BASINDAN YAZILAR
Vergi Kanunlarındaki Düzenlemelerin Piyasayı Etkilememesi İmkansız / Tevfik Güngör - MuhasebeTR

Vergi Kanunlarındaki Düzenlemelerin Piyasayı Etkilememesi İmkansız / Tevfik Güngör

 Maliye Bakanı, gelir ve kurumlar vergisini birleştirerek, vergi sisteminde önemli değişikliklere yol açacak bir tasarının hazırlandığını ve Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu açıkladı.
Önceki yıllarda bu tür vergi değişiklikleri yapılırken özel sektörün, akademisyenlerin ve vergi uzmanlarının da görüşü alınırdı.
Anlaşıldığı kadarı ile bu kez vergi mükellefleri neyin ne olduğunu, ancak Hükümet tasarısı açıklandığında öğrenecekler.
Basına yansıyan haberlere göre Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'yla artan kazançtan değer artış vergisi alınması planlanıyor. Futbolcular ve üst düzey şirket yetkililerinin muafiyeti kalkacak Tüketicinin Korunması Yasa Tasarısı'yla bankaların 31 işlemden aldığı ücret ve komisyonlara 'ayar' gelecek. Bileşik faiz uygulamasına ise son verilecek
Medya bu konudaki haberleri "Zengine ek vergiyi içeren, 1.5 yıldır üzerinde çalışılan Gelir Vergisi ile finans sektörünün merakla beklediği Tüketici Yasa Tasarısı Başbakanlık'a geldi. Maliye'nin hazırladığı Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Zengine ek vergi neden olmasın?" sözlerinin ardından başlatılan kapsamlı çalışma da yer alıyor." Başlığı ile kamu oyuna duyurdu.
Haberlere göre, bir defalık servet vergisi yerine artan kazançtan değer artış vergisi alınacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı da Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmış.
Tasarıda, bankalarla ilgili şikâyetlere yönelik düzenlemelerin yer aldığı, finans kurumlarının yaptığı usulsüz işlemlerle ilgili ağır yaptırımlar getirildiği belirtiliyor. Meclis'e sunulan bir başka kanunla da elektronik para düzenleniyor.
Açıklamalara göre,Yeni Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'nda mevcut kanundaki yüzde 15, 20, 27 ve 35'lik tarifeler korunuyor. Ancak zenginlerden daha fazla vergi alınmasının önü açılıyor. Ayrıca üst düzey şirket yöneticileri, teknik direktörler başta olmak üzere muafiyetler de daraltılıyor.
Bankaların aldığı aidat ve masraflar ile bileşik faiz uygulaması konusunda sınırlamalar getirilmesi söz konusu.
Maliye Bakanı "Gelir ve Kurumlar vergilerini birleştiriyoruz. Yaklaşık 250 madde olan bu iki kanunu, basitleştirip 95 maddeye indiriyoruz. Bu birinci husus, yani mevzuatı basitleştiriyoruz, kolay anlaşılabilir hale getiriyoruz, sadeleştiriyoruz. İkinci önemli konu, vergi tabanını genişletiyoruz. Bazı imtiyazlara, bazı istisnalara son veriyoruz. Beyanname verecek kesimi genişletiyoruz. Vergi güvenliğine ilişkin bir takım düzenlemeleri de içeriyor. Üçüncü olarak özellikle istihdamı, üretimi, yatırımı, girişimcileri destekleyici bazı tedbirleri de içeriyor." Şeklinde açıklamalarda bulundu..
Basına yansıyan haberlere göre şehir rantlarının da kademeli olarak vergilendirilmesi öngörülmüş.
Vergi değişiklikleri, finansal sistemle ilgili düzenlemeler hassas konulardır. Kriz rüzgarlarından kurutulan, büyüme imkanları sınırlandırılan bir ekonomide bu tür düzenlemelerin piyasaları nasıl etkileyeceğini iyi ölçüp tartmak gerekir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 30.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM