BASINDAN YAZILAR
3 Bin 500 Vergi Müfettiş Yardımcısı Alımı İçin 2 Farklı Sınav / Tuba İzle - MuhasebeTR

3 Bin 500 Vergi Müfettiş Yardımcısı Alımı İçin 2 Farklı Sınav / Tuba İzle

 Bu sene Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenecek sınavlarda önemli değişikliklerin yaşanması söz konusu oldu. Bu değişikliklere göre, Vergi Müfettiş Yardımcısı olabilmek için artık sadece Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler ile Hukuk Fakülteleri’nden mezun olma koşulu aranmayacaktı. Bu kapsamda sınav konularının değiştirileceği ve farklı alanlar için ayrı ayrı sınavlar yapılacağı açıklanmıştı. Bu durum İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının büyük tepkisini çekmişti. Daha önceki yazılarımda bu tepkilere geniş bir şekilde yer vermeye çalışmıştım. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 7 Eylül ve 28 Eylül tarihlerinde yapılmak üzere iki ayrı vergi müfettiş yardımcılığı giriş sınavı açıldığını duyurdu.

Şartları uygun olanlar iki sınava da başvurabilecekler. İki sınava başvuru şartları arasındaki en önemli fark; 28 Eylül’deki sınava Eğitim, Fen ve Edebiyat fakültelerinin Matematik, İstatistik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri ile Fen ve Teknoloji bölümlerinden mezun olanların da yani öğretmen ve öğretmen adaylarının da girebilecek olması. İki sınava da başvurabilmek için 35 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor.

7 Eylül’de yapılacak sınavla bin 500 Vergi Müfettiş Yardımcısı alınacak. Bu sınava KPSSP40, KPSSP54 ve KPSSP57 puan türlerinin herhangi birinden 75 ve üzeri puan alanlar girebilecek. Giriş sınavı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından önce test usulde yazılı, sonra da sözlü olarak yapılacak. En az dört yıllık lisans eğitimi veren Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya Endüstri Mühendisliği ile İşletme Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar sınava başvurabilecekler. 21 Ağustos Çarşamba günü sona erecek başvurular, www.vdk.gov.tr adresinden yapılabilecek. Sınav konuları şu başlıklardan oluşuyor:

* Maliye: Maliye Teorisi ve Maliye Politikası, Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi

* İktisat: Mikro ve Makro İktisat, İktisadi Düşünceler Tarihi, Para Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar

* Hukuk: Anayasa Hukuku, İdare Hukukunun Genel Esasları ve İdari Yargı, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku hariç), Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku (Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku hariç)

* Muhasebe: Genel Muhasebe, Şirketler Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi

28 Eylül’de yapılacak sınavla ise 2 bin Vergi Müfettiş Yardımcısı alınacak. Bu sınava KPSS'de herhangi bir puan türünden 80 ve üzeri puan alanlar girebilecek. Giriş sınavı yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirilecek. Yazılı sınav, test usulde ÖSYM tarafından, sözlü sınav Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılacak. En az dört yıllık lisans eğitimi veren Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler ile Hukuk fakültelerinden veya Mühendislik programları ile Eğitim, Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Matematik, İstatistik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri ile Fen ve Teknoloji bölümlerinden birini bitirmiş olanlar sınava başvurabilecekler. Başvurular 23 Ağustos Cuma gününe kadar https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecek. Bu sınavın konuları ise şöyle:

* Siyasal Bilgiler-İktisat-İşletme-İktisadi ve İdari Bilimler alan testi: Tek bir soru kitapçığında bulunacak ve testte, Maliye (Maliye teorisi, maliye politikası, vergi teorisi, Türk vergi sistemi ve kamu maliyesi), İktisat (Mikro iktisat, makro iktisat, iktisadi düşünceler tarihi, para teorisi, para politikası, Türkiye ekonomisi, uluslararası iktisat ve uluslararası iktisadi kuruluşlar), Hukuk (Anayasa hukuku, idare hukukunun genel esasları, idari yargı, ceza hukuku, ceza muhakemeleri usulünün genel esasları, medeni hukuk -aile hukuku ve miras hukuku hariç-, borçlar hukuku -genel hükümler-ticaret hukuku -deniz ticaret ve sigorta hukuku hariç) ve Muhasebe (Genel muhasebe, şirketler muhasebesi, maliyet muhasebesi ve mali tablolar analizi) konularından sorular yer alacak.

* Hukuk alan testi: Tek bir soru kitapçığında bulunacak ve testte anayasa hukuku, idare hukuku, idarî yargılama usulü, hukuk yargılama usulü, borçlar hukuku (genel hükümler), medeni hukuk (Aile hukuku ve miras hukuku hariç) ceza hukuku ve ceza muhakemeleri usulünün genel esasları, ticaret hukuku (Deniz ticareti ve sigorta hukuku hariç) vergi hukuku ve vergi usul hukuku konularından sorular yer alacak.

* Mühendislik alan testi: Dört alt grup testten oluşacak.

1) Kimya-Malzeme Mühendislik Grubu Testi

2) Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Mühendislik Grubu Testi

3) Makine-imalat-Endüstri Mühendislik Grubu Testi

4) İnşaat ve Yer Bilimleri Mühendislik Grubu Testi

Her alt grup testi ayrı bir soru kitapçığı olacak. Adaylar başvuruda belirttikleri alt testten sınava alınacak ve kendilerine bu alt teste ait soru kitapçığı verilecektir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 15.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM