BASINDAN YAZILAR
Yurt Dışında Ödenen Vergilerin İndirimi / Ali Rıza Akbulut - MuhasebeTR

Yurt Dışında Ödenen Vergilerin İndirimi / Ali Rıza Akbulut

 Yurt Dışında Ödenen Vergilerin İndirimi…

İçinde bulunduğumuz Nisan ayı kurumlar vergisi beyannamesinin verilme ayı. Gelir İdaresi Başkanlığının verilerine göre 2013 Mart ayı itibari ile Türkiyedeki kurumlar vergisi mükellef sayısı 660.703 tür. Yine GİB verileri uyarınca Bursa ölçeğinde kurumlar vergisi mükellef sayısı ise 23.626 dır. Bu mükellefler bu ay itibari ile geçtiğimiz 2012 yılında elde ettikleri kazançları üzerinden hesaplanan kurumlar vergilerini beyan etmek durumundadırlar.
Bizde bu yazımızda kurumlar vergisi beyanın sırasında; vergiden indirim konusu yapacağımız, daha önce yurt dışında ödenen vergilere ilişkin açıklamalarda bulunacağız.
Kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt içinde kesinti yoluyla ödedikleri vergiler ve ödenmiş olan geçici vergiler ile yurtdışında elde ettikleri kazançları üzerinden ödedikleri vergilerin kurumlar vergisinden mahsup edilmesi konusunda 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)nun 33 ve 34üncü maddelerinde düzenlemeler yapılmıştır.
Yurt Dışında Ödenen Vergilerin Mahsubu
KVKnun 33üncü maddesi hükmüne göre; yabancı ülkelerde elde edilerek Türkiyede genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlardan kazancın elde edildiği yabancı ülkede ödenen kurumlar vergisi ve benzeri vergiler, Türkiyede bu kazançlar üzerinden tarh olunan kurumlar vergisinden, geçici vergiden mahsup edilebilecektir.
Ayrıca Kanunun 7nci maddesinde hükme bağlanan kontrol edilen yabancı kurum kazancının uygulandığı hallerde, yurt dışındaki iştirakin ödemiş olduğu gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergiler, kontrol edilen yabancı şirketin Türkiyede vergilendirilecek kazancı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi üzerinden mahsup edilebilecektir.


Mahsup Şartları
KVKnun 33üncü maddesinde yurt dışında ödenen vergilerin aşağıdaki şartlar dahilinde mahsup edilebileceği belirtilmiştir:
1.Kesilen vergilerin mahsubunda, söz konusu kesintilere kaynak olan kazancın ilgili dönem kurum kazancına dahil edilmesi zorunlu bulunmaktadır. Dolayısıyla, beyan edilen kurum kazancına dahil edilmeyen kazanç unsurları üzerinden kesinti yoluyla ödenen vergiler mahsup edilemeyecektir. Örneğin KVKnun 5/1-h maddesi uyarınca yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlar vergiden istisna edilmiştir. İstisna edilen bu kazanca ilişkin yurt dışında ödenen vergilerin indirilmesi de doğal olarak söz konusu olmayacaktır.
2.Mahsup edilebilecek tutar, yurt dışında elde edilen kazançlara Kanunun 32nci maddesinde belirtilen kurumlar vergisi oranının uygulanmasıyla bulunacak tutardan fazla olamaz. Yani ilgili yurt dışı kazanç üzerinden hesaplanan %20 oranındaki vergiyi aşan kısmın indirimi kabul edilmeyecektir.
3.İlgili bulunduğu kazancın Türkiye de genel sonuç hesaplarına intikal ettirildiği hesap döneminde tamamen veya kısmen indirilemeyen vergiler, bu dönemi izleyen üçüncü hesap dönemi sonuna kadar indirim konusu yapılabilir. Bu arada yurt dışında elde edilen kazanç ve iratlar; mükellefin bunları Türkiye'de hesaplarına intikal ettirdiği yılda veya Türkiye'de hesaplara intikal ettirilmemesinin mükellefin iradesi dışındaki sebeplerden ileri geldiği tevsik olunan hallerde, mükellefin bunlara tasarruf edebildiği yılda elde edilmiş sayılır
4.Türkiyedeki vergi matrahına dahil edilen yurt dışı kazancın, yurt dışında ödenen ve Türkiyede mahsubu yapılacak vergileri de içerecek şekilde brüt tutarının esas alınması gerekmektedir. 
5.Tam mükellef kurumların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesi veya oy hakkının % 25'ine sahip olduğu yurt dışı iştiraklerinden elde ettikleri kâr payları üzerinden Türkiyede ödenecek kurumlar vergisinden, iştiraklerin bulunduğu ülkelerdeki kâr payı dağıtımına kaynak oluşturan kazançlar üzerinden ödenen gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergilerin kâr payı tutarına isabet eden kısmı mahsup edilebilir. Kazanca ilave edilen kâr payı, bu kazançlar üzerinden yurt dışında ödenen gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergiler dahil edilmek suretiyle dikkate alınır.
6.Kontrol edilen yabancı kurumun bulunduğu ülke dışındaki ülkelerde ödemiş olduğu gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergilerin, söz konusu kurumun Türkiyede vergilendirilecek kazancı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir.
7. Yabancı ülkelerde vergi ödendiği, yetkili makamlardan alınarak mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa mahallinde Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı nitelikteki temsilcileri tarafından tasdik olunan belgelerle tevsik edilmelidir. 
8.Mahsup edilecek vergiler yabancı para ile ödenmiş ise bu vergiler, ilgili bulundukları kazançların genel sonuç hesaplarına intikalinde uygulanan kur dikkate alınmak suretiyle Türk parasına çevrilir. 

(Kaynak: Eko Haber | 23.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM