BASINDAN YAZILAR
Malî Tatilde Beyanlar Erteleniyor / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Malî Tatilde Beyanlar Erteleniyor / Yusuf Keleş

 Yaz sıcakları başladığında hemen her sektörün çalışanları gözünü tatil yoluna dikiyor. Ancak yakın zamana kadar mükelleflerin vergiyle ilgili bütün iş ve işlemlerini, SGK, iş, kambiyo ve dış ticaret mevzuatından kaynaklanan işlemleri takip eden mali müşavirlerin öyle bir lüksü bulunmuyordu.

 

 

Özellikle muhasebeciler, sürekli kayıt tutmak, bildirimde bulunmak, mükelleflerin sorularına cevap vermek, problemlerle bizzat uğraşmak, büro işleyişini düzenlemek gibi iş ve işlemler sebebiyle doğru dürüst tatil yapamıyordu. Kısa süreli bile olsa dinlenmeye çekildiklerinde ise akılları hep büroda ve tatil dönüşü yetişmesi gereken beyan ve bildirimlerde oluyordu. Bu durum yıllarca aralıksız çalışmayı gerektirdiğinden, sağlık ve ailevi sıkıntılar meydana geliyordu. Uzun yıllar bu problemleri dile getiren meslek mensupları, nihayet mali tatilin kanunlaşmasını sağladı. 2007 yılında çıkarılan kanunla mali işlerle iştigal eden meslek mensuplarına tatil imkânı sunulmuş, yoğun iş stresinden bir süreliğine de uzaklaşmalarına ve daha sağlıklı çalışmalarına imkân sağlanmış oldu. Bu yıl Ramazan ayı öncesinde başlayan mali tatil meslek mensuplarının Ramazan ayına hazırlanmalarına da fırsat vermiş oldu.

    Mali tatil boyunca bilgi verme, beyanname verme, dava açma gibi mali iş ve işlemlerle ilgili süreler işlemiyor. Mali tatilin bitmesinden sonraki 7 gün içerisinde ertelenen işlemlerin tamamlanması gerekecek.

Mali tatilde süreler

Son beyan verme süresi mali tatile rastlayan vergilere ilişkin beyannameler, mali tatilin son gününü izleyen yedinci gün akşamına kadar verilebilecek. Buna göre temmuz ayı içerisinde verilmesi gereken; 16-30 Haziran ve 1-15 Temmuz dönemlerine ait petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin Özel Tüketim Vergisi beyannameleri ile haziran dönemine ait; diğer ÖTV beyannameleri, BSMV, Özel İletişim Vergisi ve şans oyunları vergilerine ilişkin beyannameler 29 Temmuz 2013 Pazartesi akşamına kadar verilebilecek. Mali tatil uygulaması sebebiyle verilme süresi uzatılan beyannameler üzerinde gösterilen vergilerin ödeme süresi, uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren 3. günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılacak. Yani beyanname verilme süresi uzayan vergilerin ödeme süresi de 30 Temmuz 2013 Salı gününe uzamış sayılacak.

    İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süreleri de mali tatil uygulaması sebebiyle, tatilin son gününü izleyen yedinci gün akşamına kadar uzuyor.

    Bilindiği gibi inceleme sonrasında kesilen vergi ve cezalar için, uzlaşma veya indirim hakkı kullanılabiliyor. Her iki hakkın kullanılması ile ilgili olarak kanunda yer alan 30 günlük süreler de mali tatil uygulamasından etkileniyor. Yani sonu mali tatile rastlayan bu süreler de, 29 Temmuz 2013 Pazartesi gününe kadar uzamış oluyor.

    Öte yandan ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyata karşı dava açılması düşünülüyorsa sürelerin geçirilmemesi gerektiğini hatırlatayım. Dava açma süresinin son günü mali tatile rastlayan süreler, mali tatil süresince duracak. Mali tatil bittikten sonra işlemeyen süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek. Ayrıca vergileme ile ilgili işlemlerin defterlere kaydedilmesi için geçerli olan 10 ve 45 günlük süreler de mali tatil süresince işlemeyecek.

    Mali tatil, vergi incelemelerini de etkiliyor. Kanuna göre, mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılıklarının talebi ya da aramalı incelemeler hariç olmak üzere, mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemiyor. Ayrıca mükellefin işyerinde de incelemeye başlanamıyor. Bu hükümden mali tatil süresince hiçbir incelemenin yapılamayacağı manası çıkarılmamalı. Sadece mükellefin işyerinde yapılacak vergi incelemelerine başlanılamıyor.

İş güvenliğinde yükümlülükler ertelendi

Ülkemiz maalesef iş kazalarında ölüm ve yaralanmanın, dolayısıyla işgücü kaybının en yoğun olduğu ülkelerden birisi. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmişti. Bu kanunla birlikte işverenler için birçok yükümlülük getirilmişti.

    Bunlardan en önemlisi, işverenlerin iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğüdür. Kanunun ilk haline göre iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanlar, fizikçi ve kimyagerler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilirken, yapılan düzenleme sonrasında; iç mimarlar, şehir plancıları, peyzaj mimarları, biyologlar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler, yani SGK müfettişleri ile sosyal iş müfettişlerine de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma hakkı getirildi.

    50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü normalde bu yıl yürürlüğe giriyordu. Ancak yapılan son düzenleme ile bu mecburiyet 1 Ocak 2014 yılına ertelendi. Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü ise 1 Temmuz 2016 yılına ertelendi. Yükümlü olunduğu halde iş güvenliği uzmanı görevlendirilmemesi halinde işverene görevlendirmediği her bir kişi için beş bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda idari para cezası uygulanacak.

    Ancak işverenlerin risk değerlendirmesi yapma yükümlülüğüne ilişkin bir erteleme söz konusu değil. 30.12.2012 tarihi itibarı ile tüm işyerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesinin yapılması zorunlu hale geldi. Risk değerlendirmesinin yapılmaması veya yaptırılmamasının cezası üç bin Türk Lirası. Aykırılık devam ederse her ay için dört bin beş yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacak. Apartmanlar ve kuaförlerin yapacakları risk değerlendirmelerine yol gösterecek ve bu değerlendirmenin kendileri tarafından yapılması konusunda yol gösterecek kontrol listeleri Çalışma Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı. Apartmanlar ve kuaförlerin söz konusu listeleri doldurmaları gerekiyor.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 16.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM