BASINDAN YAZILAR
Sağlıkta Farkların Artırılması / Behçet Fakihoğlu - MuhasebeTR

Sağlıkta Farkların Artırılması / Behçet Fakihoğlu

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), verilen sağlık hizmetleri karşılığında kuruluşlara işlem başına bir bedel ödemektedir. Bu bedeller, SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) denilen listesinde yer almaktadır.

Gerçekte SGK-SUT tarifeleri, kamu kuruluşlarında verilen hizmetler için hazırlanmıştır. Özellikle de devlet hastaneleri esas alınmıştır. Bu sebeple de, gerçek maliyetleri yansıtmamakta ve maliyetlerin altında bedeller ödenmektedir.

Devlet hastaneleri, personel maaşını Maliye’den almakta, kira ödememekte, çeşitli vergi avantajları ve devlet sübvansiyonlarından faydalanmaktadırlar. SGK’dan yapılan SUT ödemesi, gelirlerinin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır.

Kabaca örnek vermek gerekirse, Sağlık Bakanlığı’nın toplamda SGK’dan aldığı miktar 2012 yılı için 14 milyar TL civarındadır. Genel bütçeden aldığı ise 17 milyar TL civarındadır. Yani toplamda oluşan 31 milyar TL civarındaki gelir bütçesinin % 45’i SGK-SUT geliri olarak, % 55’i de genel bütçe geliri olarak oluşmaktadır. Bir anlamda, SGK-SUT bedeline göre genel bütçeden % 121 daha fazla fark almaktadır. Bu fark, kira ödememe, vergi ayrıcalıkları ve diğer desteklerle % 150’nin üzerine çıkmaktadır.

Özel kuruluşlar, yalnızca SGK’dan SUT bedelini alabilmektedirler. Eğer hastadan fark almazlarsa, bu bedelle aynı zamanda personel giderleri, kira, vergi ve diğer bedelleri karşılamak zorundadırlar.

Bu ise imkânsızdır. Bu durumda, devlet hastanelerinin yalnızca % 45 geliri kadar gelirle, bütün ihtiyaçlarını karşılamak ve faaliyetlerini sürdürmek durumunda kalırlar ve yarışamazlar, iflasa sürüklenirler ve kapanırlar.

Durum böyle iken, bir önceki Sağlık Bakanı, nedendir bilinmez özel kuruluşların fark almaması konusunda diretti. Bu durum, özel kuruluşların ortadan kalkması anlamına geliyordu. Sonuçta, lütfedildi ve % 20 fark alabilmeleri kabul edildi. Sonraları, bu oran yoğun şikayetlerle % 30’a çıktı, tıp merkezleri için % 30’da kaldı, özel hastanelerde ise gruplanarak %30-90 arasında kabul edildi.

ŞİKÂYETLER DİNMİYOR!..

Şikayetler yine dinmiyor. Çünkü, özel kuruluşlarla devlet hastaneleri arasında hâlâ büyük bir gelir açığı var. Özel kuruluşların, devlet hastanelerinin gelir seviyesine erişebilmesi için, en az % 121-150 civarında fark almaları gerekiyor. 

Aslında farklar konusu ne SGK’nın, ne de Sağlık Bakanlığı’nın konusudur. Bu bir işletmecilik konusudur. Her kuruluş, kendi maliyetlerini kendisi düzenler. Kalite seviyesine göre de maliyetler oluşur. Bu durum, yasalarla veya yönetmelikle düzenlenemez. Bu sebeple, farklara sınır koymak anlamsızdır. Farklar serbest bırakılmalıdır. Her kuruluş da kendi kalitesine göre fark politikası izlemelidir.

SGK’nın vereceği miktar bellidir. Vatandaş da, fark durumuna göre, gönüllü olarak kendi tercihini yapmalıdır. Demokrasi denilen şey de budur.

Özel kuruluşların maliyetleri temelde benzerdir. Bu bakımdan, tıp merkezlerine % 30, özel hastanelerde % 30-90 gibi farklılıklar koymak da anlamsızdır.

Farklar serbest bırakılmalı ve bütün özel kuruluşlar için eşit uygulanmalıdır. Ayırımcılık yapılmamalıdır. Sadece kaliteye ödül niteliğinde bir fark ödenebilir. Mesela, akredite kuruluşa % 10 fazla fark ödenmesi gibi. Böylelikle, kuruluşlar kalitede yarışırlar.

SGK, ayırım yapmadan muayenehaneler, poliklinikler ve laboratuvarlarla da sözleşme yapmalı ve aynı fark şartları orada da geçerli olmalıdır.

Bütün bunlar, SGK-SUT fiyatlarının yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmez. SGK-SUT birim fiyatları da, gerçekçi maliyet analizi çalışmalarıyla yeniden düzenlenmelidir.

Tıp Laboratuvarları Derneği

 

 

Çiftçi borçları yeniden yapılandırıldı mı?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, çiftçilere tarım amaçlı kullandırdığı kredilerin yeniden yapılandırıldığı yönündeki haber, 5 Nisan 2013 tarihli gazetede yer aldı.

Çiftçiler olarak, borçlarımız yeniden yapılandırılacak ve rahat bir nefes alacağız diye çok sevindik. Bu müjdeli haberin sevinciyle, Tarım Kredi Kooperatifi’ne müracaatta bulunduk. Sevincimiz kursağımızda kaldı! “Böyle bir kanunun çıkmadığını, kendilerine bu doğrultuda bir yazı veya talimat gelmediğini” söylediler.

Oysa, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sayın Feramuz Üstün’e atfen, 5 Nisan tarihli gazetede verilen haberde; TBMM’de kabul edilen 443 sayılı kanunun 53. maddesine verilen ortak önerge ile 6111 sayılı kanunun 21. maddesinde değişiklik yapıldığı anlatılıyordu. Haberde, söz konusu değişiklikle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, kooperatifler aracılığıyla çiftçilere kullandırdığı tarımsal amaçlı kredilerin yeniden yapılandırılarak, ilk taksitin 2015’in Ekim ayında başlayacağı ve 5 eşit taksit şeklinde ödeme yapılacağı belirtiliyordu. Bu haber bizi çok sevindirmişti. Ama Tarım Kredi Kooperatifi bu sevincimizi kursağımızda bıraktı. Bu gibi yalan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini, kendilerine böyle bir talimat gelmediğini, hatta bu tür söylentilerin seçim yatırımı olduğunu ve inanılmaması gerektiğini söylediler.

Şimdi biz AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sayın Feramuz Üstün’e sormak istiyoruz; bu düzenlemeler yapıldı mı, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması gerçekleşti mi, bu haber doğru mu?

Yoksa bu haber de Kooperatif Müdürü’nün söylediği gibi, bir yalan mı?

Üstelik bizimle dalga geçilmesi de cabası; biraz daha bekleyin diyor ve “dereye su gelene kadar kurbağanın canı çıkar” atasözünü hatırlatıyor.

Biz de soruyoruz; dereye su ne zaman gelecek, bu düzenleme Resmî Gazete’de yayınlandı mı, kooperatifler neden borçlarımızı yapılandırmıyor, neden işlerimizin önü açılmıyor?

Kars Akyaka Çiftçiler Derneği 

 

Teşekkürler Türkiye Gazetesi

Gazeteniz “Serbest Kürsü” köşesinde yayımlanan  “Çöp konteyneri neden kaldırıldı” başlıklı okuyucu mektubu ses getirdi. Bayrampaşa Belediyesi hatasından döndü... Çöp konteynerini 45 günlük uzun bir aradan sonra 15 Mayıs günü yeniden aynı yere bıraktı. Cadde sakinlerinin çöp mağduriyeti giderildi. Teşekkürler Türkiye gazetesi. İyi ki varsınız...

Cicozyolu Caddesi Sakinleri Adına-Halis Kahraman

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 22.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM