BASINDAN YAZILAR
Lüks Araçlarda ÖTV Kaçakçılığının Önüne Geçiliyor / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Lüks Araçlarda ÖTV Kaçakçılığının Önüne Geçiliyor / Yusuf Keleş

 Lüks otomobillerde kaçırılan Özel Tüketim Vergisi son zamanlarda maliye yetkililerinin en çok ilgilendiği konu oldu.

 

 

Maliye Bakanı ve bürokratları, katıldıkları toplantılarda sürekli konuyla yakından ilgilendiklerini açıklıyor. Başta Gelir İdaresi olmak üzere, vergi daireleri, Vergi Denetim Kurulu ve emniyet de bu konuyu takibe aldı. Özellikle emniyet tarafından yapılan baskınlar, hele ünlüler de olayın içerisinde ise basın tarafından ilgi ile takip ediliyor.

Yarım milyonluk arabalar

Yolsuzluk daha çok ithal edilen lüks otomobillerde yapılıyor. Mercedes, BMW, Porsche gibi pahalı marka otomobiller değerinin altında gümrükten sokulup düşük tutar üzerinden ÖTV ödenince haliyle satış fiyatı da distribütör fiyatlarının çok altına düşüyor. Malum yüksek silindir hacimli araçlarda ÖTV yüzde 130’ları buluyor. Yani ödenen araba fiyatının yarısından fazlası vergi. ÖTV üzerinden KDV de hesaplandığı için vergiyi az ödeme avantajı çok daha fazla oluyor. Tanıdığım bazı emniyet yetkilileri gözlerinin önünde binlerce liralık araçların düşük bedellerle vergilendirilerek tescil edildiğini, bunu bir türlü kabullenemediklerini söylüyordu. Kendilerine durumu vergi dairelerine bildirmelerini söylediğimde, zaten bildirdiklerini ama vergi dairesinden ÖTV kanunu hükmü gereği bir şey yapılamayacağı cevabını aldıklarını söylüyorlar. Maliye yetkilileri de kanun hükmünün düşük ÖTV beyanına müsaade ettiğini, elden beyanname verildiği dönemde memurlar tarafından kontrolün yapıldığını ve düşük beyanların kabul edilmediğini ama e-beyan başladıktan sonra buna engel olamadıklarını söylüyor.

    Lüks araç alacak müşteriler resmi distribütöre ödeyecekleri paranın üçte bir daha azını ödeyerek aynı aracı alma imkanı bulunca, tercihlerini ucuz satıcıdan yana kullanıyor. Az ödenen ÖTV sebebiyle müşterinin vergi sorumluluğu da olmayınca kaçakçılığın önüne geçilemiyor. Araçlar gümrükten farklı yöntemlerle düşük tutar üzerinden geçiriliyor. Bazıları göz göre göre düşük gösterirken bazı ithalatçılar da donanımlı arabayı donanımı yokmuş gibi düşük bedel üzerinden ithal ediyor. Aynı şekilde bu tutar üzerinden ÖTV ödeniyor.

Galerilere baskın yapıldı

Geçtiğimiz hafta Maliye ülke çapında 350 civarında lüks oto ithalatçısı nezdinde fiili envanter yaptı. Envanterde galeride bulunan araçların ayrıntılı bilgileri alındı. Envanterde her firmada ilk 5 ay içerisindeki alış-satışları ve diğer bilgiler de istendi. Daha önce başlatılan incelemelerden sonra bu envanter; maliyenin bu konuda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Daha önce yapılan usulsüzlükler bu şekilde takip edilirken yeni usulsüzlüğün de önüne geçecek şekilde kanuni düzenleme yapılıyor.

    Kanun teklifiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12. maddesinde taşıt araçlarına ilişkin olarak yer alan vergi güvenlik düzenlemesi değiştiriliyor. Kanun teklifinde yer alan maddenin gerekçesinde, ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki malların gerek ithalat verileri gerekse yurtiçi satış verileri ile Özel Tüketim Vergisi matrahlarının irdelendiği ve beyan edilen ÖTV matrahlarından bazılarının imalatçının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan Katma Değer Vergisi matrahının çok altında olduğunun tespit edildiği belirtilerek, bu gibi durumların önlenmesine yönelik olarak ÖTV matrahının aşındırılmasının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

    Yapılmak istenen düzenlemeyle; ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki malların Özel Tüketim Vergisi’nin, ÖTV mükellefinin alış bedeli ile malın imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan Katma Değer Vergisi matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarlarından daha az olmaması öngörülüyor.

    Buna göre, teklifin yasalaşması durumunda, ÖTV’ye tabi taşıtlar için, mükellefin bu malı satış bedeli ve alış bedeli ile mal ithal edilmiş ise ithalatta hesaplanan KDV matrahı, yurtiçinde imal edilmiş ise imalatçının satış bedeli üzerinden hesaplanacak vergi tutarlarından en fazla olan tutar ÖTV olarak ödenecek. Mükellefin malı alıcıya teslim ettiği tarihe kadar, bu malı mükellefe teslim eden tarafından ıskonto yapılmış ise alış bedelinin yüzde 10’unu geçmemek üzere yapılan ıskonto tutarı kabul edilecek. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan Katma Değer Vergisi matrahından düşük olamayacak.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 21.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM