BASINDAN YAZILAR
Tasarıda Gayrimenkul Satışları Konusundaki Düzenlemeler / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Tasarıda Gayrimenkul Satışları Konusundaki Düzenlemeler / Osman Arıoğlu

 Gelir Vergisi Yasa Tasarısı halen Meclis’e sevk edilmedi. O nedenle, tasarının içeriğinde başka neler var tam olarak bilemiyoruz. Geçen haftaki yazımızda açıklandığı kadarıyla tasarı ile getirilenler konusunda bilgi vermeye çalışmıştık. Bu hafta konuya devam edelim.

Tek konutunu satanlar gelir vergisi ödemeyecek

Tasarı ile getirilecek en önemli düzenlemelerden biri bu başlık altında açıklanabilir. Açıklandığı kadarıyla, esasen tasarı ile getirilen en önemli değişiklik; mevcut durumda istisna kapsamında olan bazı gelir unsurlarının belli hadleri aşmaları halinde beyana tabi olacağı ve artan oranlı tarife ile vergileneceğidir. Ücretler, telif kazançları bu kapsamda sayılabilecek en önemli değişiklik unsurlarıdır. Buna karşılık mevcut yasada ancak 5 yıldan sonra satılması halinde vergi dışı bırakılan bir gayrimenkul satışı, konut olması kaydıyla yıl ve değer sınırlamasına tabi olmaksızın vergiye tabi olmayacak. Daha açık deyimiyle bir kişinin ister Boğaz’da yalı veya yalı dairesi olsun ister şehrin kenar semtindeki mütevazı bir dairesi olsun her ikisinin de satışı vergiye tabi olmayacak. Önemli olan bir kişiye ait tek konuta sahip olunması ve bunun satılması. Kişi bu konutu ister aldığı yıl, ister sonraki yıllarda satsın, değişen bir şey yok. Her iki durumda da vergiye tabi olmayacak. Satış bedeli ile illa ki yeni bir konut alınması da gerekli değil. Tasarıdaki durum bu.
Tabii Bakanlar Kurulu’ndaki imza aşamasında veya daha sonra TBMM alt komisyon çalışmaları sırasında değişiklik olur mu onu bilmiyoruz. Bu yazıda konuyu gündeme getirmemizin amacı da zaten konunun tartışılmasına ve en doğrusunun bulunmasına zemin hazırlama amacına dönüktür. Zira burada birkaç alternatif düşünülebilir:
* Bedel sınırlaması getirilebilir.
* M2 sınırlaması getirilebilir.
* Yeni konut alım şartı getirilebilir.
Bütün bu alternatiflerin sakıncalı tarafları vardır.
Bedel sınırlaması getirilmesi halinde satışların bu bedeli aşmaması gibi bir çabaya girilebilir. Bu da tapu harcı anlamında da kayba neden olabilir.
Metrekare sınırlaması getirilmesi de çok anlamlı görünmüyor. Zira, aynı metrekareli dairelerin bulunduğu yerler itibarıyla birbiriyle birkaç kat fiyat farkı olabilir. Bu da amaca hizmet etmeyen bir sonuca neden olur.
Yeni konut alım şartı getirilmesi de, çok anlamlı gelmiyor. Zira sırf bu şartı yerine getirmek için kişileri beğenmediği yerlerde veya şartlarda konut sahibi olmaya zorlamak da çok anlamlı değil. Bu şart ancak üç-beş yıl içerisinde yeni konut alma gibi konulabilir. Ama o zaman da çok anlamlı olmaktan çıkacaktır. Kaldı ki, kişi tek konutunu satıp kirada oturmayı, sağladığı hasılatın tamamı veya bir kısmı ile iş kurmayı düşünebilir. Bunu zorlaştırmanın araya gereksiz bazı perdeler koymaya çalışmaya zorlamanın da bir anlamı olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle şayet böyle bir istisna konulacak ise tasarıdaki düzenlemenin uygun bir çözüm olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Gayrimenkul ve iştirak satış kazançlarında kurum veya kişi ayrımı kalkıyor

Bireysel gayrimenkul satışlarında 5 yıllık istisna kalkıyor ama bunun yerine daha uygun bir düzenleme geliyor. İki yıldan sonraki satışlarda kazancın yüzde 40’lık bölümü istisna oluyor. Üçüncü yıl için yüzde 50, dördüncü yıl için yüzde 60’lık kısım istisna tutuluyor. Beşinci ve sonraki yıllardaki satışlarda ise istisna tutarı yüzde 75 ila sabitleniyor. Bilançoya dahil gayrimenkuller için de aynı uygulama yapılıyor. Böylece gayrimenkul satışlarında şahıs veya bilançoya dahil gayrimenkul satışı aynı hale getirilmiş oluyor. Biz geçen yazımızda açıklamanın şahıslara yönelik kısmını istisna uygulamasının beşinci yıldan sonra başladığı şeklinde algılamış ve öyle yansıtmıştık. Ama tasarıdaki düzenlemenin bu yazımızda açıkladığımız şekilde olduğunu öğrendik.

(Kaynak: İto Gazetesi | 11.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM