BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliği Eğitiminde 16 Saat Sürprizi / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

İş Güvenliği Eğitiminde 16 Saat Sürprizi / İbrahim Işıklı

 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 gün ve 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte söz konusu kanunun 30'uncu maddesi gereğince çıkarılması gereken yönetmeliklerden biri olan "Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" 15.05.2013 tarih ve 28848 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin verimli olması için, eğitime katılacakların çalıştıkları işe uygun olan içeriklerin seçilmesine özen gösterilmelidir. Eğitimde, genel konular, sağlık konuları ve teknik konular olmak üzere üç başlıkta olmalıdır. Eğitim, çalışanların kolayca anlayabileceği şekilde teorik ve uygulamalı olarak düzenlenecektir. Eğitimler çalışanlara bireysel ya da gruplar halinde uygulanabilecektir. 15.05.2013 tarihinden önce verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri geçerli sayılmaktadır.
İşverenin kendi belirleyeceği bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapılarak çalışanların eğitim öncesi seviyesi ve yönetmelikle belirlenen konular dışında almaları gereken eğitimler belirlenmelidir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik davranış değişikliği sağlamayı ve eğitimlerde aktarılan bilgilerin öneminin çalışanlarca kavranmasını amaçlamaktadır.
Verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılmalıdır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek ihtiyaç duyulması halinde, eğitim programında veya eğiticilerde değişiklik yapılır veya eğitim tekrarlanmalıdır.
Çalışanlara işe başlamadan önce verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hariç olmak üzere, yönetmelikle belirlenen genel konular işverence gerekli ve yeterli sistemin kurulması halinde uzaktan eğitim şeklinde verilebilecektir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından, işçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından verilebilecektir.
Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa,
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
Eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde;
a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat,
b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat,
c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat,
olarak her çalışan için düzenlenecektir.
Yönetmelikte eğitimlerin planlanması ve uygulanması, ölçme ve değerlendirme yapılması, belirli periyotlarla yenilenmesi ve alt işverenlerin çalışanlarının da eğitimlerinin sağlanması ve eğitim aldıklarına dair belgeleri olmayan kişilerin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde çalıştırılmaması yükümlülüğü işverenlere yüklenmiştir.
Asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde, alt işverenin çalışanlarının eğitimlerinden, asıl işveren alt işverenle birlikte sorumludur.
Çalışanların uzaktan eğitim almalarına gerekli alt yapının sağlanması şartı ile olanak tanınması Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerden biri olmuştur. Ancak sadece Çalışanlara işe başlamadan önce verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hariç olmak üzere, yönetmelikle belirlenen genel konular işverence gerekli ve yeterli sistemin kurulması halinde uzaktan eğitim şeklinde verilebilecektir. Bu yeterli değildir. Özellikle bankacılık, sigortacılık, finans, perakende mağazacılık gibi az tehlikeli işlerde alt yapının uygun olması halinde uzaktan eğitim verilebilmelidir.
****
İş hukuku ve sosyal güvenlik mevzuatında son değişiklikler
İş hukuku ve sosyal güvenlik mevzuatında sürekli yenilikler ve değişiklikler olmaktadır. Gazetemiz yazarlarından Dr. Resul KURT tarafından 24 Mayıs 2013 tarihinde "İş hukuku ve sosyal güvenlik mevzuatında son Değişiklikler, yeni Torba Yasa'da taşeron ve kıdem tazminatı uygulaması" konulu eğitim semineri verilecektir.
Seminere katılmak isteyenler ASR İstanbul Eğitim'den (0212 450 25 45 - bilgi@asristanbul.com.tr veya www.asristanbul.com.tr) bilgi alabilirler.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 22.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM