BASINDAN YAZILAR
Trafik Para Cezalarına Getirilen Yeniden Yapılandırma Hakkı / Akif Akarca, Dr.Mehmet Şafak - MuhasebeTR

Trafik Para Cezalarına Getirilen Yeniden Yapılandırma Hakkı / Akif Akarca, Dr.Mehmet Şafak

 Bilindiği üzere, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2/8/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Anılan kanunun geçici 2’nci maddesinin ikinci fıkrası ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na göre verilen ve fıkra kapsamına giren idari para cezalarının, 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılarak ödenmesi imkanı getirilmektedir. Anılan düzenlemenin gerekçesinde belirtildiği üzere; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen idari para cezalarından, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’un yayımlandığı 25/2/2011 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş ya da dava açılmış veya dava açma süresi geçmemiş olanlar anılan kanun kapsamında yapılandırılmıştı. Ancak, 31/12/2010 tarihinden önce verilmekle birlikte 6111 sayılı Kanun’un yayımlandığı 25/2/2011 tarihi itibarıyla ilgilisine tebliğ edilememiş veya ilgilisine tebliğ edilmekle birlikte tahsil daireleri kayıtlarına intikal etmemiş olan idari para cezalarının ise 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılmasına imkan bulunamamıştı. Bu yüzden ortaya çıkan hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlamak amacıyla, düzenlenme tarihi 31/12/2010 tarihinden önce olan idari yaptırım karar tutanaklarına istinaden kesilmiş olan ve 2 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezalarının 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılması yoluna gidilmiştir. Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 5 Nolu Tebliğ 17.08.2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan tebliğde yer alan açıklamalar dikkate alındığında uygulama şöyle olacaktır:

Kapsama giren alacaklar

2918 sayılı Kanun ve 4925 sayılı Kanun’a göre 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen ve 2/8/2013 tarihi itibarıyla

- vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da

- ödeme süresi geçmemiş bulunan veya

- dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan

idari para cezaları girmektedir.

Bu cezalardan aslı ödenmiş olanların fer'ileri hakkında da bu fıkra hükmünden yararlanılması mümkündür. Ayrıca, 2/8/2013 tarihi itibarıyla asıllarından bir kısmı ödenmiş idari para cezalarının ödenmemiş kısmı için fıkra hükmünden yararlanılabilecektir.

2918 sayılı ve 4925 sayılı kanunlara göre verilen idari para cezalarının bu fıkra kapsamında değerlendirilebilmesi için idari yaptırım karar tutanaklarının 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce düzenlenmiş olması şarttır. Bu tarihten sonra düzenlenen idari yaptırım kararlarında yer alan cezalar için 6495 sayılı Kanun’un geçici 2’nci maddesinin ikinci fıkrasından yararlanılamayacaktır.

Öte yandan, 31/12/2010 tarihinden önce 2918 sayılı ve 4925 sayılı kanunlara göre verilmiş olmakla birlikte 2/8/2013 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş idari para cezaları fıkra kapsamına girmemektedir.

Anılan hükümden yararlanılabilmesi için 31 Ekim 2013 tarihine kadar (bu tarih dahil), anılan tebliğ ekinde yer alan ve

- Kesinleşmiş ancak vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş olan idari para cezaları için EK:1 dilekçe ile

- Dava açılmış veya dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları için ise EK: 2 dilekçe ile ayrı ayrı ilgili vergi dairesine başvuruda bulunulması şarttır.

Kapsama giren idari para cezalarından birden fazla vergi dairesine borcu olan borçluların her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir.

Borçlular, anılan fıkra kapsamına giren tüm idari para cezaları için fıkra hükmünden yararlanabilecekleri gibi talep edecekleri cezalar için de yararlanabileceklerdir.

Keza, borçlular bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan başvurabilecekleri gibi posta yoluyla, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle ya da bulundukları ildeki/ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine başvuru yapabileceklerdir.

Fıkra kapsamına giren idari para cezalarını daha önce 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran ancak bu kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçluların da bu fıkra hükmünden yararlanmak için ilgili vergi dairelerine başvurmaları mümkündür.

Fıkra kapsamına girdiği halde tutanakları ilgili vergi dairelerine intikal etmemiş olan idari para cezalarıyla ilgili olarak, borçlular vergi dairelerine idari yaptırım karar tutanaklarını ibraz ederek başvuruda bulunabileceklerdir.

Alacak tutarının tespiti

a) 2/8/2013 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla kesinleşmiş olan idari para cezaları

Bu cezalar 6111 sayılı Kanun’un 2’nci maddesi hükümlerine göre yapılandırılacağından, söz konusu idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı fer'i amme alacakları yerine, 6111 sayılı Kanun’un yayımlandığı 25/2/2011 tarihine kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; ödenmemiş alacağın sadece fer'i alacaktan ibaret olması halinde fer'i alacak yerine TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, fıkrada belirtilen katsayı ile çarpılması sonucu bulunan tutarın geçici 2’nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla cezaya bağlı fer'ilerin tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Örneğin; 26/2/2010 vadeli, 1.321 TL tutarlı trafik idari para cezası için normalde bu borcun aslıyla birlikte 2.642 TL tutarındaki faizinin de ödenmesi gerekmekte iken, bu kanun hükmünden yararlanıldığında 1321 TL borç aslı ve 209.89 TL faiz ödenilecektir.

Ayrıca, bu hükümden yararlanmak üzere başvuran borçluların, tahsilat işlemleriyle ilgili olarak dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir.

b) 2/8/2013 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla kesinleşmemiş olan idari para cezaları

Bu kapsamda olanlar, 2/8/2013 tarihi itibarıyla mevcut hukuki durumları esas alınarak 6111 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükümlerine ve 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliği’nin III/B-6 bölümünde yapılan açıklamalara göre yapılandırılacaktır. Alacakların yapılandırılması sırasında hesaplanacak olan TEFE/ÜFE tutarları, 6111 sayılı Kanun’un yayımlandığı 25/2/2011 tarihine kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacaktır. Ayrıca, bu hükümden yararlanmak üzere başvuran borçluların, bu alacakla ilgili olarak dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir.

 

Ödeme süresi ve şekli

Bu kapsamdaki borçların üç eşit taksit halinde Kasım 2013, Ocak 2014 ve Mart 2014 aylarında ödenmesi gerekmektedir. Ancak, borçlular yapılandırılan alacak tutarını peşin olarak da ödeyebileceklerdir. Yapılandırılan alacağa ilişkin taksitlerin ödeme sürelerinde ödenmemesi halinde, 6111 sayılı Kanun’un 19’uncu maddesi hükümleri bu taksitler için de uygulanacak ve bu taksitler son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (30 Nisan 2014) geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir.

Ödenmesi gereken tutarlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla ödenebilecektir. Ancak, bankaların uygulama geliştirmeleri halinde, internet siteleri veya şubeleri üzerinden de kredi kartıyla tahsilat işlemleri yapılması mümkündür.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 22.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM