BASINDAN YAZILAR
Tarım Bağ-Kur’lunun Umudu Olan Tevkifat Tebliği Kaldırıldı / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Tarım Bağ-Kur’lunun Umudu Olan Tevkifat Tebliği Kaldırıldı / Ahmet Arıcan

 Tarım Bağ-Kur’luları için geriye doğru kayıt ve tescil olma ya da geçmişe yönelik hizmet kazanma imkânı veren tek mevzuat, tarım tevkifatı tebliğ mevzuatıdır. Tarım tevkifatı ile çiftçilerimiz yıllarca geçmişe yönelik hizmet kazanmış ve emekli olma hakkı elde etmişlerdir. Tarımsal Faaliyette Bulunanların Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair yeni Tebliğ, 1 Mart 2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

 

01.03.2013 tarihli tevkifat kesinti tebliğinin 11 inci maddesine göre, 1 Ekim 2008’den önce prim tevkifatı yapılan kişilerin 2926 sayılı yasa kapsamındaki sigortalılıkları prim tevkifatına göre, geriye dönük olarak başlatılabilecektir. Bu uygulama aynen eski tebliğdeki gibi devam edecektir. 1 Ekim 2008 sonrası yapılan tevkifatlarla ilgili tescil konusunda ise, yeni tebliğde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bahse konu tebliğin 9 uncu maddesinde, 1 Ekim 2008’den sonra yapılan kesintilerin, yalnızca kişinin prim borçlarının mahsubunda değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. Bu sebeple, 01.03.2013 tarihli yeni prim tevkifatı tebliğine göre artık tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan çiftçilerimiz ellerindeki müstahsil makbuzlarına göre veya prim tevkifat belgelerine göre, geriye dönük olarak sigortalılık kayıt ve tescili yaptıramayacaklardır. 
1 Mart 2013 tarihli tebliğle birlikte bir çok yeni değişiklik meydana gelmiştir. Ama bizce bu değişikliklerden en önemlisi, 1 Ekim 2008’den sonra yapılan tevkifat kesintilerine göre, geriye doğru kayıt ve tescil imkânının ortadan kaldırılmasıdır. Çiftçi sigortalıları için büyük bir kazanım ve imkân olan bu uygulama, yeni tebliğle ortadan kaldırılınca, çiftçiler bu anlamda büyük bir dayanak ve imkândan yoksun kalmıştır. 1994’ten beri uygulamada olan ve vatandaş odaklı yönetim ve mevzuat anlayışının bir yansıması olan eski tebliğdeki prim tevkifatına göre kayıt ve tescil imkânının, çiftçi sigortalılarımız için en kısa zamanda yeniden getirilmesini umut ediyoruz.

SORU: 2013 yılı Şubat ayı itibariyle SSK şartlarında yaşlılık aylığı alarak emekli oldum. Ancak, sağlık durumum iş hayatında çalışmaya elverişli olduğu için, emeklilikten sonra da halk eğitim müdürlüğünde çalışmak istiyorum. Acaba, emeklilikten sonra halk eğitim müdürlüğünde çalışsam, emekli aylığım kökten mi kesilir yoksa yalnızca destek primi mi kesilir?            Nursel İŞBA / Mersin

CEVAP: 5335 sayılı yasanın 30’uncu maddesine göre, emeklilikten sonra kamu kurumlarında çalışanların aylıklarının kökten veya başka bir söylemle tamamen kesilmesi gerekmektedir. Yani, sizin durumunuzda olan kişilerin ancak emekli aylıkları tamamen kesildikten sonra, iş hayatında çalışmaya devam edebilirler. Ancak, 5335 sayılı yasanın 30’uncu maddesinde, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenlerin aylıklarının kesilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla, siz de aylığınız tamamen kesilmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emeklilikten sonra çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

 

(Kaynak: Yeni Asya | 21.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM