BASINDAN YAZILAR
Geleceğin Gözde Mesleği / Arif Temir - MuhasebeTR

Geleceğin Gözde Mesleği / Arif Temir

 6331 saylı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin tamamının yürürlüğe girmesi ile birlikte çalışanın bulunduğu bütün işyerlerinde örneğin bir apartmanda, fırında pastanede, kuaförde, fabrikada devlet dairesinde ve daha bir çok işyerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Bu nedenle geleceğin en önemli mesleklerinden biri iş güvenliği uzmanlığı olacaktır.  İş güvenliği uzmanı olabilmek için Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik eleman olmak gerekiyor. Teknik eleman kavramı içerisine  teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları giriyor. 

İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları iş güvenliği uzmanı olma konusunda mühendisler ile aynı haklara sahipler. İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin mevcut durumu ve geleceğini Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sayın Hocam, Prof. Dr. Ali Kahriman ile konuştuk.

BURSLUSU DA VAR

Sayın Kahriman, Okan Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünün 2009-2010 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrenci kabul ettiğini, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 40 öğrenci alacaklarını, bu öğrencilerden 4'nün %100 burslu, 10'nun ise %50 burslu olacağını, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uzaktan eğitime geçeceklerini, bu kapsamda  75 öğrenci alınacağını, bu öğrencilerden 8'nin %100 burslu olacağını, uzaktan eğitim ile  özellikle çalışma hayatının içerisinde olup belirli bir tecrübeye sahip insanların bu bölümü bitirmelerinin sağlanacağını, sonuçta da bölüm mezunlarının   iş güvenliği uzmanı olabileceklerini, özellikle çalışanlar yönünden örgün eğitime devam etme zorluklarının olduğunu, bölümde verilen  derslerin içeriklerinin  iş kazalarının önlenmesine yönelik olduğunu, üniversite sınavına girip tercih yapacakların meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği bölümlerini özellikle kendi okullarını tercih etmelerinin kendilerini memnun edeceğini  belirtti. Ülkemizde iş kazalarının yoğun olarak  yaşandığı göz önüne alındığında iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

3 SINIFTA YER ALIYOR

İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları iş güvenliği sertifika eğitimine katılıp sınavı kazandıktan sonra iş güvenliği uzmanlığı yapabiliyorlar. İş güvenliği uzmanları A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere üç sınıfta yer alıyor. İş  Güvenliği uzmanlığına C sınıfından başlanarak belirli bir süre çalıştıktan ve sınava girilip başarılı olduktan sonra A sınıfına kadar yükselinebiliyor. A sınıfı iş güvenliği uzmanları bütün işyerlerinde uzmanlık yapabiliyor. B sınıfı iş güvenliği uzmanları tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde, C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise az tehlikeli işyerlerinde görev yapabiliyorlar. Bazı geçici düzenlemelerle belirli bir süre C ve B sınıfı iş güvenliği uzmanları A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının yerine bakabilecek. Ancak bu geçici düzenleme kazanılmış hak sayılmayacak.

 Türkiye'de yaklaşık 38.000   iş güvenliği uzmanı bulunuyor. İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin mezunları bir çok alanda istihdam edilmekle birlikte özellikle sanayi kuruluşlarının olduğu yerlerde yoğun olarak istihdam ediliyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 01.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM