BASINDAN YAZILAR
Piyasalarda Neler Yaşanıyor? / Mehmet Ziya Gökalp - MuhasebeTR

Piyasalarda Neler Yaşanıyor? / Mehmet Ziya Gökalp

 Aylardır beklenen, piyasaları diken üstünde işlem yapmaya iten açıklama Fed başkanı Bernanke tarafından yapıldı. Bernanke tahvil alımlarında yılsonuna doğru alımların azaltılmaya başlanabileceğine dair bir açıklama yaptı.

Böylece gitmesine aylar kala kendi politikalarının finalini kendisinin yapacağını ilan etti. Aslında beklenti yeni başkanın politika değişimi ile ilgili açıklamayı yapması, takvimi belirlemesi idi. Dolayısıyla bu gelişme kısmen de olsa şaşırtıcı oldu.

Bernanke'nin yanlış anlaşıldığına dair farklı yorumlar gelse de sonuç değişmiyor.

Aslında açıklamada çok büyük bir vurgu olmasa da tarih vermesi ve bu tarihin başkanlığı bırakacağı aya denk gelmesi sinirleri gerdi.

Uluslararası piyasalarda borsalar hızla değer kaybetmeye pariteler değişmeye, faizler yükselmeye başladı. Zaten haftalardır Japon borsasından dolayı tetikte olan yatırımcıların satışa gitmesi ile dünya borsaları ortalama yüzde üçler seviyesinde düşüşler yaşadı.

Bizde son günlerde yaşanan olayların da etkisi ile küçük çaplı sarsıntı geçiren, sonrasında toparlanma eğilimine giren piyasalar başta BIST olmak üzere tekrar aşağı yönlü tepki verdi. Faizler yükseldi, Dolar 1,93'leri gördü, MB, yazı yazıldığı saatlere kadar dört kez müdahale etme gereği duydu.

Endişelenecek bir şey var mı?

Bizim piyasalarımız açısından elbette ekonomi politikaları olarak endişelenecek bir şey yok. Son günlerde yaşanan olaylar dışında tahribatın dozunu arttırabilecek başka bir sorun şimdilik görünmüyor.

Ancak karşımızda dikkat edilmesi gereken üç ciddi konumuz var, birincisi cari açığın finansmanı konusu, yurt dışı varlık barışından beklenen kaynağın gerçekleşmesi ve son olayların ekonomide gelecek beklentisi üzerinde oluşturacağı tahribat.

Sondan başlayacak olursak FED açıklaması sonrası artan faiz oranlarının, düşen borsaların, yükselen dövizin son olaylarla alakası yok. Tam tersi daha önce bu gelişmelere verilen tepkilerin düzeldiği bir piyasa ortamına girmiştik. Dolayısıyla şimdilik yaşananlar küresel piyasaların oluşturduğu ortamdan kaynaklanıyor.

Varlık barışına gelecek olursak bu konuda hükümetin yaptığı çalışmada hem kapsamı geniş tutması hem de 15 Nisan 2013 tarihinden önceki varlıkları kapsamı içine alması, sonuç alması konusunda gündemin bir etkisi olmayacaktır.

Cari açığın finansmanı için kısa vadede bir sorun görünmese de uzun vade de dış kaynaklı kırılgan bazı ekonomilerde yaşanması muhtemel sorunların bize olumsuz yansıması olabilir.

Sonuç, sadece FED politikalarına endeksi piyasaların, açıklamanın karşılığını şimdilik rasyonel olmaktan öte panik ve endişe içinde verdiğini söylemek daha doğru olur.

(Kaynak: Yeni Şafak | 21.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM