avantajlı ama...

SGK genelgesine göre geriye dönük yıpranma farkını ödemek herkes için avantaj sağlıyor. Fakat kimileri için hem ilave prim hem daha erken emeklilik, kimileri içinse sadece ilave prim günüavantajı sağlıyor. Birkaç örnekle konuyu netleştirmiş olalım.

Örnek: 1 Ekim 2008'den önce basın mesleğinde yıpranmalı çalışmanız var ve bu tarihten sonra da çalışmaya devam ettiniz. Eğer öncesi ve sonrasıyla toplamda 3600 günü doldurmuşsanız, geriye dönük borçlanacağınız dört yıl dört ay için 390 gün ilave prim günü, 195 gün de yaştan indirim kazanacaksınız. Bu 3600 günü hemen doldurmanız gerekmiyor. Borçlandıktan sonraki bir tarihte de doldursanız, çifte avantajdan yararlanıyorsunuz.
Örnek: Yine 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrasında basın mesleği çalışmanız var. Fakat toplam çalışmanız 3600 günü bulmuyor veya bundan sonra da tamamlama imkanınız yok. Bu durumda geriye dönük ödeme sonucu sadece 390 gün ilave prim günü kazanacaksınız, ayrıca yaştan indirim yapılmayacak.

EmekliMatik'ten hesaplayabilirsiniz

Toparlayacak olursak, geriye dönük ödeme yapacak gazetecilerden 3600 günü tamamlamış veya bundan sonra tamamlayacak olanlar mutlaka borçlansınlar. Zira en az altı ay erken emekli olacaklar. Böylece geriye dönük ödedikleri prim farkını bir-iki ayda geri alabilecekler. 3600 günü doldurma imkanı olmayanlar ise ilave 390 gün kazanmak istiyorlarsa borçlanma yapabilirler. Bu arada geriye dönük ödeme yaptığınızda emeklilik tarihinizin nasıl değiştiğini EmekliMatik programımızdan hesaplayabilirsiniz.

SSK Emeklilik Tarihim Nedir modülüne bilgilerinizi girmeniz ve "ağır ve yıpratıcı işlerde çalıştım" başlığı altına yıpranma kapsamındaki çalışmalarınızı yazmanız yeterli.

Şimdiye kadar www.sadettinorhan.net adresinde hizmet veren EmekliMatik, bundan sonra BUGÜN'ün internet sayfasında hizmete devam edecek. Programın yeni versiyonunda bayanların en fazla merak ettiği "doğum borçlanması yapabilir miyim" sorusuna da cevap verilebilecek. Programa www.bugun.com.tr/emeklimatik adresinden ulaşabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM