BASINDAN YAZILAR
İşçiye Hangi Şartlarda Yol İzni Verilebilir? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İşçiye Hangi Şartlarda Yol İzni Verilebilir? / Ali Şerbetçi

 50 kişiyi aşkın bir işyerinin personelden sorumlu müdürüyüm. Son zamanlarda bazı çalışanlarımız izine çıkarken, 'Yol izni istiyorum' diye diretiyor. Yol izni nedir? Yol izni olarak ilave izin eklemek gerekiyor mu? Vermesek bize sorun açar mı? Hangi şartlar altında verilebilir? Kadir EKEN 
Yıllık ücretli iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bunu belgelemeleri halinde, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. Bu itibarla işverenlerin yıllık izinlerini işyerinin kurulu olduğu yerden farklı yerde geçirecek işçilerinin taleplerini yazılı olarak almaları ve buna dair delillerini istemeleri gerekmektedir. İşçi yol izni alıp ta yıllık iznini işyerinin kurulu olduğu yerde geçirecek olursa işveren İş Kanunu'na dayanarak, işçinin iş akdini haklı nedene dayanarak feshedebilir. 

Çalıştığım firmada işçilere ait tüm haklar nizami olarak kullandırılmaktadır. Ben de yıllık izinlerimi, bu yıla kadar muntazaman her yıl herhangi bir sorun yaşamadan kullandım. Ancak bu yıl işyerime, izinlerimi iki parça halinde kullanmak istediğimi bildirdim. İznimin 10 gününü kardeşimin düğününe ayırmak istiyorum. İşverenim, iznimi bölemeyeceğini belirtti. Yıllık izin, bölünmek suretiyle kullandırılabilir mi? S.S. 
Kural olarak yıllık ücretli izin bölünmeksizin bir defada kullandırılır. Bu nedenle yıllık ücretli izin süresinin işveren tarafından bölünebilmesi mümkün değildir. Yıllık ücretli izin süresi tarafların aralarında anlaşmaları halinde beher bölümü 10 günden aşağı olmamak kaydı şartıyla en çok 3'e bölünebilecektir. Bu nedenle sizin işverenle karşılıklı anlaşarak izninizi 10 günden aşağı olmamak kaydıyla 2 parça halinde kullanabilirsiniz. 

* 60 kişinin çalıştığı bir atölyede çalışmaktayım. 2003 yılında işe başladım. Şuana kadar işyerinde hiçbir sıkıntım olmadan çalıştım. Fakat bu yılın başından itibaren maaşıma zam yapılıyor ve bu zam da avans karşılığında her ay elden veriliyor. İşsiz kalırız diye ses çıkarmadım. Sigortam düşükten yatmaya başladı. Şimdi bir kısım arkadaşımızı işten çıkartıyorlar. Ben bu durumda ne yapabilirim? 5...326180 Nolu SMS 
İş Kanunu'na göre, ücretiniz asgari ücretin altında değilse ve iş sözleşmesinde her yıl zam yapılacağına dair bir hüküm yoksa işverenin zam yapma zorunluluğu yoktur. Ücretiniz bordrolarda ve SGK prim tahakkuklarında aldığınız ücretten daha düşük gösteriliyorsa işveren vergi ve SGK primi kaçırıyor demektir. Bunun için işvereni Maliye Bakanlığı'na ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na şikayet edebilirsiniz. İşten çıkarılmaktan korkuyorsanız isminizin gizli kalmasını isteyebilirsiniz.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
07.10.1963 doğumluyum, SSK girişim 25.03.1991, 7711 günüm var. Askerliğimi 1984- 1985 yılları arasında 18 ay olarak yaptım. Ne kadarını yatırırsam ne zaman emekli olurum? 5...189264 Nolu SMS 
SSK girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerliğinizin 16.5 aylığını borçlanmanız durumunda 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda 2014 yılının 10'uncu ayında yaşınız tamamlanır ancak 25 yıl şartınız 2014 yılının 11'inci ayında tamamlanacağından emekli olabileceğiniz tarih, 11 Kasım 2014 olacaktır. Bu nedenle askerliği 16.5 ay değil de 17 ay borçlanmanız gerekir. Böylece bir ay önce, yani Ekim 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

Ben 18.12.1962 doğumluyum. SSK girişim 01.04.1988, 2600 prim günüm bulunuyor. 1530 gün Bağ-Kur prim günüm var. Halen SSK'lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? 5...293650 Nolu SMS 
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 600 gün askerliği ödemeniz halinde 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olursunuz. 25 yıl ve yaş şartınız tamamlanmış ancak prim gün sayınızın tamamlanması için (askerlik borçlanması yapıp ödediğinizi varsayarsak) 570 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Bu da 1 yıl, 7 ay daha prim ödemeniz anlamındadır. Ancak bu şartlara tabi olabilmeniz için son 1260 gün yani 3.5 yıl SSK'lı çalışmış olmanız gerekiyor hatırlatayım istedim.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 24.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM