BASINDAN YAZILAR
İptal İpka Nedir? Yanlış İşe Giriş Tarihinin Düzeltilmesi İşlemi Nedir? / Vedat İlki - MuhasebeTR

İptal İpka Nedir? Yanlış İşe Giriş Tarihinin Düzeltilmesi İşlemi Nedir? / Vedat İlki

 İPTAL-İPKA İŞLEMLERİ NEDİR?

Bir sigortalıya birden fazla sigorta sicil numarası verilmişse, bu sigortalının ilk çalışması dolayısıyla verilen sicil numarası ipka (geçerli), sonraki çalışmaları ile ilgili sicil numaraları iptal edilir.
Ancak, tahsis işlemi yapılmış dosyalara ait sonradan tespit edilen sicil numarası, sigortalının ilk çalışması dolayısıyla verilmiş olan numaralardan olsa dahi iptal edilir, tahsis gören sigorta sicil numarası ipka edilecektir.
Birden çok sigorta sicil numarası verilen sigortalıların iptal-ipka işlemleri sigortalının en son hizmetinin geçtiği SGİM/SGM’lerce düzeltilir.
Bu işlemler dikkatlice yapılacaktır.
Geçerli sayılacak sigorta sicil numaralarının aynı kişiye ait olup olmadığı araştırılır, sigorta sicil numaralarının aynı sigortalıya ait olduğunun anlaşılması halinde, iptal-ipka işlemi yapılır.
İptal edilen sigorta sicil numarasına ait dosya gömleği kesinlikle imha edilmez, üzerine gerekli not düşülerek arşivdeki yerinde saklanır, iptal edilen sicil numaraları da tescil işlemlerinde yeniden kullanılmaz.

Örneğin:
Serkan adlı işçi 01/01/1989 yılında işe girişi olmasına rağmen, çalıştığı işyerince tekrar sigortalı girişi yerine ilk defa sigortalı işçi girişi yapılarak kendisine 1996 yılında ikinci defa SSK numarası verilmiştir.
Sigortalı bağlı olduğu SGK İl yada SGM müracaat ederek iptal ipka işlemi yapılacaktır.

SSK sicil numarasının birden çok sigortalıya verilmesi halinde yapılacak işlemler:
Bir sigorta sicil numarasında birden fazla sigortalının kayıtlı olduğunun herhangi bir nedenle anlaşılması halinde, öncelikle künyeleri ile tarama yapılır, aynı zamanda başka bir sigorta sicillerinin de olup olmadığı araştırılır, başka sigorta sicil numarasının tespiti halinde, başvuran sigortalının sadece kendine ait olan sicilde tüm hizmetleri toplanır, ortak olan sicil numarası ise diğer sigortalıya mal edilir.
Bu durumdaki sigortalıların başka sicilleri yoksa, önce başvuran sigortalının nüfus kayıt örneği temin edilir, yeni sistemde tescili yapılacak, eski tip sigorta sicil numarası diğer sigortalıda bırakılarak her iki dosyaya yapılan işlem hakkında not düşülür.
Aynı sicilde kayıtlı sigortalıların her ikisinin de nüfus bilgilerinin noksansız bilinmesi halinde, işe başlama tarihi önce olan mevcut sigorta sicil numarasında bırakılır, diğer sigortalı ise yeni bir sicil numarasında tescil edilir.

Örneğin:
1986 yılında ilk defa sigortalı olan Sacide Hanıma verilen SSK numarası Sigortalı Hizmet Gün Dökümünde bir başka sigortalının numarası üzerinde çıkması halinde ,Sacide Hanım SGK İl yada SGM müracaat ederek gerekli belgeleri de sağlayarak yeni SSK numarası verilerek kendisine ait gün toplamları yeni sicil numarası üzerinde toplanır.

İşe Giriş Tarihinin Düzeltilmesi İşlemleri:
İşverenlerin ilk ve tekrar işe giriş bildirgelerinde sigortalının işe alındığı tarihin hatalı olduğunu ileri sürmeleri halinde sigortalının işe alındığı tarihin hatalı olduğunun işverenlerce kesin delillerle ispatlanması ve ünitece de işverenler tarafından ibraz edilen belgelere göre işe giriş tarihinin hatalı yazıldığının anlaşılması halinde, itirazlar kabul edilip işe giriş tarihi ile ilgili gerekli düzeltmeler yapılır.
Ünitece yapılacak değerlendirmede işe giriş bildirgesinde düzeltilmesi istenen tarihe ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalı adına yapılan bildirim bulunup bulunmadığı, sigortalının çalışmaya başladığı tarihten itibaren en geç bir ay içinde çalışmaya başladığını SGK sigortalı bildirim belgesini verip vermediği hususu değerlendirilerek işlem yapılacak işverenin sunduğu belgeler ile SGK kayıtlarının birbirini doğrulması halinde gerekli düzeltmeler yapılacak, işveren bildirimlerinde tereddüt ve şüphe duyulması halinde konunun SGK denetim ve kontrolle gerekli memurları tarafından araştırılarak sonucuna göre işlem yapılması sağlanacaktır.
Örneğin:
24/12/2012 tarihli işe giriş bildirgesi 23/12/2012 tarihinde SGK verilen sigortalının işvereni daha sonra SGK yaptığı itirazda işe başlangıç tarihinin 29/12/2012 olduğu belirtmiştir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan inceleme sigortalının işe giriş tarihinin işverenin bildirim tarihini doğruladığı, sigortalının sigortalı bildirim belgesini SGK vermediği anlaşılmış olup işverenin talebi doğrultusunda işe giriş tarihinde düzeltme yapılacaktır.
Aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalının işe başlangıç tarihinin 22/12/2012 tarihi olduğunun tespit edilmesi halinde bu defa işe başlangıç tarihi 22/12/2012 olarak düzeltilir .
Bu defa geç verilmiş duruma düşen işe giriş bildirgesinden dolayı işverene idari para cezası uygulanır.

(Kaynak: Alitezel.com | 10.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM