BASINDAN YAZILAR
Okurlarımıza Yüksek Emekli Maaşı Tavsiyeleri / Celal Kaplan - MuhasebeTR

Okurlarımıza Yüksek Emekli Maaşı Tavsiyeleri / Celal Kaplan

 Soru: Celal Bey merhaba, yüksek emekli maaşı ile ilgili yazınızı ilgiyle okuyoruz. Ancak herhangi bir örnek olmadığı için kendi durumum ile ilgili karar veremedim. 22/04/1967 doğumluyum, 26/10/1990 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Toplam prim gün sayısı 7.281. Size iki sorum olacak. İlki askerliğimi 1996-97 yıllarında asteğmen olarak yaptım. Bu sıradaki çalışma kayıtlarımı 4/a statüsü sigortalılığıma devretmem emekli maaşı bağlama tutarına olumlu bir katkı yapar mı? İkincisi de emekli olmak için gerekli yaş haddini dolduruncaya kadar 4/a'lı olarak çalışma hayatıma devam etmeli miyim? Yoksa yaş haddini çalışmadan mı beklemeliyim? (Taner Şahin)

KAPSAMLI İNCELEME 
Cevap: Okurumuz mailinde sorularına ek olarak hizmet dökümünü de gönderdiği için durumunu daha kapsamlı şekilde değerlendirme imkanımız oldu. Öncelikle emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi ile 52 yaşını doldurması gerekecek. 25 yıl 26/10/2015 tarihinde dolacak. Ancak 52 yaşını tamamlaması için 23/04/2019 tarihine kadar beklemesi gerekiyor. Gelelim okurumuzun kafasını karıştıran diğer iki sorusuna. İlk sorusunda okurumuz 1996-1997 yıllarında asteğmen olarak gerçekleşen ve bu nedenle de Emekli Sandığı iştirakçiliğine geçen hizmetlerini, SSK sigortalılık süresine dahil ettirmesinin faydasını sormaktaydı. Bir kere okurumuzun bu konuda bir tercih hakkının olmadığını belirtmeliyiz. Türkiye'de sosyal güvenlikte hizmet birleştirmesi yapılması bir zorunluluktur. Okurumuz istemese de Emekli Sandığı hizmetleri, SSK hizmetlerine dahil edilmiş olacak. Kendisinin sadece hazırlama okulunda geçen süreyi borçlanma konusunda bir tercih hakkı var.
Üstelik okurumuzun bize göndermiş olduğu hizmet cetvelini incelediğimizde, 26/10/1990 tarihinden başlayıp, 20/08/1995 dönemine kadar geçen çalışma süresinde sigorta bildirimlerinin o dönemlerde geçerli olan asgari ücret seviyelerinden yapıldığını görmekteyiz. Fakat, 01/09/1995 tarihinden sonra okurumuzun bildirimleri daha yüksek ücret seviyelerinden yapılmaya başlanmış. Bu ise önceki yazılarımızda da anlattığımız gibi okurumuzun 2000 yılı öncesi kısmi maaşını hesaplarken göstergesini yükseltecek bir gelişme. Ayrıca asteğmen maaşlarının da o dönemlerdeki asgari ücretin üzerinde olduğunu dikkate alırsak, Emekli Sandığı'na tabi olarak geçen hizmetlerin SSK sigortalılık süresine dahil edilmesi de emekli maaşını yükseltici bir etki yapacaktır. Çünkü hem gün sayısının artmasıyla aylık bağlama oranı da artacak hem de kazanç göstergesi yükselmiş olacaktır.
Okurumuzun emekli oluncaya kadar sigortalılığının devam etmesi halinde, toplam gün sayısı hayli fazla olacaktır. Bu nedenle dört aylık hazırlama okulu dönemi için askerlik borçlanması yapmasına fazla ihtiyacı yok. Ancak yine de askerliğini borçlanmak isterse kendisine tavsiyemiz borçlanmasını asgari ücret üzerinden değil de, daha yüksek kazanç tutarları üzerinden yapmalıdır. Süre kısa da olsa göstergesinin düşmesine izin vermemelidir.

KAZANÇ BİLDİRİMİ YÜKSEK
Gelelim okurumuzun ikinci sorusuna. Bundan sonra sigortalılığını devam ettirip ettirmeme tercihine. Hizmet cetvelini incelediğimizde yeni dönemlerdeki kazanç bildirimlerinin de (en yüksek kazanç sınırında olmamakla birlikte) bir çok sigortalıya nazaran yüksek olduğunu görmekteyiz. En azından bizim tavsiye ettiğimiz asgari ücretin üç katını aşan bir kazanç bildirimi söz konusu. Bu kazanç bildirim sınırı emekli maaşlarını düşürücü değil, koruyucu hatta bir miktar artırıcı seviyede. Buna prim gün sayısı artışını da dahil ettiğimizde bu bildirimin devamı halinde ileride emekli maaşlarını artırıcı etkisi olacaktır. Ayrıca prim ödemeye son verip yaşını beklemeyi düşünmesi halinde genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüğünden kurtulmanın mümkün olmadığını söylemeliyiz. Sadece geçmişte hep yüksek sınırdan prim yatırmış, fakat şimdi bu imkanı bulamayan az sayıdaki kişilere, ileride emekli maaşlarının daha da düşmemesi için asgari ücretten isteğe bağlı prim yatırmak yerine yalnızca genel sağlık sigortası primlerini yatırmasını tavsiye etmekteyiz.
Konu özeti: Yüksek emekli maaşı için hem prim gün sayısı, hem de prim yatırılan kazanç tutarları yüksek olmalıdır.

(Kaynak: Yeni Asır | 23.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM