BASINDAN YAZILAR
Yavaşlayınca Cari Açık Sorunu - MuhasebeTR

Yavaşlayınca Cari Açık Sorunu

 Ocak - Mart döneminde cari açık 15.9 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 16.3 milyar dolar idi.
Bu rakamlara bakarak Türkiye artık cari açık sorununu çözdü diyemeyiz.
Cari açık sorunu çözülmedi. Talep frenlendi. Üretim ve yatırım hızı düşürüldü. Büyümeden vazgeçildi. Sonuç: Cari açık sorunu "donduruldu".
Talep canlanır, üretim ve yatırım ve sonuçta ithalat artışı başlar ise gene eski duruma döneceğiz.
Mart ayında dikkat çeken gelişmeler doğrudan yatırımlarda döviz girişinin durması. Dövizin hazine bonosu almak için oluk oluk giriş yapması. Ve de bankaların bolca dış kredi kullanmalarıdır.
2012 Ocak-Mart ayında sermaye hareketi ile net 11.8 milyar dolar gelmişken bu yıl 27.0 milyar dolar geldi.
Ocak-Mart döneminde geçen yıl nereden geldiği belli olmayan 5.7 milyar döviz girişine karşı bu yıl nereye gittiği belli olmayan 3.6 milyar dolar döviz çıkışı var.
Akbank Ekonomik Araştırmalar'dan Fatma Melek diyor ki;
-Mart ayında ihracat yıllık yüzde 3 artarken, ithalattaki gerileme yüzde 5. Bunun sonucunda cari işlemler açığı geçen yıla oranla yüzde 14 geriledi.
- Bunun da sonucu olarak cari işlemler açığı mart ayında 5.4 milyar dolar ile 5.9 milyar dolar olan beklentilerin altında.
-12 aylık kümülatif açık ise şubattaki artışın ardından yeniden gerileme trendinde. Yıllandırılmış açık 47.1milyar dolar, önceki dönemde 48 milyar dolar idi.
- Mart ayında turizm gelirlerinde hızlı bir artış görülüyor. Yıllık yüzde 39 artış, 1,2 milyar dolar. Bu da hizmetler dengesinde ciddi bir pozitif katkı sağlıyor.
-Yılın ilk üç ayında 15.9 milyar dolarlık açığa karşın 19.5 milyar dolarlık finansman sağlandı. Bunun 8.7 milyar doları portföy yatırımları kanalıyla girdi. Bunun da 6.9 milyar doları borç senetleri. 4.2 Milyar dolar kamu ve 2.6 milyar dolar bankacılık sektörü borçlanması.
Garanti Yatırım İktisatçılarından Gizem Öztok Altınsaç Ocak-Mart cari açık rakamlarını değerlendirirken diyor ki; cari açıkla ilgili dikkat çeken en önemli ayrıntı açığın beklenmedik şekilde yeniden daralmasıdır. Hatırlanacağı üzere cari açığın Şubat 2013 den sonra tekrar artışa geçmesi bekleniyordu.
Cari açığın daralmaya devam etmesinin iki nedeni var;
1. Aylık net enerji ithalatımız geçen yıl ortalama 4.5 milyar dolar iken, bu yılın ilk çeyreğinde 4 milyar dolara gerilemiş durumda, dolayısıyla aylık bazda 500 milyon dolar gibi bir avantajımız var.
2. Enerji dışı cari denge de aylık bazda beklediğimizden daha düşük açık veriyor, ekonomideki zayıf seyrin buraya yansıdığını görüyoruz. Dolayısıyla 12 aylık rakamlarda enerji dışı cari denge halen 4.5 milyar dolara yakın fazla veriyor.
Genel olarak değerlendirildiğinde ise görülenler şunlardır:
-Cari açıkta aşağı yönlü riskler, yukarı yönlü risklerden daha fazla. Cari açığın küçülmesi iyi ama bu küçülme ekonomide de küçülme demektir
-1.4 Milyar dolar doğrudan yabancı yatırım, 9 milyar dolara yakın portföy girişi var. Bunun 7 milyar doları bono/eurobondlara olan giriş.
-Özel sektörün orta/uzun vade dış borç çevirme rasyosu %100 civarında, Rezerv artışı ise aynı dönemde 7 milyar dolar.
-Genel olarak ilk çeyrekte finansman kısa vadeli akımlarla sağlanmış durumda.
Sonuç: Cari açığın "donması"na sevinelim de… Bu "donma" üretimde, yatırımlarda ve istihdamda, sonuçta büyümede de "donma" anlamına geliyor. Bunu sürdürme şansımız var mı?
Büyümek istersek cari açığı sürdüremiyoruz. Cari açığı frenlemeye kalkınca büyümeyi sürdüremiyoruz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 15.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM