BASINDAN YAZILAR
Ortak Sağlık Birimlerinden Ortaklar da Yararlanacak / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Ortak Sağlık Birimlerinden Ortaklar da Yararlanacak / Şevket Tezel

 

26.09.2013 tarihli RG'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği değişiklik Tebliği ile işyeri hekimi ve birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerinin fonksiyonuyla ilgili 26.09.2013 tarihinden geçerli bir değişiklik yapılmış bulunuyor.

İşyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince sadece yetkili oldukları işyerlerinde hizmet akdi ile çalıştırılanlara, bu işyerlerinin kamu kurumu niteliğinde olması halinde ise o iş yerinde hizmet akdiyle çalıştırılanlar ile birlikte 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan sigortalılara da SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dâhilinde reçete edilmiş ilaç bedelleri Kurumca karşılanması mümkün bulunuyordu.

Getirilen değişiklikle işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince yine sadece yetkili oldukları işyerlerinde olmak üzere; 4/1-a (SSK) sigortalılarının yanında 4/1-b sigortalılarına (Bağ-Kur) da SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dahilinde reçete edilmiş ilaç bedelleri SGK'ca karşılanabilecek.

Keza bu işyerlerinin aynı zamanda kamu kurumu niteliğinde olması halinde tüm bu sigortalılara ek olarak, 4/1-c sigortalılarına ilişkin SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dahilinde reçete edilmiş ilaç bedelleri de SGK'ca karşılanmaya devam edilecek.

Yani işyeri hekimleri ve ortak sağlık birimleri hizmet verdikleri 4/1-a sigortalılarının işvereni olan işyeri sahibi ve şirket ortaklarına da hizmet verebilecek.

 

 

Soru: 46 yaşındayım. Emekliyim. Babam asker emeklisi ve yeşil pasaport hakkına sahip. Ben de eşimden ayrıldığım için acaba bende yeşil pasaport kullanabilir miyim? Zeynep S.

Cevap: Hususi damgalı pasaport (Yeşil pasaport) alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport veriliyor. 1. 2. veya 3. dereceden emekli olan devlet memurlarına verilen yeşil pasaport hakkında babanızın yararlanma hakkı olsa da çocuklarının hakları bir takım kayıtlara bağlı bulunuyor. Bu bakımdan;

a) İş sahibi olmamak (Çalışmamak),

b) Bekar olmak ve aile ile birlikte yaşamak,

c) 25 Yaşını doldurmamış olmak,

d) Öğrenci olmak,

 

Şartlarını taşımaları gerekiyor. Bu şartların tamamını taşımıyor olduğunuzdan babanızdan dolayı yeşil pasaport alma hakkınız bulunmuyor.

(Kaynak: Alitezel.com | 30.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM