BASINDAN YAZILAR
Nüfusumuzun Artması İçin / Arif Temir - MuhasebeTR

Nüfusumuzun Artması İçin / Arif Temir

 Sayın Başbakanımız ailelerin en az üç çocuk yapmasını tavsiye ediyor.  Başbakanımızın bu tavsiyesinin tam anlamıyla hayata geçebilmesi için çalışan gebe ve emziren kadınların daha rahat koşullara sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca özel sektörde çalışan hamile kadınların işlerini kaybetmeyecek düzenlemelerin yapılması,  işçi ve memur arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi, çalışana ve işverene yapılacak teşviklerle mümkün olacaktır. 

UYUMSUZLUKLAR

 Memur ve işçiler açısından emzirme ödeneği, ücretsiz izin, babalık gibi konularda işçiler aleyhine memurlar lehine düzenlemeler var. Bu farklı uygulamaların giderilmesi gerekiyor. Örneğin işçi babaya doğum izni verilmemesi, memur babaya doğum izni verilmesinin haklı hiçbir sebebi yoktur.

 Gebe ve emziren kadınlarla ilgili düzenlemeler yapılırken bazı durumlarda iyi niyetli çabalar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin özel sektörde çalışan kadınların doğum izinlerinin çok artırılması işverenin işlerini aksatacağı gibi çalışanında işsiz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yapılacak düzenlemeler konusunda sosyal tarafların görüşleri en ayrıntılı bir şekilde alınmalı, hazırlanan düzenleme taslakları  internet ortamında herkesin görüşüne açılmalı, söyleyecek sözü olanlar söylemeli ki yapılacak düzenlemelerde isabet oranı artsın. Bu bağlamda yapılacak düzenlemeler hayatın gerçekleri ile daha çok örtüşür. Aksi halde masa başında dar katılımla hazırlanan düzenlemeler kısa süre sonra ihtiyaca cevap vermeyeceği gibi bazen de çalışma barışını bozarak faydadan çok zarar getirebilir.

NELER YAPILMALI?

 Kadınların çalışma hayatında kalmaları ve doğum yapmalarını teşvik etmek  için gebe ve emziren kadınlarla ilgili şunlar yapılabilir:

KADIN YÖNETİCİ

- Çalışanların statülerine bakılmaksızın ortak bir düzenleme yapılmalı.

- Evlat edinen kadına süt izni verilmeli.

- Süt izni verilmeyen çalışana, ücretinin bir veya iki kat fazlasıyla ödenmesi için düzenleme yapılmalı.

- Süt izninin kullanılmasını engelleyen kamu görevlileri ve özel sektör yöneticileri hakkında çeşitli yaptırımlar öngörülmeli.

- Kreş vb yerlerin ücretlerinin devlet tarafından karşılanması için aile ve sosyal yardımlar sigorta kolu oluşturulmalı.

- Özel sektörde kadınların doğum izni sürelerinin makul bir şekilde artırılmalı. Çeşitli teşvikler getirilmeli.

- Doğum borçlanmalarını teşvik etmek üzere devlet, borçlanma primlerinin bir kısmını karşılamalı.

- İşyerlerinde cinsiyet eşitliği proje uygulamaları yaygınlaştırılmalı.

- Kadın yönetici sayısı artırılmalı.

- Doğuma yönelik yardımların çocuk bezi, çocuk maması vb ihtiyaçların alımına yönelik düzenlenerek  bu yardımlar için nakdi para uygulaması yerine fiş karşılığında ödeme yapılması gibi uygulamalar hayata geçirilmeli.

- İşyerinde çalışırken doğum yapan özel sektör çalışanın işverenine ödül, teşvik vb uygulama yapılmalı.

- Kadın işçilerin işe alımında zorluk yaşanmaması için  işverenlere doğum yapan kadınların çalıştırılması konusunda çalışma mevzuatının gerçekleriyle bağdaşmayan ağır yaptırımlar öngörülmemeli.

- Kadın istihdamı konusunda yaptırımdan çok teşvik ve özendirici uygulamalara öncelik verilmeli.

- Gebe ve Emziren kadınların süt ve doğum iznini vermeyen yada eksik kullandıran işverenlerin sigorta prim indiriminden yada diğer teşviklerden yararlanmamaları konusunda düzenlemeler yapılmalı.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 30.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM