BASINDAN YAZILAR
Kayıt Dışı İstihdam 3 Yılda 5.3 Puan Geriledi, Maliye’nin Kasasına 3.5 Milyar TL Girdi - MuhasebeTR

Kayıt Dışı İstihdam 3 Yılda 5.3 Puan Geriledi, Maliye’nin Kasasına 3.5 Milyar TL Girdi

 Kayıtdışı istihdam oranı son 3 yılda yüzde 42.1’den yüzde 36.8’e geriledi. Rakamların diliyle bunun anlamı şu: Kayıt dışında her 1 puanlık düşüş, bütçeye 650 milyon TL katkı yapıyor. Son 3 yılda kayıt dışının gerilemesi kasaya 3.445 milyar TL koydu

 

Maliye’nin sıkı denetim politikası, kayıtdışına darbe vururken kasayı da doldurdu. Dün açıklanan işsizlik rakamlarına göre, kayıtdışı istihdam oranı geçtiğimiz yıla göre 0.7 puan azalarak, yüzde 36.8’e geriledi. İşsizliğin yüzde 10.1’e yükseldiği 2013 Mart döneminde, istihdam edilen 24 milyon 974 bin kişiden 9 milyon 186 bin kişisinin kayıtdışı olduğu belirlendi. 2012 yılı Mart döneminde kayıtdışı istihdam oranı yüzde 37.5, kayıtdışı istihdam edilen kişi sayısı 8 milyon 943 bin düzeyinde bulunuyordu. Martta istihdamın yüzde 30’unu oluşturan 7 milyon 485 bin kadın çalışanın, yüzde 51.6’sının herhangi bir sosyal güvencesi olmadan çalıştırıldığı, 17 milyon 490 bin erkek çalışanın ise yüzde 30.4’ünün kayıtdışı olduğu görüldü. 

3.4 milyon kişi kendine çalışıyor

TÜİK verilerine göre Mart itibarıyla kendi hesabına çalışan 4 milyon 778 bin kişiden yüzde 63.8’ini oluşturan 3 milyon 47 bin kişinin kayıtdışı istihdam içinde bulunduğu belirlendi. İşveren olarak faaliyet gösteren 1 milyon 192 bin kişiden yüzde 15.1’ini oluşturan 180 bin kişinin ise sosyal güvenlik kaydı bulunmuyor. Ücretli ve yevmiyeli olarak çalışan toplam 15 milyon 976 bin kişiden 3 milyon 181 bin kişi ise kayıt dışı çalışıyor. Sosyal güvenlik kapsamında olmayan ücretli ve yevmiyeli çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puan azalarak yüzde 19.9 oldu. 

Tarımda 10 kişiden 8’i kayıt dışı 

Mart itibarıyla Türkiye genelinde 5 milyon 708 bin kişinin istihdam ettiği tarım sektöründe kayıtdışı istihdam edilen kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 143 bin kişi artarak 4 milyon 735 bin kişi düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 81.8’den yüzde 83’e yükselirken, tarım dışı sektörlerde yüzde 23.9’dan yüzde 23.1’e düştü. 

Elektrik, su, doğalgaz faturasının izini sürüp işyerlerini tespit etti 

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi sonucunda oluşturulan Eylem Planı’nın 4. Dönem Gerçekleşme Raporu’nda Maliye Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve tamamlanma oranlarına da yer veriliyor. Adımlar şöyle: 
1- Dijital ortamda ‘işyeri elektronik denetim defteri’ ile ‘işyerleri elektronik sicil merkezi’ oluşturuldu. 
2- Eylem Planı dönemi içinde denetim elemanı sayısı artırıldı. 
3- Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında yapılacak işbirliği ile yoklama fişleri ve işyeri durum tespit tutanaklarının birleştirilerek, denetim elektronik ortamda yapıldı. 

SGK bünyesinde risk analiz merkezi kurdu
4- Aylık prim ve hizmet belgesinde değişiklik yapılarak işverenlerin çalıştırdıkları sigortalıların, Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması kodlarına uygun olarak mesleklerin bildirilmesi sağlandı. 
6- Doğalgaz, su ve elektrik abonesi olan işyerleri TÜİK’in işyeri verileri coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak SGK kayıtları ile karşılaştırıldı. 
7- SGK bünyesinde kayıtdışı istihdamla mücadele etkinliği artırması için risk analizi merkezi kuruldu.

Müfettiş sayısı katlanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, yeni müfettiş alarak denetimlerin daha da sıklaştırılacağının sinyallerini vermişti. Bakan Şimşek, “Vergi müfettiş sayısını 12 bine çıkartacağız. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Bir iki yıldır vergi müfettişi alımı konusundaki işlerimiz biraz aksak gitti. Ama gelecek yıl bu işi bitireceğiz, 5 -6 bin civarında vergi müfettişi alacağız. Böylelikle vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkartacağız ve işlerimiz daha güzel, kontrollü ve rahat olacak. Bu konudaki kapasiteyi artıracağız” demişti. Şu anda Maliye Bakanlığı bünyesinde Vergi Başmüfettişi, Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı olmak üzere toplam 5 bin 61 kişi görev yapıyor. Bu rakam 12 bine çıkarılacak. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 20.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM