BASINDAN YAZILAR
Sahte Diploma İle İşe Giren İşçinin İş Akdi Haklı Nedenle Fesih Edilir / Vedat İlki - MuhasebeTR

Sahte Diploma İle İşe Giren İşçinin İş Akdi Haklı Nedenle Fesih Edilir / Vedat İlki

 Çalışma hayatında iş bulmak her geçen gün zorlaşmaktadır.Dünya pazarlarının rekabetçi olması,nitelikli iş gücüne olan talebi artırmıştır.

Türkiye’de bir çok işletme diplomalara önem vermektedir.

Bu diplomalara,üniversite,meslek yüksek okulu,meslek liseleri,mesleki yeterlilik kanununa göre sertifikalar gibi sıralayabiliriz.

Mesleki yeterliliğinizi tanıtan bu diplomaları işe girerken işveren tarafından asıllarını noter onaylatmanız yada fotokopilerini getirdiğinizde asıllarını görerek aslı gibidir denilir , özlük dosyanıza konulur.

Günümüzde hızla gelişen teknolojiler ile bilgisayar ortamında hazırlanan sahte diploma ve sertifikalar ile işe girmek  suretiyle işverenleri aldatma yolu seçilmektedir.

Örneğin:

Kimya Meslek Lisesi Mezunu bir kişinin sahte  iki yıllık meslek yüksek okulu diploması ile tekniker unvanı alarak işvereni kandırabilir.

Örneğin:

Bilgisayarı rahatça kullanan bir kişinin sistem analisti olmadığı halde bununla ilgili eğitim yoksa ,sahte diploma yada sertifika ile kendini bilgisayar sistem analisti diyerek işvereni kandırabilir.

 

Bu kişiler bu diplomalara sahip olmasalar da pratikte kazandıkları iş tecrübeleriyle mesleklerini rahatlıkla yapsalar bile , ileride Kıdem Tazminatı alamadan işten çıkacaklarını da unutmamaları gerekir.

4857/25.Maddesi işvereni haklı nedenle fesih hakkını doğurmaktadır.

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmamasıdır.

İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.(II/(a))

Sahte diploma ve sertifika ile iş sözleşmesi yapılırken kendisinden olmayan mesleki kariyerine ait unvanları kullanması işvereni aldatmaktır.

İşçinin işvereni yanıltmış olmasını bir fesih nedeni olarak kabul edebilmek için işçi tarafından beyan edilen gerçeğe aykırı hususların sözleşmenin esaslı noktalarına ilişkin olması gerekmektedir.

Sözleşmenin esaslı noktaları, tarafların sözleşmeyi yaparlarken önem verdikleri  hususlardır. İşçi, bu hususlardan biri hakkında gerçeğe uygun olmayan bilgiler vererek işvereni yanıltmakta, gerçeği bilseydi sözleşmeyi yapmayacak olan işverene güven vererek iş sözleşmesinin kurulmasını sağlamaktadır.

İşçinin iş sözleşmesinin esaslı unsurları üzerinde olmak kaydıyla bazı konularda işvereni aldatmasının işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde ise bu durum geçerli fesih nedeni kabul edilmektedir.

Yrg. 9. HD.’nin, 19.09.2005 tarih ve E: 2005/25404, K: 2005/30569 sayılı kararı;

“09.02.2004 tarihinde işyerinde kalite kontrol görevlisi olarak istihdam edilen ve 16.08.2004 tarihinde İngilizce bilmediği halde bildiğini beyan ederek işvereni yanılttığı gerekçesiyle iş sözleşmesi feshedilen işçinin, işe alınırken işverence mülakata tabi tutulduğu, lise mezunu olan davacının tercüme seviyesinde yabancı dil bilip bilmediği konusunda test edilmediği, buna göre işçinin yabancı dil seviyesinin sözleşmenin esaslı unsuru olduğundan bahsedilemeyeceği, diğer yandan sırf İngilizce bildiği için işe alındığı savunulan işçinin yabancı dil bilgisine altı ay kadar ihtiyaç olmamasın da olağan olmadığı, iş talep formundaki “yabancı diliniz var mı” sütununun karşısına “İngilizce” yazmanın işçinin tercüme gibi ileri seviyede yabancı dil bildiği anlamına gelmeyeceği, gerekçeleriyle, feshin haklı ya da geçerli nedene dayanmadığı  yönünde hüküm kurulmuştur.

İşverenler bu konuda haklı fesih yapması için;

İşin niteliklerine göre iş sözleşmesi kurmadan önce çalıştıracakları kişileri işin niteliklerine göre test etmelidir.

Diplomalarının o işin niteliklerine uygun olup olmadığını belirlemelidirler.

Piyasada sahte diploma ve sertifikaların çok olduğundan ,mezun oldukları okulları ile iletişime  geçerek en azından deneme sürelerinde iş akitlerini sonlandırma yolu seçebilirler.

İşe alım süresince iş başvuru formlarında bu hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.

Yukarıdaki örnek yargı kararı ile de haklı iken haksız duruma düşebilirler.

(Kaynak: Alitezel.com | 15.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM