BASINDAN YAZILAR
Mükellef Bilgileri Bildirimi İçin Son Günler / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Mükellef Bilgileri Bildirimi İçin Son Günler / İsmail Kökbulut

 Maliye Bakanlığı geçen yıldan itibaren, yılda bir kez "Mükellef bilgileri bildirimi" düzenleme zorunluluğu getirmişti.

2013 hesap dönemi için söz konusu bildirimi düzenleme zamanı geldi çattı.
Mükelleflerin 31 Mayıs 2013 tarihine kadar bildirimde bulunması gerekiyor.

Kimler mükellef bilgileri bildirimi verecek?

Ticari kazanç, zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde edenlerle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, kamu iktisadi teşekkülleri, kooperatifler, adi ortaklıklar, iş ortaklıkları, adi komandit şirketler, eshamlı komandit şirketler, avukatlık ortaklıkları, anonim şirketler, limited şirketler, kolektif şirketler, ticari amaç taşıyan apartman ve site yönetimleri bildirim verecekler.

Kimler bildirim vermeyecek?

Basit usulde ticari kazanç elde edenler, gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri, gerçek usulde olup gayrimenkul, menkul, sair kazanç, ücret geliri elde edenler, kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki kurum ve kuruluşlar, dernek ve vakıflar (iktisadi işletmeleri hariç), apartman sakinleri tarafından seçilen ticari amaç taşımayan apartman yönetimleri, valilik veya kaymakamlık bünyesinde kurulan ticari amaç taşımayan hizmet birlikleri ise bildirimi vermeyecekler.

Her şube için ayrı ayrı bildirim!

Bildiriminin mükellefler üzerindeki en önemli yükü, her bir şube için ayrı ayrı verilmesi. Örneğin, Türkiye sathında faaliyet gösteren bir banka veya perakendeci, her bir şubesi için ilgili bildirimi doldurup vermek zorunda.

Bildirimin verilme zamanı

1 Nisan 2013 itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) mükelleflere ait mükellef bilgileri bildirimi 1 Nisan-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenecek.

1 Nisan tarihi itibariyle faal olan ibaresi; 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında işlerini terk etmemiş (terk işlemi sonuçlanmamış olan) mükellefleri kapsamakta.

Bildirimin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin en geç, bildirimin verilmesi gereken son gün olan 31 Mayıs günü saat 24.00'e kadar tamamlanması gerekmekte.

Bildirimin içeriği

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresinde bulunan açıklamaları göz önünde bulundurarak bildirimi eksiksiz olarak dolduracaklar.

İstenen bilgilerin belli başlıları olarak; mükellefiyete ilişkin temel bilgiler (TC kimlik ya da vergi kimlik numarası, mükellefiyet türü, SGK işyeri sicil numarası, ticaret sicil no, sanayi sicil no), işyerinde çalışan ücretli sayısı, elektrik ve doğalgaz abonelik bilgileri, işyerinin kira olup olmadığı, eğer kira ise mülkiyet sahibine ilişkin bilgiler, şirketin faaliyet konu ve kodları ile bu faaliyet konularına göre cironun tasnifi sayılabilir.

Vergi dairesi değişenler

Bildirimin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirimlerini, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak gönderecekler.

Bildirimler kim tarafından gönderilecek

Bildirimler:
- Kendi adına kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce,
- Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavirlerce gönderilecek.

Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu. Elektronik ortam dışında gönderilen bildirimler verilmemiş sayılacak.

Bildirimde bulunmamanın cezası ne?

Bildirimi belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecek. Söz konusu ceza:

- Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1.200 TL
- İkinci sınıf tüccarlar ile defter tutan çiftçiler için ise 600 TL.

Hatalı bildirimler nasıl düzeltilecek

Hatalı verildiği anlaşılan bildirim için düzeltme verilmesi gerekir. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmekte. Bu sebeple yeni bildirimin, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde yeniden doldurulması gerekiyor.

Hatalı bildirimlerdeki düzeltmelerin; belirlenen sürenin (31 Mayıs) sonundan itibaren ilk on gün içinde yapılması halinde ceza uygulanmayacak, takip eden on beş gün içinde yapılması halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında (240 TL) uygulanacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM