BASINDAN YAZILAR
Binalarda Acil Çıkışlar Nasıl Olmalı / Arif Temir - MuhasebeTR

Binalarda Acil Çıkışlar Nasıl Olmalı / Arif Temir

 Günlük yaşamımızın her alanında acil durumlarla karşılaşma olasılığımız var. Bu olasılık deprem, yangın, su baskını gibi durumlar göz önüne alındığında binalarda daha yüksek. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşıldığında acil çıkış yolları ve kapıların durumu büyük önem arz ediyor. Acil çıkış yollarının düzenlenmemiş olması yada acil çıkışa uygun şekilde düzenlenmemiş olması acil durumlarda daha çok can ve mal kaybına neden olabiliyor. Burada söz konusu olan binalar çalışanın bulunduğu binalardır. Bir başka deyimle işyeri olarak kabul edilen binalardır. Örneğin bir apartmanda kapıcı çalışıyorsa bu apartman işyeri olarak kabul ediliyor.

Acil çıkış yolları ve kapıların nasıl olması gerektiği İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Buna göre işyerlerindeki acil çıkış yolları şöyle olmalı:

NASIL DÜZENLENMELİ

Doğrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılmalı ve önlerinde ya da arkalarında çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmamalı. Herhangi bir tehlike durumunda, bütün çalışanların işyerini derhal ve güvenli bir şekilde terk etmelerini mümkün kılacak şekilde düzenleme yapılmalı. Sayısı, nitelikleri, boyutları ve yerleri; yapılan işin niteliğine, işyerinin büyüklüğüne, kullanım şekline, işyerinde bulunan ekipmana ve bulunabilecek azami kişi sayısına göre belirlenmeli. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması sağlanmalı. Acil çıkış kapılarının, acil durumlarda çalışanların hemen ve kolayca açabilecekleri şekilde olması sağlanmalı ve bu kapılar dışarıya doğru açılır hale getirilmeli. Acil çıkış kapısı olarak raylı veya döner kapılar kullanılmamalı. Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulunmamalı.

KİLİTLİ OLMAMALI

Acil çıkış kapıları kilitli veya bağlı olmamalı. Acil çıkış yolları ve kapıları, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde işaretlenmeli. Acil çıkış yolları ve kapılar için yapılan işaretlerin uygun yerlere konulması ve kalıcı olması sağlanmalı. Aydınlatılması gereken acil çıkış yolları ve kapılarında, elektrik kesilmesi halinde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma sistemi bulundurulmalı. İşyerlerinin acil çıkışları konusunda en çok karşılaşılan sorunlardan biri işyeri kapılarının önemli bir kısmının dışarı doğru açılmamasıdır. Bu eksiklik acil durumlarla karşılaşıldığında kayıpların ve olumsuzlukların artmasına neden olabiliyor.

KAYIPLAR AZALIR

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının öngördüğü acil çıkışlarla ilgili düzenlemelerin amacı çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması ve oluşabilecek acil durumlarda kayıpların en aza indirilmesidir. İşverenler, çalışanlarının, müşterilerinin ve diğer kimselerin hayatlarını korumak için iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma konusunda gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliğinin önemi her geçen gün artıyor. İşte bu alanda Dr. Resul Kurt tarafından hazırlanan ve Seçkin Yayınları (0312-435 30 30) tarafından basılan "Herkes İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi" kitabı İş sağlığı ve güvenliği mevzuatını ele alıyor. Kitapta bu alanda çıkmış olan yönetmelik ve tebliğler yer alıyor. İlgilenen okuyucularıma tavsiye ederim.

(Kaynak: Yeni Şafak | 26.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM