BASINDAN YAZILAR
SGK’dan Malûllük Aylığı Alma Kolaylaştı / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

SGK’dan Malûllük Aylığı Alma Kolaylaştı / Ahmet Arıcan

 03.08.2013 tarihli ve 28727 sayılı Resmî Gazetede “Malûliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği” yayımlandı. Bu yönetmelik, bütün hükümleriyle birlikte 01.09.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


Yeni yönetmelikle birlikte, 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren SGK’ya yapılan malûllük başvuruları, anılan yönetmeliğin 9’uncu maddesinde belirtilen ve yönetmeliğin 1 numaralı ekinde yer alan arıza hastalık listesine göre belirlenmeye başlayacaktır. 1 Eylül 2013 tarihinden önce SGK’ya malûllük müracaatı yapıp ta, SGK tarafından malûl olmadıklarına karar verilenler, 1 Eylül 2013’ten sonra SGK’ya yeniden malûllük için başvuracak ve bunların durumları SGK tarafından yeni yönetmelik hükümlerine göre yeniden değerlendirilebilecektir.
Yeni yönetmelikte, öne çıkan hususlar ve vatandaşa bakan önemli yönler, madde başlıkları altında aşağıda yapılmaya çalışılmıştır.
a) Tüm organ nakilli (kemik iliği nakli hariç) hastalara koşulsuz malûliyet hakkı verildi. Böbrek nakli nedeniyle malûlen emekli olanlara uygulanan kontrol muayeneleri kaldırıldı. Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara malûliyet hakkı getirildi.
b) Tüm kanser hastaları, tanı aldıktan sonra koşulsuz olarak 18 ay boyunca malûl kabul edildi. Kanser hastalarına tedavi süresince malûliyet hakkı verildi. Kanserlere ve endokrin hastalıklara bağlı gelişen ve tedavisi olmayan ağır elektrolit bozukluklar arıza hastalık listesine eklendi. Kemik iliği naklinden itibaren hastalar 12 ay süreyle malûl kabul edildi. Kan kanseri hastalarına tanı aldıktan sonra 24 ay süreyle malûl olabilme hakkı getirildi.
c) Tedavisi olmayan ve kişinin (sigortalının) çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar arıza hastalık listesine (malûliyet listesi) alındı. Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malûl sayılma kriterlerine eklendi. Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememe, standart toplu taşıma araçlarını kullanamama durumunda sigortalılar malûl sayıldı.
MS, Parkinson, Alzheimer hastalığı, demans, sara gibi sık ve güncel nörolojik hastalıklar kapsama alındı.
d) Kişisel bakımını ve zorunlu ihtiyaçlarını yardımsız yapamayan romatolojik ve nörolojik hastalıklar arıza hastalık listesine girerek malûliyet kapsamına alındı.
Travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar malûliyet kriterlerine eklendi.
e) Koroner arter hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, aritmiler, kalp yetmezliği gibi güncel ve sık görülen kardiyolojik hastalıklar ile ilgili kriterler ilk kez oluşturuldu.
Sindirim sistemi kanamaları, ülseratif kolit, kaşeksi, kronik pankreatit gibi eski yönetmelikte olmayan birçok hastalık malûllük arıza listesine eklendi. Şeker hastalığına ilişkin malûliyet kriterleri genişletildi, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması malûliyet kriteri olarak kabul edildi.
f) Astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi sık görülen solunum sistemi hastalıkları için ilk kez malûliyet kriterleri oluşturuldu. Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi. Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle malûliyet hakkı getirildi.

(Kaynak: Yeni Asya | 19.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM