BASINDAN YAZILAR
İşveren Bu Yönetmeliği Bekliyor / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İşveren Bu Yönetmeliği Bekliyor / Sadettin Orhan

 Türkiye'de halihazırda 1,5 milyon faal işyeri ve tabii ki aynı sayıda da işveren var. Bu 1,5 milyon işveren, şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çıkacak yönetmelik değişikliğini bekliyor. Hangi yönetmeliği neden bekliyorlar, anlatalım.

Uzman sıkıntısı var

Geçen yıl yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre her işverenin mutlaka bir iş güvenliği uzmanıyla veya uzman çalıştıran kuruluşla sözleşme yapması gerekiyor. Eğer işyeri çok tehlikeli kapsamdaysa A sınıfı uzmanla, tehlikeliyse B sınıfı, az tehlikeliyse C sınıfı uzmanla sözleşme yapılacak. Tüm Türkiye'de 1,5 milyon işverene mukabil toplam 15.749 uzman var. Bunların da sadece 892 tanesi A, 552 tanesi B sınıfı. Yani özellikle A ve B sınıfında tabiri caizse uzman kıtlığı yaşanıyor.

İşte bu kıtlığı gören ve işverenlerin serzenişine kulak veren Sayın Bakan Faruk Çelik, son torba kanuna bir hüküm ekleterek, uzman sayısının artmasını sağladı. Fakat yasa değişikliğinin uygulamaya yansıması için ilgili yönetmelikte değişiklik yapılması ve Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
Değişiklik sonrası A sınıfı uzman sayısının artması ve işverenlerin biraz daha rahatlaması bekleniyor. Edindiğimiz bilgiye göre daha önce A sınıfı uzmanlık yetkisi almış bazı bürokratların, bu yetkiyi paylaşmamak adına yönetmelik çalışmasını geciktirdiği ifade ediliyor.

Kamunun iş güvenliği 2016'da

Soru: Sadettin Bey, geçen yıl yazdığınız bir yazıda kamu kurumlarında çalışan iş güvenliği uzmanlarına ayda 1200 lira fazla maaş verileceğini ifade etmiştiniz. Ben de bir kamu çalışanıyım ve iş güvenliği belgesi almak istiyorum. Belge almamı tavsiye eder misiniz? Kamuda uygulamanın iptal edilmesi gibi bir durum var mıdır? Göktuğ K.

Cevap: Değerli okurum, kamu kurumları için uygulama normalde 2014/Temmuz'da başlayacaktı. Ancak son torba kanunla yapılan erteleme sonucu 2016/Temmuz'da başlayacak. Yani kamu kurumları için iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir iptal değil sadece erteleme söz konusu. Dolayısıyla iş güvenliği uzmanlık belgesi alma imkanınız varsa tabii ki almanızı tavsiye ederim. Zira iş güvenliği uzmanlığı, gerek kamuda gerekse özel sektörde önümüzdeki yılların en önemli mesleklerinden birisi olacak.

Tam zamanlı istihdam gerekmez

Soru: Sadettin Bey, ben bir otelin insan kaynakları sorumlusuyum. Otelimizde iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğumuz ne zaman başlıyor ya da başlamış mıdır? Acaba bir uzmanı işe alıp kendi bünyemizde çalıştırmamızı mı yoksa iş güvenliği firmasından hizmet almamızı mı tavsiye edersiniz? Ruhi E.

Cevap: Ruhi Bey, çalışan sayınız nedir bunu belirtmemişsiniz. Eğer çalışan sayınız 50'nin üzerindeyse, iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma zorunluluğunuz 2013/Ocak itibariyle başladı. Çalışan sayınız 50'den az ise otel işyerleri az tehlikeli kapsamda yer aldığı için 2016/Temmuz itibariyle İSG personeli çalıştırmaya başlayacaksınız. İş güvenliği uzmanını kendi bünyenizde çalıştırmanız bir miktar maliyet avantajı sağlar. Ancak kurumsal bir ortak sağlık ve güvenlik birimiyle sözleşme yaparsanız, işveren olarak kafanız biraz daha rahat olacaktır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM