BASINDAN YAZILAR
E-Fatura Konusunda En Çok Merak Edilenler / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

E-Fatura Konusunda En Çok Merak Edilenler / İsmail Kökbulut

 E-fatura konusunda yayımlanan geçen haftaki yazımızdan sonra okurlarımızdan çok sayıda soru aldık, bu sorulardan en çok tekrar edenleri ve verdiğimiz cevapları bugünkü yazımızda Siz değerli okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

Kaç değişik yöntemle e-fatura düzenlenebilir?

E-fatura süreçleri 3 yöntemden biri ile gerçekleşmek zorunda. Bunlar;

- E-fatura portalı,

- Entegrasyon usulü veya

- Özel entegratör yöntemidir.

Hangi yöntemi seçmeliyim?

Hangi yöntemin kullanılacağı tamamen sizin tarafınızdan yapılacak değerlendirmeler sonucunda belirlenecek. Şirketinizin büyüklüğü, faaliyet gösterdiğiniz sektör, şube ve işlem sayınız yapacağınız değerlendirmelerde başrolü oynamalı.

Faturalaşma hacmi düşük olan firmaların www.efatura.gov.tr adresinde yer alan portal hesaplarını kullanmaları mümkün. Bu hizmet, bilgi işlem sistem alt yapıları yeterli seviyede olmayan kurumlar için tasarlanmış olup, kullanımı ücretsiz.

Yöntem değişikliği mümkün mü?

E-fatura portalı üzerinden uygulamaya başladıktan sonra entegrasyon yöntemlerine geçmenin önünde bir engel bulunmamakta. Ancak e-fatura uygulamasının, aynı anda hem entegrasyon hem de portal yolu ile kullanımı ise mümkün değil.

Gelen faturaya elektronik itiraz yapılabilir mi?

E-fatura uygulamasında ticari senaryoyu seçen mükellefler "kabul" veya "ret" uygulamalarını kullanarak gönderilen faturaya itiraz edebilecek. Bir diğer deyişle, ticari fatura uygulamasını seçen mükellefler önce faturayı inceleyecek, gerekirse faturayı kabul etmeyebilecek. Ancak hemen eklemek gerekir ki, ticari fatura senaryosunun uygulanabilmesi için kullanacak tarafların açık rızası yani bu konuda anlaşmış olmaları gerekmekte.

Temel fatura senaryosu kapsamında tarafınıza iletilen faturalara itirazı ise harici yollarla (örneğin noter kanalı ile) yapmanız gerekiyor.

Geçmiş tarihli e-fatura düzenlenebilecek mi?

En çok soru aldığımız hususlardan biri de e-fatura sisteminin geçmiş tarihli (örneğin bir ay öncesine) fatura düzenlemeye izin verip vermeyeceği. E-fatura sisteminde en çok 7 gün öncesine fatura düzenlenebilecek. Zira, bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu'na göre faturanın mal teslimi veya hizmet ifasından sonraki 7 gün içinde düzenlenmesi zorunlu.

Karşı tarafın e-fatura kapsamında olduğu nasıl anlaşılacak?

www.efatura.gov.tr adresinde e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar listesi sürekli olarak yayımlanmakta. Liste belirli periyotlarda güncelleniyor. Bu nedenle sık sık gerekli kontrollerin yapılması elzem.

E-fatura portalına faturalar nasıl girilecek?

E-fatura portalı üzerinden oluşturulacak elektronik faturaların tek tek elle mi girileceği haklı olarak merak konusu. Dışarıdan herhangi bir program aracılığıyla da sisteme fatura yüklemenin mümkün olup olmadığı zihinlerde büyük bir soru işareti oluşturuyor.

Belirlenen standartlara uygun olarak oluşturulacak faturalar XML formatında sisteme toplu olarak yüklenebilecek. Ancak bu yöntemle bir ayda yüklenebilecek fatura sayısının 5.000 adedi geçmemesi gerekmekte.

Portalda faturalar nasıl düzenlenecek?

E-fatura portalında öncelikle "fatura oluştur" ekranında yer alan alanlar doldurularak taslak fatura oluşturulacak. İlgili bölümler gereği gibi doldurulduktan sonra "Kaydet" butonuna basılarak fatura oluşturma işlemi tamamlanacak.

Doldurulması zorunlu alanlardan herhangi biri doldurulmadıysa sistem uyarıda bulunacak. Oluşturulan fatura otomatik olarak "Taslaklar" bölümüne kaydedilecek. Taslaklara gelen faturalar burada yeniden düzenlenebileceği gibi onaylanarak gönderilebilecek de.

Faturalar kim tarafından arşivlenecek?

Faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından muhafaza edilecek olmakla birlikte, bunların mükelleflerce kendi bilgi işlem sistemlerine indirilerek muhafaza edilmesi de gerekmekte.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM