BASINDAN YAZILAR
Almanya Çalışma Primlerini Tasfiye Eden Emekli Olamaz / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Almanya Çalışma Primlerini Tasfiye Eden Emekli Olamaz / Ahmet Arıcan

 

SORU 1: 1970 yılından itibaren, 5 yıl Almanya’nın bir vilayetinde demiryollarında işçi olarak çalıştım. 1990 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Türkiye’ye dönerken Almanya sosyal güvenlik primlerimi Almanya’dan tahsil ettim. Türkiye’de 1999 yılında Bağ-Kur şartlarında emekli oldum. Ben şimdi Almanya’dan da ayrıca bir emekli olabilir miyim?      Veysel ŞANLI / ANKARA 
 


 
Ahmet ARICAN
sosyalguvenlik@yeniasya.com.tr

CEVAP 1: Almanya’daki çalışmalarınızın karşılığı olan primlerinizi geri almanız, Almanya’daki sigortalı çalışmalarınıza dair size ait primleri tasfiye ettiğiniz anlamına gelmektedir. Bu durum, Almanya’daki çalışma sürelerinizin ölü süreler olarak kabul edilmesine yol açmaktadır. Almanya’da çalışmalarınızın karşılığı olan primleri geri aldığınız için, bu primleri ve primlere ait süreleri yeniden ihya edip değerlendirme imkânınız yoktur. Bu itibarla, Almanya’daki çalışmalarınızdan dolayı emekli olmanız söz konusu değildir. Bu vesileyle biz okurlara, Almanya’dan kesin dönüş yaparken çalışmalarının karşılığı olan primlerini Almanya’dan almamalarını önemle tavsiye ediyoruz. Çünkü, alınmayan bu primlerle ileride Almanya’dan emekli olunabilmektedir.

Son 3,5 yılla SSK’dan emekli olma hakkı devam ediyor

SORU 2: 1998 yılında Bağ-Kur sigortalısı oldum. Halen devam ediyorum. Bağ-Kur şartlarında emekli olmam için 25 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmam gerekiyor. Acaba, son üç buçuk yıl SSK şartlarında prim ödesem, SSK’dan daha erken emekli olabilir miyim? Son üç yıl SSK’ya prim ödeyenlerin emekli olma imkânı devam ediyor mu?

CEVAP 2: 5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasasının bütün hükümleriyle birlikte yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 tarihinden önce bir gün bile olsa, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında prim ödeme gün sayıları olanların, son üç buçuk yılını SSK (4/a sigortalılığı) şartlarında geçirerek, SSK şartlarında emekli olma hakkı ve imkânı devam etmektedir. Ancak, 5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasasının bütün hükümleriyle birlikte yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar, son üç buçuk yılını SSK şartlarında prim ödeyerek geçirseler bile SSK şartlarında emekli olamazlar. Bu sebeple, 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa sosyal güvenlik sistemine girip sigortalılığı sağlanan kişilerin, SSK, (4/a) Bağ-Kur (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) kapsamındaki hizmet sürelerinden hangisi daha fazlaysa o kapsamda emekli olabileceklerdir.

Mezun olan lise öğrencisine bedavadan sağlık yardım hakkı geldi

19.01.2013 tarihli ve 6183 sayılı yasayla lise veya dengi okullardan (açık lise, meslekî açık lise, çıraklık, iş okulu vb. dâhil) mezun olan öğrencilere, ilâve 120 gün daha hiçbir şarta bağlı olmadan sağlık yardım alma hakkı getirilmiştir. 
  6385 sayılı yasadan önce, lise ve dengi öğrenimini tamamlayanlardan aynı yıl içerisinde yükseköğrenime başlayan öğrenciler, mezuniyet tarihi ile yükseköğrenime başladıkları tarih arasında genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalmakta, hatta bunlara genel sağlık sigortasından borç tahakkuk ettirilmekteydi. 6385 sayılı yasa, lise öğrencilerinin önemli bir sıkıntısını gidermiş ve onlara büyük kolaylık sağlamıştır.

(Kaynak: Yeni Asya | 16.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM