BASINDAN YAZILAR
İşsizlik Parası Alırken İşe Girilirse / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İşsizlik Parası Alırken İşe Girilirse / Ali Şerbetçi

 İşsizlik ödeneği alırken işe girdiğim takdirde kalan işsizlik ödeneğim yanar mı? 

İşsizlik ödeneği alırken çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na bilgi vermeleri gerekmektedir. İşsizlik ödeneği almakta iken işe giren ve bunu 15 gün içinde İŞKUR'a bildirenlerin ödenekleri "yeni işe başlama" nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır. İşsizlik ödeneği alırken bir veya birden fazla işverene bağlı olarak ücret karşılığı veya kendi nam veya hesabına çalışılması ve yapılan bu çalışmanın başladığı tarihi izleyen günden itibaren 15 günden daha sonra tespit edilmesi halleri gelir getirici bir işte çalışma olarak değerlendirilmekte. "Gelir Getirici İşte Çalışıyor Olma"nedeni ile kesilen işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamakta. Hak kaybına uğramamak için işe girmeniz halinde İŞKUR'a süresi içinde bildirmeniz gerekir.
İŞKUR, siz bildirmeseniz de SGK kayıtlarından işe girdiğinize dair bilgiye ulaşacaktır. 

2 ay önce bir markette işe girdim. Market sahibi, ücreti, bana marketten alışveriş yaptırarak ödemek istiyor. Maaş alışveriş yaparak ödenir mi? M.A. 

İş Kanunu'na göre; ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, kural olarak Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. İşveren yiyecekle ücret ödemesi yapamaz. İşyerinde 10'dan fazla kişi çalıştığı halde ücreti banka aracılığı ile ödemeyen işverenler hakkında idari para cezası uygulanır.

Ne zaman emekli olurum?

26.08.1970 doğumlu bayanım. 20.09.1988 sigorta başlangıcım. Toplam 2150 prim günüm bulunuyor. 2 çocuğum var. Acaba ben doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

5...929116 Nolu SMS Yapmış olduğunuz doğumlarda doğumların gerçekleştiği tarihten iki yıl sonrasına kadar adınıza prim yatmamışsa toplamda 4 yıl yani 1440 gün borçlanma yapabilirsiniz. Bu iki yıllık süre içerisinde kısmen prim yatmış ise prim yatmayan kısımları borçlanabilirsiniz. İki türlü emeklilik hakkınız var. Birincisi; 3600 prim günü tamamlayarak 58 yaşınızın dolacağı 26.08.2028 tarihinde kısmi emekli, ikincisi; 45 yaş ve 5300 prim gün şartlarını yerine getirerek tam emekli olabilirsiniz. Benim size tavsiyem, doğum borçlanmasını yaparak 5300 prim günü tamamlamaya gitmenizdir.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 01.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM