BASINDAN YAZILAR
Avusturya İlk İşe Giriş Tarihiniz Başlangıç Sayılması İçin Dava Açılması Gerekir/Konuşan Eller Projesine Çağrı Var! / Vedat İlki - MuhasebeTR

Avusturya İlk İşe Giriş Tarihiniz Başlangıç Sayılması İçin Dava Açılması Gerekir/Konuşan Eller Projesine Çağrı Var! / Vedat İlki

 Vedat bey  Avusturya’da işçi olarak çalışmaktayım. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumlarına tabi çalışmam bulunmamaktadır. Türk Vatandaşıyım. Borçlanma yapacağım. Borçlanmalarım Bağ-Kur sayılacağı söyleniyor. Ben ise SSK statüsünden emekli olmak istiyorum. Bu konuda bana yol göstermenizi rica edeceğim. Gurbetçi Mehmet

 

Sayın Okurum,

Yurt Dışı borçlanmasında 4 ana kriter vardır:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Belirli nitelikte yurtdışı süreleri bulunmak,

c) Hizmetleri belgelendirmek,

d) Yazılı istekte bulunmak,

şartları aranacaktır.

 

Türkiye ile Avusturya arasında geçerli olan karşılıklı olarak Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmıştır.

Burada çalışan vatandaşlarımız Avusturya’da geçen çalışma sürelerine ait belgeleri neler olacaktır?

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıdaki maddelerde açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi Kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

1) Islak mühür ve imza olup olmadığına bakılmaksızın, çalışılan ülkede bağlı bulunulan sosyal sigorta kurumundan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.

2) Sigortalıların çalıştıkları işyerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgeleri.

3) Yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi.

4) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

 

Türkiye’de en son çalıştığınız bir Sosyal Güvenlik Kurumu olmaması halinde borçlanmalarınız Bağ-Kur’a  sayılır.

Ülkemizde 4-1(a) sigortalı olmanız halinde en son çalışmanız 4-1(a) statüsünden olacağından dolayı yurtdışı borçlanmanız SSK sayılacaktır.

Burada handikap borçlanma süreniz kadar geriye gidilerek sigortalılık süreniz, prim ödeme gününüz ve yaşınız dikkate alınarak emekli aylığı bağlanacaktır.

Ekonomik olarak borçlanma yapacaksınız.

Örneğin:

Günlüğü 10,42 Borçlanmanız halinde 9000 gün karşılığın da 93.780 TL. ödeyeceksiniz.

Oysa Avusturya’dan ilk işe giriş tarihinizi İş Mahkemesinde dava açarak, Avusturya'da ilk defa  işe giriş tarihiniz  ile en az 5000 gün ile emekli olabilir.

Daha yüksek emekli maaşı bağlatabilirsiniz.

Bu işlemleri yapmadan önce Sosyal Güvenlik Müşavirlerinden destek almanızı tavsiye ederim.

(Kaynak: Alitezel.com | 13.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM