BASINDAN YAZILAR
Fiili Hizmet Süresi Zammından Yararlandırılma / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Fiili Hizmet Süresi Zammından Yararlandırılma / Tahsin Sınav

 Bilhassa gazeteci okuyucularımın bildiği üzere, itibarî hizmet süresi kavramı, 5510 sayılı SSGSSK'nun 40'ıncı maddesiyle 'fiili hizmet süresi' olarak değiştirilmiş ve 6385 sayılı Kanun'la da bu maddede yapılan değişiklikle fiili hizmet süresi zammı uygulamasının kapsamı genişletilmiştir. Bu değişik hükümde sayılan iş veya görevlerde çalışan sigortalıların fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi, yasada belirtilen işyerlerinde ve belirtilen işleri fiilen yapması koşullarının birlikte gerçekleşmesine bağlı bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile fiili hizmet süresi zammından, 4/a sigortaları ve 4/c sigortalarından fiilen 40'ıncı maddenin ikinci fıkrasındaki tabloda belirtilen işleri yapmaları nedeniyle işlerin risklerine maruz kalan sigortalılar yararlandırılmaktadır.

Fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması için sayılan işyerlerinde çalıştıkları halde sözkonusu iş ya da görevleri yapmayan veya sayılan iş ya da görevleri yaptıkları halde, sözkonusu işyerlerinde çalışmayan sigortalıların işyeri ve iş koşulu şartı bir arada yerine gelmediğinden fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına imkân bulunmamaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışan sigortalıların fiili hizmet süresi zammından yararlanılabilmeleri için, çalışmanın ilgili kamu idaresinde ve belirtilen kadro veya unvanlarda geçmesi, yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların ise söz konusu görevleri yapmaları yeterli olacaktır.

Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar hariç, fiili hizmet süresi zammı kapsamında olan işyerlerinde çalışan sigortalıların çalışılan ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayarak risklerine maruz kalmadıkları 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da belirtilen tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri, Kanunun 40'ıncı maddesi kapsamında değerlendirilmeyecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışan sigortalıların ise ücretsiz izin süreleri dışındaki diğer süreleri 40'ıncı madde kapsamında değerlendirilecektir.

Günlük çalışma süresinin bir bölümünde fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışan sigortalılar çalıştıkları sürelerle orantılı olarak fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaklardır. Gönderilecek belgenin dönemine ait yapılan hesaplama sonucunda, fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen çalışma günlerinin küsuratlı çıkması halinde, bu süre, tam güne iblağ edilecek, sözkonusu belgenin dönemine ait fiili hizmet süresi zammının küsuratlı çıkması halinde ise tama iblağ yapılmayacaktır. Ancak, tama iblağ işlemi sigortalının hizmet bildirimi veya emeklilik işlemlerinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılacaktır.

Kontrol, denetim ve idareciliğin gerektirdiği gözlem ve benzeri amaçlarla süreklilik arz etmeyen kısa süreli çalışmalar, bu işlerin fiilen yapılmayıp işin yönetim görevinin yapılması ile sözkonusu işleri yapmakla birlikte işin otomasyonla yapılması, ileri teknolojilerin kullanılması gibi sebeplerle iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak, riskin ve zararlı faktörlerin etkilerinin ortadan kalktığı durumlarda, sigortalılar, fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayacaktır.

2008 yılı Ekim ayı başından önce 506 sayılı Kanun'un mülga ek 5'inci maddesine göre itibari hizmet süresi, 5434 sayılı Kanun'un mülga 32'nci maddesine göre, fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışması olup, 2008 yılı Ekim ayı başından sonra kanunun 40'ıncı maddesi kapsamında çalışması olmayanlar, bu tarihten sonra fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayacaklardır. İlgili genelgedeki bazı örnekleri de inceleyelim:

Örnek: 4/a sigortalısı olarak özel sektöre ait gazete işyerinde 01.02.2009 tarihinden itibaren idari görevli olarak çalışmaya başlayan sigortalı, 01.07.2013 tarihinden itibaren Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen gazetecilik yaparak çalışmasını sürdürmüştür. Bu sigortalı 01.07.2013 tarihinden itibaren fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır.

Örnek: 4/c sigortalısı olarak Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle kamu idaresinde basın ve gazetecilik mesleğinde 15.05.2013 tarihinden itibaren ilk defa çalışmaya başlayan sigortalı, bu çalışmalarından dolayı fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır.

Örnek 6- 4/c sigortalısı öğretim görevlisi olarak görev yapmakta iken, aynı zamanda özel sektörde basın kartı sahibi olmak suretiyle gazetecilik yapan sigortalının, 5510 s.K.m.53 gereğince, 4/c sigortalığı kapsamındaki hizmeti esas alınacağından, gazetecilik mesleğinde geçen çalışmalarından dolayı fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayacaktır.

Fiili hizmet süresi zammı kapsamına tabi işyerlerinde ve işlerde malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına tabi çalışanlar, fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır. Bunların dışında kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışanlarla yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra aylıklarını kestirmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ise fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayacaktır.

Sonuç olarak, fiili hizmet süresi zammından yararlandırılma konusunda oldukça geniş bilgilendirmeyi bu yazıyla aktarmak mümkün değil. Bu nedenle emeklilik aşamasında olan sigortalıların SGK bilgilendirme hatlarından yararlanması ve ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması uygun olacaktır.

(Kaynak: Yeni Şafak | 25.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM