BASINDAN YAZILAR
Büyümekte Israr Etmek / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Büyümekte Israr Etmek / Tahsin Sınav

 Son bir aylık süreçte Türkiye vb ekonomilerin büyümesini kaldıramayan güçlerin küresel saldırganlıklarını gözlemliyoruz. Dünya ekonomisini yönlendirme potansiyeli taşıma gücünü elde edebileceğinden endişe edilen Türkiye ekonomisinin önünün kesilmesine yönelik düşmanca tutumlara karşı tüm halkımızın bilinçlendirilmesi için her türlü çabanın gösterilmesi şart. Türkiye'nin turizm potansiyeli üzerine yapılan saldırılar başta olmak üzere, tüm sektörlerde yaşanan ya da yaşanabilecek olan olumsuzluklar belirlenip tedbirler geliştirilmeli; sürekli uygulanması çalışmaları yürütülmelidir. Düşmanlarımızın tayfına girmiş olan bireylerimizi de bilimsel psikolojik ve sosyolojik analizlerle takip etmeli ve ülkemiz ekonomisine verdikleri zararların halkımıza tarafsız bir bakışla raporlanıp anlatılması kampanyaları oluşturulmalı; yapılacak büyüme değerlendirmeleriyle derinlemesine analizler gerçekleştirilmelidir. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM tarafından hazırlanan '2013 1. Çeyrek', '2013 2. Çeyrek Büyüme', 'İşgücü Piyasası Görünümü: Haziran 2013' raporlarında, dikkat çekici tespitlere yer verilmektedir.

Bu raporlarda söz edecek olursak, BETAM (Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen) tarafından hazırlanan ve 2013 yılı 1. Çeyrek büyümesinin değerlendirildiği 'Türkiye ekonomisi normalleşiyor!' başlıklı araştırma raporunda belirtildiği üzere, TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) 2013 ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 büyümüştür. Son iki yıldır düzenli olarak yavaşlayan ve geçen çeyrek 1,4'e kadar düşen yıllık büyüme hızı, böylece tekrar artışa geçmiştir. Mevsim ve takvim etkisindan arındırılmış büyüme oranı, 2013 1. çeyrekte geçen yılın son çeyreğine kıyasla yüzde 1,6 olmuştur. Geçen yılın son çeyreğinde ise ekonomi bir önceki çeyreğe göre sadece yüzde 0,1 büyümüştü. BETAM'ın büyümeyi alt kalemlerine ayırarak yaptığı mevsimsellikten arındırma analizine göre, büyümenin ana kaynağı tüketim harcamalarındaki artış olmuştur. Özel yatırımlar oldukça zayıf kalırken, kamu harcamaları, büyümeye uzun zamandır görülmediği kadar yüksek katkı yapmıştır. Ekonominin yavaşladığı dönemde büyümenin lokomotifi olan net ihracatın çeyreklik büyümeye katkısı zayıf ihracat ve artan ithalat nedeniyle negatif oldu. 2013 yılının ilk çeyreği, Türkiye Ekonomisi'nin yeniden hızlanmaya başladığı bir dönüm noktası görünümü veriyor. Düşük faiz ortamının tüketimi artırırken özel yatırımların fazla canlanmadığı, büyümenin önemli bir bölümünün kamunun yatırım harcamalarından kaynaklandığı görülüyor. İlk çeyrek GSYH rakamlarına göre, 12 aylık cari açığın GSYH'a oranı yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. 2012 yılı sonunda bu rakam 6,1 olmuştu.

BETAM (Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen) tarafından hazırlanan 'İkinci Çeyrekte Büyüme Hızlanacak' başlıklı 'Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Haziran 2013' Raporunda, özetle, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında arttı. İhracat miktar endeksi yüzde 3,9 oranında düşerken  ithalat miktar endeksi yüzde 9,7 oranında arttı. İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyreğin ilk verileri de ekonomide iç talebin arttığı, ihracatın zayıf görünümü koruduğu ve ithalat artışıyla net dış talebin katkısının negatif olarak devam ettiğini gösteriyor. BETAM'ın 2013'ün ikinci çeyreği için ilk büyüme tahmini çeyrekten çeyreğe yüzde 2. Buna paralel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre ikinci çeyrek büyüme oranı, yüzde 3,8 olarak hesaplanmıştır. Nisan 2013 ayında ithalatta, kısmen altından kaynaklanan, yüksek artış sonucu 12 aylık cari açık toplamı Mart 2013 sonunda 47,7 milyar dolardan Nisan sonunda 51,3 milyar dolara yükseldi. BETAM, 2013'ün ilk çeyreği sonunda yüzde 5,9 olan cari açığın GSYH'a oranının ikinci çeyrek sonunda 6,2'ye çıkacağını tahmin etmektedir.

 'Tarım dışı işsizlik yatay seyrediyor' başlıklı son BETAM 'İşgücü Piyasası Görünümü: Haziran 2013' Raporunda, özetle, mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verileri tarım dışı işsizliğin Şubat 2013'te yüzde 11,6'dan Mart 2013'te yüzde 11,7'ye arttığını gösteriyor. Ancak Ekim 2012'den bu yana tarım dışı işgücü piyasasındaki gelişmeler yeni bir eğilimi ortaya koyuyor. Tarım dışı işgücü ve tarım dışı istihdam birer milyonun üzerinde artışlar gösteriyor. Buna paralel olarak tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,6 ile yüzde 11,9 arasında yatay seyrine devam ediyor. Aynı dönem içerisinde sanayi istihdamı ise istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. 

Türkiye, dünyadaki 82 ülkenin üzerinde, 96 ülkenin ise gerisindedir. Sanayileşen ülkelerden daha iyi; yarışmanın sürdüğü gelişmekte olan ülkelerden daha yavaş büyüyor. Ve bankalar, sanayinin yavaşlamasına rağmen, kârlılıkta rekor kırarak, vergi vermede öne geçmiş bulunuyor. Ancak varlık vergisi, bütün dünyada yabancı sermayeyi kaçırıyor. Ülkemiz bankacılığının %50'sinin, sigortacılığının %90'ının, Borsa'nın %70'inin yabancılarda olması; AVM'lerde ve özel hastanelerde de aslan payının yabancılarda olması, uygulanacak iktisadî politikaların dikkatle belirlenmesini gerektirmekte; bireysel gelir dağılımında adaletin sağlanması analiz ve uygulamalarında da özenli yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır.

(Kaynak: Yeni Şafak | 24.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM