BASINDAN YAZILAR
SGK: 1 Günlük SGDP Yeter / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

SGK: 1 Günlük SGDP Yeter / Sadettin Orhan

 Bildiğiniz gibi emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor

Hangi statüden emekli olursanız olun, emeklilik sonrasında vergi mükellefi, şirket ortağı veya AŞ yönetim kurulu üyesi olursanız yani Bağ-Kur kapsamında çalışırsanız maaşınızdan %15 oranında kesinti yapılıyor.

Eğer bir işyerinde çalışırsanız maaşınızdan kesinti yapılmaz fakat işveren tarafından SGK'ya destek priminiz ödenir.

Peki emekli olduktan sonra aynı zamanda hem Bağ-Kur hem de SSK kapsamında faaliyetiniz varsa bu durumda SGDP kesintisi nasıl yapılacak? Her iki faaliyetinizden dolayı ayrı ayrı SGDP mi ödeyeceksiniz? Hangi çalışmanız esas kabul edilecek? İşte on binlerce emeklinin kafasını karıştıran bu sorular SGK'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelge ile cevabını buldu.

Tek SGDP alınacak

SGK'nın talimatına göre aynı zamanda hem Bağ-Kur hem de SSK kapsamında çalışan emekliden sadece SSK'lı çalışmasından dolayı SGDP kesilecek. Ki zaten yasa gereği tek kesinti yapılması gerekiyordu. Burada ilginç ayrıntı ise ay içinde bir gün bile SSK'lı çalışmanız varsa bu bir günlük çalışma için ödeyeceğiniz SGDP yeterli olacak. Yani ayrıca Bağ-Kur çalışmanızdan dolayı maaşınızdan %15'lik kesinti yapılmayacak.

Örnek: Emekli olduktan sonra bir limitet şirketi ortağı olan Murat Bey, aynı zamanda ayda iki gün ABC Şirketi'ne mühendislik hizmeti veriyor. Murat Bey'in iki günlük mühendislik hizmeti sebebiyle SSK kapsamında destek primi ABC Şirketi tarafından ödenecek. Buna karşın Murat Bey'in maaşından şirket ortaklığı sebebiyle kesinti yapılmayacak.

Kimsenin aklına karpuz kabuğu düşürmeyelim ama bu şekilde bir düzenlemenin suistimale açık noktaları bulunuyor. Örneğin 1500 lira emekli maaşı alan bir şirket ortağı normalde %15 oranında yani 225 lira SGDP ödemek zorunda. Ama ay içinde bir işyerinden bir gün SGDP'li olur da 10 lira öderse, maaşından kesinti yapılmayacak. Yani 215 lirası cebinde kalacak. Fakat şimdiden uyarmış olalım ki SGK, fiili çalışmaya dayanmayan sigorta bildirimlerini pek çok kanaldan sorgulayabiliyor. Eğer fiili çalışma yoksa bu bildirimleri yok sayarak geriye dönük tahsilata gidiyor.

Soru: Sadettin Bey, 2001 yılında doğuştan kalça çıkıklığı sebebiyle %45 oranında "süreklidir" ibaresi yer alan rapor aldım. Şu an özel sektörde vergi indirimi almadan özürlü kadrosunda çalışmaktayım. 3600 gün pirimim 105 gün doğum borçlanmam bulunmaktadır. Emekli olabilmem için vergi indirim belgesi şart mıdır? Gülcan Ö.
Cevap: Gülcan Hanım, 1 Ekim 2008'den önce işe başlamış olan engellilerin, erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için vergi indirim belgesi almaları gerekiyor. İşyerinizden alacağınız çalıştığınızı gösterir belgeyle vergi dairesine müracaat edeceksiniz. Sizden sağlık kurul raporu istenecek ve bu rapor vergi idaresi tarafından değerlendirilecek. Nihai oran %40 ve üzerinde çıkarsa vergi indirim belgesi alabilir ve böylece erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM