BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlikte Yurtiçi Borçlanma Yordamı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlikte Yurtiçi Borçlanma Yordamı / Şevket Tezel

 4/a (SSK) sigortalıları, 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ve Ekim 2008’den sonra 4/c sigortalısı (Yeni memurlar)olmuş çalışanların borçlanma talepleri halinde uygulanacak borçlanma tutar prime esas kazanç alt ve üst sınırları arasında belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si olmaktadır.

4/b sigortalılarının yapacakları hizmet borçlanmalarına ait borçlanma tutarı, sigortalılıkları nedeniyle ödedikleri prime esas kazançları dikkate alınmadan, “Borçlanma Talep Dilekçesi” ile beyanda bulundukları prime esas kazanç üzerinden, prime esas kazanç beyanında bulunulmaması halinde ise borçlanma tutarı,
asgari günlük kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor.

Borçlanılacak sürenin hesabında kaç gün çekerse çeksin her ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak alınır. Borçlanacağı sürenin başlangıcı ve bitişi ay içinde herhangi bir tarih ise o aylara ait gün sayısı parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır. Prime esas günlük kazanç alt sınırı asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise prime esas günlük kazanç alt sınırının altı buçuk katıdır.

Borçlanma tutarı (Borç Tutarı = Belirlenen Günlük Kazanç x % 32 x Borçlanılacak Gün Sayısı) formülüne göre hesaplanır.

Sigortalının borçlanmaya esas günlük kazancının tespitinde, adi posta veya kargo ile gönderilen veya SGK’ya doğrudan verilen borçlanma dilekçesinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilenlerde ise postaya verildiği tarih esas alınır.

Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi olur. Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından SGK’ya ya da SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalara ödenir, bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar ise geçerli sayılmaz. Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

SGK’ya yazılı olarak müracaat etmesine karşın dilekçeleri ekinde borçlanma belgeleri bulunmayanlardan bir ay içinde söz konusu belgeleri ibraz etmeyenlerin hizmet borçlanma tutarları, belgenin SGK kayıtlarına ibraz edildiği tarihte geçerli olan prime esas günlük kazanç miktarlarına göre hesaplanır.

Her borçlanma için ayrı borçlanma talep dilekçesi alınır ve süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile yalnızca bir bölümünü ödeyenlerin kalan süreleri için yeniden başvuru gerekir.

4/a ve 4/b sigortalılarından 2008 Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna tabi geçen hizmetleri olanların borçlanacakları sürelere ait borçlanma tutarı prime esas alt ve üst sınırlar arasında kalkma üzere bu kazançların yüzde 32’si olarak hesaplanmakta ise de hesaplanacak bu tutarın 5434 sayılı Kanun gereğince emsali için hesaplanacak miktarın altında olmaması gerektiğinden seçilecek matrah bu şart göz önünde tutularak hesaplanır. 

(Kaynak: Alitezel.com | 04.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM